Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Fülzúgás, szédülés, Méniére-betegség

Fülzúgás, szédülés, Méniére-betegség tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

A fülzúgás és szédülés bármely fülbetegség kísérő tüneteként felléphet. A fülzúgás, más néven fülcsengés, vagy tinnitusz, hanginger hiányában fellépő hangérzet. A szédülés mozgás hiányában fellépő mozgásérzés, vagy az adott testmozgásra létrejövő mozgásérzés felfokozódása. A szédülés lehet forgó vagy dülöngélő jellegű, az érintett úgy érezheti, hogy környezete elmozdul, vagy ő mozdul el környezetéhez képest. Mind a szédülés, mind a fülzúgás inkább tünet, mint betegség és gyakran a két tünet együttesen jelentkezik.

Kialakulása, okai

A szédülés szinte minden embert érintő tünet, amelynek hátterében nagyon sok különböző betegség állhat, a leggyakoribb oka a szédülésnek például az éhség, illetve az alacsony vércukorszint. Szédülést okozhatják szisztémás betegségek, például bizonyos hormonális betegségek, vérszegénység, szembetegségek, nyaki gerinc betegségei és az alacsony vérnyomás is. Mind az éhség, a vérszegénység és az alacsony vérnyomás azért okozhat szédülést, mert az agyunk átmenetileg nem jut elegendő oxigénhez és cukorhoz. Állhat a panaszok hátterében a központi idegrendszer betegsége, például az agyi keringészavarok, agydaganatok, migrén és epilepszia tünete is lehet szédülés. hasonló tüneteket okozhatnak a fület és az egyensúlyozó szerveket érintő betegségek, mint például a gennyes középfül, vagy belsőfül gyulladás. Egyéb kiváltó okként szerepelhetnek bizonyos gyógyszerek, pl. a szalicilátok, a kinin, egyes húgyhajtók és antibiotikumok, valamint az alkohol. Rohamokban jelentkező szédülést okozhat a hallóideg gyulladása, amely általában vírusos eredetű és főként a fiatal felnőtteket érinti.

A legismertebb - fülzúgással és szédüléssel járó - betegség a Méniére-betegség. A betegség pontos oka ismeretlen. Annyit tudunk, hogy a helyzetérzékelés és egyensúlyérzékelés fülben található szerve, az ún. labirintus kitágul, a benne lévő folyadék felszaporodik, és ez okozza a panaszokat. A betegség jellemző tünete a rohamokban jelentkező szédülés. Kiváltó okként szerepelhet bizonyos esetekben koponyatrauma, és ismert hogy a szifilisz idegrendszeri érintettsége is szerepet játszhat kiváltásában.

Külön tünetcsoport a jóindulatú, rohamokban jelentkező ún. pozícionális szédülés. Ilyenkor bizonyos fejhelyzetben 30 másodpercnél tovább tartó szédülés jelentkezik. A betegségnek számos oka lehet. Egyrészt szerepet játszik, hogy egyeseknél a labirintus félkörös ívjáratiban mész rakódik le, azonban hasonló tüneteket okozhat az enyhe fokú agyrázkódás, korábbi fülműtét, illetve a vérkeringési zavarok is.

Tünetei, felismerése

Mivel az egyensúlyozó szervek és az autonóm idegrendszer szoros kapcsolatban állnak egymással, ezért gyakran egyéb tünetek, mint hányinger, hányás, sápadtság, verejtékezés kísérik a szédülést. Ha a szédülés hátterében a központi idegrendszer betegsége áll, akkor a betegnek egyéb kifejezett neurológiai tünetei is vannak általában, mint például a végtaggyengeség, zsibbadás, fejfájás. A betegek csukott szemmel összezárt lábbal nem képesek megállni, valamelyik oldalra eldőlnek. Ha a beteget megkérik, hogy nyitott majd csukott szemmel sétáljon végig egy egyenes vonal mentén, akkor valamelyik oldalra eltér. Ha a panaszok hátterében felmerül a központi idegrendszeri betegség gyanúja, akkor szükség lehet képalkotó vizsgálatok, koponya-CT és MRI vizsgálat elvégzésére is.

A Méniére-szindróma tünetei közé tartozik a rohamokban jelentkező átmeneti, akár 8 órán keresztül fennálló szédülés, a halláscsökkenés, a fúvó jellegű fülcsengés, valamint nyomásérzés. A tünetek átmenetileg javulhatnak, majd ismét visszatérnek.

A pozícionális szédülés a fej helyzetváltoztatását követően jelentkezik, a tünetek fél percnél tovább tartanak, általában azonban 1-2 percen belül megszűnnek. A betegek többnyire hosszabb-rövidebb idő után megszokják a tüneteket.

A hallóideg gyulladása hasonló tüneteket okoz.

A fülzúgás időnként egészséges egyéneknél is jelentkezhet, néhány percig tart és spontán szűnik. Súlyos és sokáig tartó fülcsengés alvászavart, fáradtságot és csökkent koncentrálóképességet okozhat.

Kezelése

A fülcsengés és a szédülés esetében egyaránt a kiváltó ok felderítése és ennek kezelése a legfontosabb. Tartósan fennálló fülzúgás esetén, a tüneteken javíthat a fülzúgás elfedése zenével, vagy a normális hangok felerősítése hallókészülék segítségével. Szájon át szedhető gyógyszerek közül az antidepresszánsok adása lehet célravezető.

A Méniére-szindróma estén a sóbevitel mérséklése, valamint vízhajtók adása javítja a tüneteket. Amennyiben a konzervatív kezelés hatástalan, akkor műtéti megoldások is szóba jönnek.

A vírusos eredetű hallóideg-, illetve belsőfül-gyulladás estén specifikus terápia nincsen. Pozícionális szédülésnél a betegek általában maguktól megtanulják kerülni az adott fejhelyzetet, illetve megszokják a rövid ideig tartó szédülést. Gennyes belsőfül-gyulladásnál a góc felszámolása és antibiotikum-terápia jelenthet megoldást.

Megelőzése

A halláskárosító zajártalom csökkentése a legfontosabb a megelőzésben. Zajos környezetben dolgozók mindig használjanak megfelelő, egyben kötelező védőfelszerelést. Fiatalok körében az utóbbi időben egyre gyakoribb a halláskárosodás, ezt összefüggésbe hozzák a walkman, discman és MP3-lejátszók elterjedésével, illetve hangos alkalmazásukkal. A zenét lehetőleg ne maximális hangerővel hallgassuk!

Forrás: egeszseg.origo.hu
Szerző: Dr. Erlaky Hajna

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
üdvözlöm, sajnos tanácstalan és kétségbeeset vagyok. 33 éves vagyok és 4 éve kezdődött egy bal oldali fülzúgásom, majd szédüléses forgó rohamok jöttek, 2 éve amióta a kisfiam megszületett állandósult a szédülés, ami akkor jó ha fekszem, de a görcsös roham akkor is jön csak enyhébb. A rohamok között pedig a bizonytalanság van, nem érzem biztosnak a környezetemet. Voltam ortopédusnál, fül orr gégésznél, neorologusnál, endokrinológusnál, de sehol nem találnak semmit. Egyedül az agyalapi mirígyben egy pici jóindulatú daganatott diagnosztizáltak, de ez a tüneteimet nem magyarázzák. Ön mit javasol? Egyedül a manuálterápia csökkentette a tüneteket, de csak rövid időre és ma már az sem tud segíteni. Hova fordulhatok tényleges segítségért?Köszönettel Timi
Kérdező: agardi.timi Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: Dr.Kiss T.Mária 2014-07-06 07:24:38
Jó napot! Pár napja szédülök,fáj a fejem. A fülem viszket és barna folyadék jön belőle. Mi lehet a probléma?
Kérdező: anar007 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr.Németh Tamás 2013-03-25 10:46:13
Jó napot! Hétvégén voltam egy koncerten, de annyira hangos volt a zene, hogy még most is zúg a fülem és enyhébb fájdalmat érzek. El fog múlni, vagy lehetséges, hogy károsodott a hallásom? Indokolt lenne elmennem egy hallásvizsgálatra?
Kérdező: eniko008 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr. Lukács Anita 2013-10-02 11:59:08
Jó napot! Néhány napja több alkalommal nagyon viszket a fülem és sokszor elkezd zúgni, sípolni. Lehetséges, hogy valamilyen betegségem van?
Kérdező: eniko008 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr.Németh Tamás 2013-02-14 10:31:36
Tisztelt doktornő! Pár napja járáskor fura kattogást érzek a fejemben. Ülő helyzetben illetve, ha nem mozgok nem érzem, csak ha megyek. Mi lehet ez? Komoly bajom lehet? Mit tegyek, hogy elmúljon? Elég kellemetlen érzés, fájdalom nincs.
Kérdező: karancskata Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr.Németh Tamás 2013-02-10 11:01:56
További Fül-orr-gégészeti betegségek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
Értesüljön elsők között az Önt érdeklő legfrissebb egészségügyi hírekről, cikkekről, betegségek gyógyítási lehetőségeiről!

E-mail cím:*
Név:*
Reklám
Reklám

INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank