Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Kéthegyű szívbillentyű elégtelensége

Kéthegyű szívbillentyű elégtelensége tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Mitralis insufficientia
BNO kód:
I3400
A betegség lényege:
A mitrális vagy kéthegyű billentyű egy szívbillentyű. A billentyűk szerepe a szívben az, hogy a vér áramlását egyirányúvá tegyék. A szív különböző szájadékainak elzárásával megakadályozzák, hogy a vér visszafelé folyjon. Teljesen passzívan működnek. A szív elernyedt állapotában nem zárják el a szájadékokat, így a vér be tud áramolni a szívbe. Ha a szív összehúzódik, akkor a nyomás megnövekszik, a billentyűk nekifeszülnek a szájadékoknak, így a vér nem folyhat vissza (pl. a kamrából a pitvarba). A mitrális billentyű a bal pitvar és a kamra között helyezkedik el. Elégtelen működése azt jelenti, hogy a kamra összehúzódásakor nem zár tökéletesen, a vér egy része visszakerül a pitvarba. Lassan kialakuló elváltozás esetén eleinte a pitvar megküzd a megnövekedett vérmennyiséggel, később a pitvari túlnyomás ráterjedhet a tüdő keringésére is.
A betegség oka:
A billentyűk betegsége lehet veleszületett és szerzett. Szerzett esetén más betegség (pl. reumás láz, szívdaganat, kötőszöveti betegség, szívbelhártya gyulladás, szívinfarktus) miatt alakul ki billentyűhiba.
A betegség tünetei:
A billentyű betegsége kialakulhat hevenyen és idülten, ettől függnek a tünetek. Hevenyen kialakult billentyűelégtelenség esetén fulladás, mellkasi fájdalom jelentkezik, tüdővizenyő alakulhat ki. Idült esetben a szív bal pitvara fokozatosan kitágul, ennek következtében a beteg terhelésre fullad, fáradékony. A tünetek évek alatt fokozatosan alakulnak ki. A betegség hajlamosít szívritmuszavar kialakulására.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a beteg vizsgálatán kívül röntgen-, EKG-, szív ultrahang-, doppler vizsgálatot kérhet. Szükség esetén izotópos vizsgálatot, MRI (mágneshullámok segítségével végzett) vizsgálatot, szívkatéterezést végezhetnek el.
A betegség várható kezelése:
A beteget gyógyszerekkel kezelik. (Fogászati, sebészeti beavatkozások előtt a beteg antibiotikus kezelést kap, a szívbelhártya-gyulladás megelőzésére.) Műtétet általában akkor végeznek, ha a beteg fizikai aktivitása romlik (rendkívül fáradékony a beteg), ha szívelégtelenség kialakulása fenyeget. Ha nagy mértékű a szívelégtelenség, akkor a műtét elvégzése nagy kockázattal jár. (Hevenyen kialakult esetben akár azonnal is szükség lehet műtéti beavatkozásra.)
Javaslatok:
A betegeknél hirtelen kialakult fulladás, alsó végtagi duzzanat esetén sürgősen fel kell keresni az orvost. Ha véralvadásgátló kezelésben részesül a beteg, akkor vérzékennyé válhat, ezért ennek a gyógyszernek az adagját nagyon pontosan kell beállítani, rendszeresen ellenőrizni kell, és bármilyen egyéb gyógyszer szedése előtt vagy egyéb betegség (pl. hányás, hasmenés) fellépése esetén a kezelőorvos tanácsát kell kérni. Véres vizelet, fekete vagy véres széklet, véres hányás, egyéb vérzés vagy hasi fájdalom esetén sürgősen orvoshoz kell fordulni. A véralvadásgátló kezelés mellett bizonyos gyógyszerek alkalmazása veszélyes lehet. Ilyenek például a recept nélkül is kapható aszpirin származékok (acetilszalicilsav tartalmú lázcsillapítók). Gyógyszeres kezelés vagy orvosi beavatkozás előtt tájékoztatni kell az orvost, hogy véralvadásgátló kezelésben részesül. Fogorvosi kezelés vagy egyéb, akár kisebb orvosi beavatkozás előtt is a kezelőorvoshoz kell fordulni, hogy döntsön a beavatkozás előtt antibiotikum szedésről.
A betegség várható lefolyása:
A hevenyen kialakult billentyűelégtelenség életveszélyes állapot lehet. Idült betegség gyógyszeres kezeléssel rendszeres ellenőrzés mellett egyensúlyban tartható.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Coronarográfia
Doppler ultrahang vizsgálat
EKG - elektrokardiogram
Izotópos vizsgálat, véna punkcióval
MRI, sima (Mágneses rezonancia)
Rtg (Röntgen vizsgálat)

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Tisztelt Dr. Úr! Kèrdèsem a kovetkező lenne. Valóban jár e erre a betegsègre ado visszaterites?! BNO I3410 Ha jár akkor mi a teendő? Koszonettel!
Kérdező: fkrisztina Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz:
Tisztelt Doktor nő / Doktor úr! Érdeklődni szeretnék, hogy hüvelykúj zúzódás és ínhüvelygyulladás (kézen) esetén a Ligaflex Manu nevű csukló ortézist szabad-e egyfolytában, éjjel-nappal hordani, vagy be kell iktatni szünetet? Okoz-e a folyamatos hordás izomsorvadást? Tudna-e olyan NSAID-t javasolni, ami gyomor-és nyombél gyulladás esetén is használható? Tudna-e javasolni NSAID helyett más készítményt gyulladáscsökkentésre, kenőcsöt, gélt, vagy pl. MSM kapszulát vagy krémet? Tudna esetleg konkrét készítményt javasolni? Illetve ha megszűnne az ínhüvelygyulladás, milyen eszközt, pántot lehetne használni megelőzésképpen? Röviden összefoglalnám az előzményeket: Kb. 5 hete nehéz tárgy emelése során mindkét kezemet túlerőltettem, és elkezdett fájni a hüvelykújjam és a csuklóm. Azt hittem, hogy majd magától elmúlik, de hétvégére bedagadt a hüvelykujjam. Így vizes ruháztam, majd elmentem a Traumatológiai szakrendelésre, elküldtek röntgenre, a vizsgálat kimutatta tenosynovitist. Begipszelték a kezemet egy hétre, s közben kellett szednem NSAID-t, konkrétan Diclopram 75 mg/20 mg kapszulát 1 hétig. Azért írták ezt a típust, mert alapbetegségem a reflux és hajlamos vagyok gyomor-és nyombél gyulladásra, fájdalomra (további alapbetegségem még a kéthegyű szívbillentyű elégtelenség is). Egy hét után a gipszet levették, a duzzanat megszűnt és mérséklődött a csukló fájdalmam is, de nem szűnt meg teljesen. Összesen 2 hétig voltam táppénzen, tovább már sajnos nem tudtam lenni, mert a munkahelyemről állandóan kerestek. Irodai munkát végzet, sokat kell számítógépet használni. Azt tanácsolta a traumatológus orvos, hogy további fizikai kímélet, használjak csukló ortézist. Kb. 10 nap múlva újra elkezdtem NSAID kúrát, ami 10 napig folytattam, majd abbahagytam, mert már nagyon fájt a hasam a gyógyszertől. Tovább javult az ínhüvelygyulladásom, de még mindig nem teljes a siker, visszatérnek fájdalmak. Használtam Activon extra gélt, amit naponta 3-szor kentem a szükséges helyre. Nem tudom, hogy van-e ettől a géltől hatásosabb készítmény? Mit tanácsol, folytassam tovább az ortézis használatát és legyek türelemmel, várjak még több hónapot, vagy további kezelést igényel a dolog és menjek el más orvoshoz? A szteorid készítményeket szeretném elkerülni, mert szívbillentyű elégtelenségem van, és úgy tudom, hogy ebben az esetben nem tanácsos szteoridot használni. A műtétet is jó lenne elkerülni. Köszönöm előre is a tanácsát! Üdvözlettel: József
Kérdező: József Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Tisztelt Kerkovits G. Doktor Úr! Megint csak én írok Önnek,biztos tudja, aki túl sokat aggódott a tünetei és leletei miatt.Egy kis ideig jól voltam, már kezdtem beleélni magam abba, hogy tényleg csak jelentéktelen problémáról van szó.De sajnos úgy egy hónapja megint elkezdődött valami.Ilyet korábban soha nem tapasztaltam.(csak néha egy -egy extra volt)Nem tudom, igazából mi lehet a probléma, mi okozza.Különböző időpontokban,és majdnem mindennap érzem.Megjegyzem, nem figyelgettem magam.Szóval, egyik pillanatról a másikra elkezd a szivem remegni, rezonálni.De olyan, mintha valaki turkálna is benne.Nagyon furcsa, de ugyanakkor félelmetes is.Pár másodpercig tart csak az egész, utána nyomásszerű érzés a mellkasomból a torkom felé.Én nem gondolnám hogy ez extra, mert teljesen mást érzés.Ez lehet a mitrális billentyűtől?Vagy más van nálam kialakulóban?Ma el is mentem a kardiológusomhoz, aki nagyon készséges volt.Csinált nekem ekg-t, ultrahangot, pedig be sem voltam jelentkezve hozzá.Annyit mondott, hogy különösebben nem változott semmi, de kedden feltesznek egy holtert.Leirnám röviden, ami a papíromon van:RR, 150/80.Ritmusos szívműködés.csúcson 3/6 systolés zörej.Ez mit jelent?Echo:BK EDD 50mm, BP:55mm.MMv-n prolapsus.MI:első-másodfokú.Na, ez szerintem romlott!Lehet hogy ez okozza az újfajta tüneteimet??Nagyon elvagyok keseredve doktor úr!Talán pitvarremegésem van?A házidoki mindig azt mondja, hogy a vegetatív idegrendszerem miatt lehet ez is. Én ezt nagyon kétlem.Arra kérném , legyen szíves nekem válaszolni,és még az email-címét megírni,mert lehet hogy elmennék Önhöz.Csak előtte privát szeretnék kérdezni egy-két dolgot.Én messze lakom, veszprém megyében, azon belül is Tapolcán.Vonattal tudnák felutazni Budapestre.A többit megírom, ha meglesz az e-mail címe.Köszönöm türelmét,további szép napot!Üdv:Andrea
Kérdező: p.andrea72@freemail.hu Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz:
Kedves Kerkovits G.Doktor Úr! Ahogy ön javasolta, csináltattam egy 24-órás holter Ekg-t.Röviden megpróbálom leírni az eredményt.Sves:összes:98, iso:8, cou:45.Ves:0,0,0, ST max:depr1:-34qv,elev1:44qv depr2:-, elev2:169qv.Lassú:asy:-, max.rr 1417msec. időszakokat nem írok.Max.hr:121, min.hr:45.Run:mindkettő 0.Hrvt:Sdnn:179 ms, sdann: 171 ms, asdnn:60 ms,pnn50:11%, rmssd:34 ms, HRV-F:Power:1518 ms, VLF:630 ms, LF:439 ms2, HF:383 ms2.Lelet:SR, jó diurnalis ritmus.Kóros ritmus, vezetési zavar, STD,nem volt.Vél:gyak. norm. lelet.Azt még elmondtam a doktor úrnak aki feltette a gépet,hogy mikor levettem otthon a gépet, rá 2-óra múlva volt egy extra.Azt javasolta, ha éreznék ritmus zavart, bevehetek egy negyed concort.De most meg az miatt aggódom, hogy az egyik kedves ismerősömnek kiderült, hogy lyuk van a szívén, és meg kell műteni.Már énis vélem felfedezni magamon az ő tüneteit, és sajnos azt vettem a fejembe, hogy lehet azért vannak néha ilyen extrák, mert nekem is lyuk van rajta.Állítólag azt az ultrahang nem mutatja ki.Neki csináltak nyeletéses Uh-t, azon derült ki. Persze voltak panaszai, és a doppler uh-n is látszott nagyobb mennyiségű vér átáramlás.Doktor Úr, Ön szerint kell ilyen miatt aggódnom?Vagy az már nekem is kiderült volna a doppler uh-n?Erről a vizsgálatról szeretnék ide irni egy adatot, ami az én szívemről van.Nem tudom, hogy ez mennyire kóros.Valamilyen áramlási sebesség.Szóval kiáramlási seb:itt üres a vonal, majd m/sec E/A arány 0,9/0,7.Alatta van egy ilyen adat:DT:110.Ez az adat Mitr.bill.:I MI sorában van, de a másik alatt.Erről mit tetszik gondolni?Ez a lelet 2015 márciusi.2012-ből szeretnék ide irni néhány adatot.legyenszíves megnézni, hogy azóta romlott -e.Mitrális E/A 0,78/0.70 m/s, DT 0,17 sec, elsőfokú insuff.BK kiáramlás V max 0,97 m/s .BK EF 60% .Most a BK EF:73% Fs:43%.Köszönöm szépen a türelmét doktor Úr!További szép napot, jó egészséget!Üdv:Andrea
Kérdező: p.andrea72@freemail.hu Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz:
Tisztelt Kerkovits Doktor Úr! Ismét Önhöz szeretnék fordulni, mert a múlt alkalommal elfelejtettem néhány dolgot megkérdezni.Először is, a béta-blokkoló elhagyásának lehetnek-e olyan utóhatásai, mint az extrasistolé.Március 19-én hagytam el,mint ahogy írtam is a múltkor.Az egyik weboldalon azt olvastam, hogy a béta-blokkoló elhagyását követően még hónapok kellenek a receptorok vissza rendeződésére.Lehet hogy nálam ez fennáll?1 évig szedtem a concort.Előtte,(mármint a gyógyszerszedés előtt)is voltak néha-néha extrák, de nem ennyi mint mostanában.(minden héten van 3-4 alkalommal.Illetve hogy az extasistolé kapcsolódhat-e hormon változáshoz.Ezt azért kérdezem, mert azt is megfigyeltem még, hogy menstruáció előtt néhány nappal is gyakrabban érzem.Kértem a nőgyógyászt, küldjön el hormon vérképre,,de Ő azt mondta, inkább tetessek 24-órás holtert.Szóval sajnos nem volt segítőkész.Pedig úgy tudom, a hormon eltérések okozhatnak ilyen jellegű tüneteket.Önnek mi a véleménye erről?Kb 2-3 hete a pulzusom is alacsony, ez miatt is aggódok.Reggel is csak 60-valamennyi, este is csak 60, 58.Napközben sem megy fel, pedig minden nap 1 órát kerékpározok a szabadban.Kedves Doktor Úr!Bocsánat, ha ennyit panaszkodok, csak szeretném tudni, mikor leszek tünet mentes.Vagy ezzel kell már eggyütt élnem?Mikor úgy gondolom, hogy minden rendben,(7-8napig mondjuk nincs semmi extra,)akkor kezdődik előről.Doktor Úr,nem tudom tudott-e követni, de arra kérném probáljon meg válaszolni.Nagyon köszönöm, Üdvözlettel:Andrea
Kérdező: p.andrea72@freemail.hu Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz:
További Szív- és érrendszeri betegségek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás



Flattr this




INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank