Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Láz tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Orvosi név:
Febris
BNO kód:
R50, R5600
A betegség lényege:
Az egészséges testhőmérséklet a hónaljban mérve 36-37 (C között van. A test hőháztartását a hőtermelés és a hőleadás egyensúlya határozza meg. Abban az esetben, ha ez a szabályozás zavart szenved és a testhőmérséklet 37,5(C fölé emelkedik, lázas állapot jön létre.
A betegség oka:
A láz kialakulását leggyakrabban fertőzések váltják ki. Leggyakoribbak a légúti fertőzések. A torokgyulladás és a tüdőgyulladás szinte mindig lázzal jár. Magas testhőmérsékletet okozhatnak anyagcsere és hormonális betegségek, pl. a pajzsmirigy hormon fokozott termelése. Főként gyermekeknél a szomjazás, illetve a rendkívül magas környezeti hőmérséklet is kiválthat lázat.
A betegség tünetei:
A beteg testhőmérséklete meghaladja a 37,5 (C. A láz kialakulását reszketés, hidegrázás kísérheti. Hosszantartó láz esetén a beteg szervezete kifárad, a beteg legyengül. A láz miatt fokozódik a folyadékleadás; ha az elvesztett folyadékot nem pótolják, kiszáradás léphet fel. A beteg étvágytalan. Tartósan magas láz esetén 39 (C fölött) az idegrendszer működése is károsodhat. A beteg zavarttá válhat, félrebeszélhet, elveszítheti az eszméletét. Arra hajlamos egyéneknél (kisgyermekeknél) görcsorhamok lépnek fel már alacsonyabb láz esetén is.
Elvégezhető vizsgálatok:
Az orvos a kórtörténet felvétele és a betegvizsgálat mellett a kiváltó okot keresi.
A betegség várható kezelése:
A magas, 39 C feletti testhőmérséklet esetén kell csak a lázat csillapítani. A lázcsillapítás történhet lázcsillapító gyógyszerekkel és/vagy hűtőfürdővel: azt, hogy melyiket kell előnyben részesíteni, a beteg kora, állapota alapján az orvos határozza meg. Fertőzéses betegségekben kórokozó ellenes szerekkel kell a fertőzést megszüntetni. Anyagcsere és hormonális rendellenességekben a betegség jellege szerint kell a beteget kezelni.
Javaslatok:
A 39 C alatti testhőmérsékletet nem feltétlenül kell csökkenteni: a láz tulajdonképpen védekező reakció, ami segíti a szervezet védekező képességét. A lázgörcsökre hajlamos gyermekeknél azonban mindenképpen kell csökkenteni már az ennél alacsonyabb lázat is. A magas lázat kisgyermekeknél inkább hűtőfürdővel vagy hideg vizes borogatással kell csökkenteni, mint gyógyszerekkel. Ügyelni kell arra, hogy a fokozott folyadékvesztés mellett a beteg ne száradjon ki, ezért igyon minél több folyadékot. A fertőző betegségek megelőzésére a beteg szedjen vitaminokat.
A betegség várható lefolyása:
A láz jól csillapítható gyógyszeresen és borogatással. Elhúzódó láz esetén a beteg szervezete legyengülhet és a betegsége súlyosbodhat.
Labor és diagnosztikai vizsgálatok:
Gégevizsgálat
Kórokozók kimutatása és tenyésztése
Rtg (Röntgen vizsgálat)
Vérvétel

Forrás: med-courier.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Tisztelt Doktornő /Úr!! Körülbelül fél éve -tünetek nem voltak- egy nyaki UH vizsgálat a bal oldalon egy kb. 14 cm hosszú, echoszegény sima felszínű lágy plakkot mutatott ki, mely 45-50 %-ban szűkítette a lument. A vizsgálatot fél év után megismételtük, ahol egy másik helyen egy másik vizsgáló orvos az előzmények tudta nélkül alapos ellenőrzést köveően nem talált komoly elváltozást egyik oldalon sem, a jobb oldalon mérsékelt, a bal oldalon egyhe fokú atherosclerosist állapított meg haemodinamikai eltérés nélkül. Az orvosom se nagyon értette, hova tünt az elzáródás, de azt mondta, hogy örüljünk neki. Az első vizsgálatot követően a lipidológus orvos előszőr Aspirin Protectet, Xetert, majd Obradont írt fel, de mindkettő izomproblémát okozott. Ezután Zocort kaptam, amit minden másnap kell bevennem- 10 mg.-ot. Ez is okozott görcsös fájdalmakat, de nem annyira zavar. A napokban vérvétel is történt, ahol a karbamid érték magasabb lett, (7.3 mmol/l -7.1-ig jó), pedig a gyógyszer elkezdése előtt még 6 mmol/ l volt és soha nem volt 6.3 -nál magasabb. A CK érték 400 U/l lett- 190-ig jó, valamint az összkoleszterin pedig 5.7 mmol/l /5-ig jó, a gyógyszer a koleszterinemet nem vitte lejjebb, előzőekben 5 volt az összkoleszterinem. A kreatinin szint jó volt, 92 mmol/l -106-ig jó. Azt szeretném megkérdezni, hogy a Zocor okozhatta-e a karbamid emelkedését, valamint okozhat-e hosszútávon vesekárosodást? Köszönettel Farkas Attila
Kérdező: metalati66 Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
További Tünetek
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank