Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Cluster fejfájás

Cluster fejfájás tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

A cluster-fejfájás idegrendszeri betegség, melynek fő jellemzője a féloldali kiterjedésű, rohamokban jelentkező és igen heves fejfájás. A „cluster” arra utal, hogy a fájdalmak bizonyos periódusokban halmozottan jelennek meg, majd hónapokra, évekre eltűnnek. Első orvosi leírását Gerard Van Swieten adta 1745-ben, ám azóta sem jutottak sokkal előbbre a betegség okának, kialakulásának, mechanizmusának megismerésében. Annyi bizonyos, hogy a hipotalamusz – mint a biológiai óra központja – kulcsfontosságú szerepet játszik a rohamok kialakulásában, azok napi ill. éves ciklusában.

Tünetei

A cluster sokkal kínzóbb, mint más fejfájások, például a migrén. Nőbetegek szerint gyötrelmesebb szenvedést okoz, mint a szülés. A fájdalom általában a szem környékén, a homlok- vagy halántéktájon alakul ki, s érintheti az arcot, állkapcsot is. Szigorúan féloldali és egy rohamperióduson belül ugyanazon az oldalon jelentkezik, hirtelen, előjelek nélkül, és maximális intenzitását 2–15 perc alatt éri el. Ez a fájdalom heves, kínzó és általában folytonos, nem lüktető. A roham az esetek 80%-ában 30 perctől 2 óráig tart, átlagos hossza 80 perc. A roham végén a fájdalom olyan gyorsan tűnik el, ahogy beállt. A napi átlagos rohamszám kettő (naponta 0,5–8); az epizód kezdetén és végén általában ritkább, míg annak közepén gyakoribb.
A roham legjellemzőbb kísérőtünete az azonos oldali szem könnyezése és vörössége, továbbá – szintén a fájdalmas oldalon – orrdugulás, orrfolyás, az arcfél és a homlok izzadása. A rohamot kísérheti hányinger, esetleg hányás, továbbá fény-, hang- és szagérzékenység. A páciens a roham alatt jellemzően ül, áll vagy járkál – csak az enyhe rohamok alatt képes lefeküdni és fekve maradni.

Terápia

A legújabb felmérések alapján több év telik el, mire a clustert pontosan diagnosztizálják. A clusteres pácienseket rendszerint egyéb fejfájásokra kezelik – sikertelenül. Ezért fontos a cluster mielőbbi felismerése és kezelése. Mivel kevés a cluster terápiájára alkalmazható gyógyszer, a kutatások középpontjában olyan új szerek megtalálása áll, melyeket ugyan más betegségre fejlesztettek ki, de a clusterre is használhatók lehetnek.
A gyógyszeres terápiánál megkülönböztetünk rohamkezelést és preventív, ún. intervallumkezelést.
Rohamkezelésre Magyarországon jelenleg egyetlen hatékony szer van:
-sumatriptán (injekció vagy orrspray)
Hatásukat 5–10 perc alatt elérik (az Imigran spray kicsit lassúbb), de csak a fennálló rohamot szüntetik meg – megelőző hatásuk nincs. A hagyományos fájdalomcsillapítók szinte teljesen hatástalanok.
-A 100%-os oxigén maszkon keresztül, 10–15 l/perc sebességgel belélegezve a betegek több mint háromnegyedénél 5–15 perc alatt megszünteti a rohamot. Oxigént neurológus szakorvos írhat fel a clusteres beteg számára. Jelenleg (2009) TB-támogatás nincs rá, a teljes térítési díjat meg kell fizetni.
A roham megelőzése:
-átmeneti kezelés: triptán-, szteroid-, ergotamin-tartalmú készítményekkel a rohamok számának ill. erősségének csökkentése, míg a fenntartó kezelés el nem éri hatását;
-fenntartó kezelés: kalciumcsatorna-blokkolók, lítiumkészítmények, methysergid, epilepsziaellenes szerek, egyéb szerek: indometacin, bétablokkolók, triciklikus és egyéb antidepresszánsok, kapszaicin, melyeket némi sikerrel teszteltek;
-szabadforgalmú készítmények: pl. a melatonin napi 1×10 mg-os adagja (lefekvés előtt fél órával alkalmazva) segíthet a roham megelőzésében.

Forrás:wikipedia.org

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Még nincs ilyen jellegű kapcsolódó kérdés.
További Tünetek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank