Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - A szív rosszindulatú elsődleges daganatai

A szív rosszindulatú elsődleges daganatai tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

A szív rosszindulatú elsődleges daganatai rendkívül ritkák, az összes elsődleges szívdaganat egynegyedéért felelősek. A leggyakoribbak az érszövet eredetű szarkómák. A másodlagos tumorok jóval gyakoribbak, de hogy pontosan mennyire, azt nehéz meghatározni.

Panaszok, tünetek

A rosszindulatú szívtumorok tünetei alapjában véve megegyeznek a jóindulatúakéval, és a daganat elhelyezkedésétől függően változnak. Ezek a tünetek azonban gyorsabban romlanak, mint a jóindulatúak esetében, mert a rosszindulatú daganatok sokkal gyorsabban növekszenek. Az egyéb tünetek között előfordulhatnak: hirtelen kialakuló szívelégtelenség, szívritmuszavarok és a perikardiumban fellépő, a szív működését akadályozó, és szívtamponádot Lásd még okozó vérzés. A rosszindulatú tumorok ráterjedhetnek (metasztatizálhatnak, áttétet adhatnak) a gerincvelőre, a közeli szövetekre, vagy olyan szervekre, mint a tüdők és az agy.

A tünetek gyakran az eredeti daganat, esetleg a szervezetben máshol meglevő áttétek (metasztázisok) tüneteiből állnak össze. A rák egyes típusai, például a tüdő- vagy a mellrák, a szívre közvetlenül is ráterjedhetnek, gyakran a perikardium beszűrésével; a szív ilyenkor összenyomódhat, mert a rák vér és folyadék felgyülemléséhez vezet. A daganat a szívizmot és a szív üregeit a vér- vagy a nyirokkeringés útján is elérheti; ezek a tumorok szívelégtelenség tüneteit produkálják.

Kórisme és kezelés

Az alkalmazott eljárások megegyeznek a jóindulatú tumoroknál leírtakkal. Másodlagos daganatok esetében az eredeti tumort felkutató vizsgálatokat is végeznek, hacsak nem ismert korábbról annak elhelyezkedése.

Mivel a szív rosszindulatú daganatai - mind az elsődleges, mind a másodlagos tumorok - szinte mindig gyógyíthatatlanok, a kezelés célja a tünetek enyhítése. A tumor típusától függően sugár- vagy kemoterápiát alkalmaznak.

Forrás: drinfo.eum.hu

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Tumoros megbetegedések
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank