Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Betegségek - Tüdőrák

Tüdőrák tünetei, okai, jelei, megelőzése, kezelése, gyógyítása

Szerző: Máriáss Márta | Lektor: Prof. Dr. Újszászy László

Rövid leírás

A tüdőrák (hörgőrák) alatt a tüdő hámeredetű, rosszindulatú daganatát értik, mert szinte mindig a légzőrendszer hámszöveteiből ered. A férfiak rákos halálozásában az első, a nőknél a második helyet foglalja el.

Előfordulás

Ma már vitathatatlan az összefüggés a megbetegedés előfordulási gyakorisága, a dohányzással töltött évek, a naponta elszívott cigaretták száma, valamint a cigaretta kátrány- és nikotintartalma között.

A férfiak tüdőrákjának legalább 85%-át, a nők tüdőrákjának legkevesebb 75%-át okozza a cigaretta. Magyarországon ez az arány még nagyobbnak tűnik, a tüdőrákosok 90-95%-a aktív dohányos, vagy korábban dohányzott. Nemdohányosok között a tüdőrák rendkívül ritka, illetve ezen esetekben gyakran más szerv rákjának tüdőáttétjét tartják tüdőráknak, mivel az elsődleges daganatot még nem derítették föl.

Magyarországon évente mintegy 6000 új megbetegedést tartanak nyilván.
A hörgőrákos esetek számának sajnos még mindig tartó növekedése egyértelműen a dohányzással függ össze.

Okok

A betegség kialakulása rendszerint a tüdőbe jutó szennyezett levegővel bekerült káros, rákkeltő anyagoknak köszönhető, mely leggyakrabban sajnos a közönséges dohányfüst.
A tüdő hörgőrendszere egy egyre több és kisebb keresztmetszetű ágra bomló csőrendszer, mely végül a mintegy 300 millió léghólyagocskában (alveolus) végződik. A tüdő hámját a benne lévő mirigyek által termelt váladék nedvesen és tisztán tartja, a nyálkahártya csillószőrei pedig a légutak bejárata felé tessékelik a szennyeződés szemcséit.
A belégzett káros anyagok először ezt az öntisztító rendszert, a csillós hámot veszélyeztetik, majd pusztítják el. Az állandó szennyezés a nyáktermelő sejteket fokozott működésre készteti, aminek következtében légcsőhurut alakul ki. A sérült csillós hám és a fokozott nyáktermelés miatt a tüdő, köhögéssel igyekszik megoldani a légzőfelszín tisztán tartását. Ha a tüdő tisztítómechanizmusai nem tudnak megfelelően működni, a hámra tapadt káros anyagok idővel bejuthatnak a nyálkahártyasejtek magjához, s ott megváltoztathatják az azokban lévő örökítő anyag szerkezetét. A nyálkahártya-sejtek hét naponként reprodukálódnak, így a rosszindulatúan elfajult sejtek igencsak gyors szaporodásnak indulhatnak.

A légszennyezés tüdőrákot okozó hatása nem bizonyítható egyértelműen. Az elsőszámú főbűnös nyilvánvalóan a dohányzás és a dohányfüsttel a tüdőbe jutó rákkeltő anyagok. Bizonyos ásványok, vegyszerek tartós belégzése szintén okozhatja a betegséget, de messze nem olyan gyakorisággal, mint a dohányzás. A vegyi anyagokkal összefüggésben kialakuló tüdőrák rendszerint foglalkozási ártalom nyomán jelentkezik.
A tüdőrák szempontjából veszélyes, belélegezhető anyagok például az azbeszt -, amely egyébként a nem dohányzóknál gyakrabban okoz mellhártyadaganatot, mint tüdőrákot -, a nikkel, a króm, a széngáz, a mustárgáz, az arzén, a vinil-klorid. A radon gáz is bizonyítottan rákkeltő hatású, ezzel az uránfeldolgozásban dolgozók kerülhetnek kapcsolatba.
Természetesen genetikai tényezők is szerepet játszanak, amelyek hajlamosíthatnak a rákra.

A tüdőrákok hozzávetőlegesen két nagy csoportba sorolhatók: a kissejtes és nem kissejtes tüdőrákok csoportjába.

A kissejtes tüdőrákokat mikroszkóposan megfigyelhető szövettani képük alapján nevezik így. Ide tartozik a tüdőrákok mintegy ötöde.
A nem kissejtes csoport tovább osztható:
A laphámrák jellegzetesen a nagyhörgők rákja, főként a férfiaknál fordul elő. Lassan, inkább helyben növekvő daganatot képez, így általában műtéti úton eltávolítható.
A mirigyrák a nyáktermelő mirigyekből alakul ki, egyes típusai a tüdő alveolusaiból is eredhetnek. Elsősorban a kishörgőkben és a tüdőszövetben keletkezik. Ez a leggyakrabban és inkább nőknél előforduló tüdőrák-fajta. Az, hogy a tumor helyben növekszik csupán, vagy áttétet is képez, az immunrendszer állapotán kívül sok más tényezőtől is függ. Kifejlődése a dohányzással nem mutat olyan szoros kapcsolatot.
A nagysejtes rák az esetek 6-7 százalékában beazonosítható, a kis hörgőkben keletkező fajta. Szövettanilag nagy, világos sejtek jellemzik.

Tünetek

A tüdőrák is az alattomosan kifejlődő tumoros megbetegedések közé tartozik. A korai stádium panaszmentes, az első intő jelek a rákos daganat fejlődése és gyógyíthatósága szempontjából későn jelentkeznek. Csak a tüdőszűrés segíthet a betegség időben történő felfedezésében. Korai stádiumban ugyanis a betegek operálhatósága és gyógyulási esélyei sokkal jobbak.

A köhögés tipikus, de régi dohányosoknál sajnos nem új és jellemző tünet. Náluk a köhögés jellegének megváltozása lehet gyanús: a nedves, hurutos köhögést kínzó, száraz ingerköhögés váltja fel, és vérköpés kísérheti.

A visszatérő tüdőgyulladások, a nem akaratlagos fogyás, a mellkasi fájdalom, gyengeség felhívhatják a figyelmet a rákos betegségre.
Kevésbé ismert tünet a reumatikus eredetűnek tűnő panaszok jelentkezése: a kéz ujjai utolsó perce megduzzad, megváltozik a körmök formája - a körmök domború óraüveghez hasonló formájúak lesznek (dobverőujj).

Előrehaladott betegség tünetei a rekedtség, a légszomj és a megnagyobbodott, fájdalmatlan nyirokcsomók a kulcscsont feletti árokban vagy a hónaljban. A súlyos állapot tünetei a karba, vállba sugárzó fájdalom, esetleg bénulás, nyelési nehezítettség, az egyikszemhéj csüggése.

A ritkán előforduló agyi áttétnek szintén jellegzetes, neurológiai tünetei vannak.

Diagnózisegészséges tüdő
tüdőrák

A tüdőpanaszokkal orvoshoz forduló vagy tüdőszűrésen kiszűrt betegnek először néhány kötelező kérdést tesznek fel a dohányzási szokásokat illetően, majd további kérdésekkel a szervezet fizikai teljesítő-képességére, a tüdő kapacitására vonatkozó információkat szeretne megtudni a vizsgáló orvos.
Majd átnézeti és oldalirányú tüdő-röntgenfelvétel készül, mely nagyon jól értékelhető. Ezt egészíti ki a CT, aminek segítségével a daganat pontos helye és a környező szövetekkel való kapcsolata, a mellüregi nyirokcsomók érintettsége is meghatározható.
Kötelezően elvégzendő vizsgálat a hörgőtükrözés (bronchoscopia). Ennek során egy 6-8 mm átmérőjű eszközt juttatnak be a tüdőbe, hogy az elváltozás pontos helyét is megismerjék, továbbá, hogy mindjárt szövetmintát is vegyenek belőle. A vizsgálat alapján eldönthető, hogy a beteg operálandó-e vagy sem, és milyen kiterjedésű területet érint majd a műtét. A tűbiopsziás szövetmintavételt, a mintavétel helyét CT vagy mágneses rezonancia (MR) vizsgálat mellett lehet követni.
A légzésfunkció vizsgálata a beteg teherbíró-képességét jellemző kiegészítő mérés. Az izotóp-vizsgálat célja az esetleges távoli áttétek kizárása, és meghatározzák, hogy a tüdőlebenyeknek mennyire tudnak résztvenni a légcserében.
Az ultrahangos vizsgálattal az esetleges áttétképződést vizsgálják. A tüdőrák viszonylag gyakran ad agyi áttétet, kivizsgálásához agyi CT vagy MR vizsgálatra kerül sor.

A PET-vizsgálat (pozitron emissziós tomográfia) szintén ígéretes módszer a diagnosztikában.
A diagnózis ma már korántsem egyenlő a halálos ítélettel. Mivel a kezelés megválasztása a tüdőrák típusának és súlyosságának ismeretében történik, ennek meghatározása is a diagnózis része.
A betegség súlyossága szerint minden tüdőrákot hat stádiumba, illetve klinikai, sebészi és kórszövettani stádiumba sorolnak. A hatból az első három stádium biztosan műthető, a negyedikben csak az esetek egy részében lehetséges a műtéti kezelés. Az ötödik és hatodik stádiumban csak a nem sebészi kezelésnek van helye.

Kezelés

A kissejtes tüdőrák kezelése
Viselkedése és kezelése szempontjából ez a tüdőrákfajta önálló betegségnek tekinthető. Rendszerint gyorsan szóródik, felfedezése idején az esetek túlnyomó részében már áttétet adott, ezért sebészi kezelésre alkalmatlan. Mivel ez a legnehezebben kezelhető típusú tüdőtumor, keveseket sikerül meggyógyítani. A gyógyszeres daganat-terápiára (kemoterápiára) azonban jól reagál; a tumor mérete jelentősen csökken. Ezért általában a gyógyszeres kezelés mellett döntenek, amely sugárkezeléssel, esetleg műtéttel egészül ki. E típus azonban hajlamos a kiújulásra, emiatt az ötéves túlélés sajnos alacsony.
A nem kissejtes tüdőrák típusainál a legeredményesebb és az első helyen említendő a sebészi kezelés, amely nem a csoporton belüli szövettani típustól, hanem a daganat stádiumától függ. A gyógyszeres kezelés és a sugárkezelés ebben a csoportban csak másodlagos jelentőségű. Bizonyos esetekben a beteg általános állapota, kora és társbetegségei nem teszik lehetővé a műtétet. Ilyen körülmények a tüdőben és mellhártyán észlelt daganatszóródás, a daganat más mellkasi szervekkel meglévő kapcsolódósa, távoli nyirokcsomók vagy más szervek áttétje, daganatoldali gége- vagy rekeszbénulás. Egyetlen agyi-, mellékvese-, azonos oldali vagy ellenoldali tüdő-, májáttét ma már nem jelenti a műtét teljes elvetését.
A műtét kevés kivételtől eltekintve azt jelenti, hogy csonkolják az érintett tüdőlebenyt, két lebenyt vagy eltávolítják a fél tüdőt. A kivett, beteg tüdőrész szövettani vizsgálatának eredménye befolyásolja a beteg további kezelését.
A műtét után általában a sugárterápiát választják, ha a nyirokcsomók és a környező szövetek is érintettek voltak, ha a tumor olyan nagy volt, hogy nem lehetett teljese egészében eltávolítani, illetve ha távoli áttétek is keletkeztek. Szükség esetén kemoterápiával kombinálják.
Az utókezelés célja a kezelés mellékhatásainak megszüntetése, valamint az esetleges kiújulások (recidíva) felfedezése és kezelése. Alapos testi kivizsgálás, vérvétel és -vizsgálat, mellkasröntgen, olykor bronchoskópia tartozik a kontrollhoz, mely tüdőrák esetében meglehetősen gyakori, az első két évben három hónaponként esedékes.
A nem kissejtes, előrehaladott stádiumban lévő tüdőrákok egy részénél, így a hámeredetűeknél, olyan esetben, amikor a daganat valamilyen oknál fogva nem műthető, és a kemoterápiás kezelés sem járt sikerrel, gyógyszeres kezelésre is van mód.
A daganatsejtek elszabadult mértékű szaporodásáért egy egész sor, láncreakció szerűen egymásba kapcsolódó, sejten belüli kémiai reakció felelős, melynek egyes láncszemei egyre inkább tisztázottak. Egyik fontos láncszeme egy enzim, a tirozin-kináz, mely sok tumorféle sejtszaporodásában szerepet játszik. Gátlásával számos esetben lassítható vagy feltartóztatható a daganatos sejtek szaporodása. A hámeredetű rákok esetében a sejtosztódást serkentő hormonszerű növekedési faktorok sejtfelszíni receptormolekulákhoz kötődnek, melyeket angol nevükből HER1-nek vagy EGFR-nek (Human Epidermal Growth Factor Receptor Type 1/Epidermal Growth Factor Receptor (HER1/EGFR) neveznek. Ez a kötődés elindítja azt a lépéssort, melynek kapcsán a tirozin-kináz is aktív lesz, és beindítja a sejtosztódást. Számos kutatás célozza tirozin-kináz gátló hatóanyagok fellelését. Az egyik ilyen, az erlotinib, ami kifejezetten az említett receptor által beindított tirozin-kináz aktivitást gátolja.
A hatóanyag azon betegeknél segít, akiknél kimutatható, hogy ez a receptorműködés fontos tényezője a daganat növekedésének. A gyógyszer leggyakoribb mellékhatásai a bőrkiütés és hasmenés. Étkezés előtt 1-2 órával tabletta formájában kell bevenni.

Megelőzés

Miután a tüdőrákok túlnyomó többségét bizonyíthatóan a dohányzás okozza, hangsúlyozni kell, hogy lényegében e rákfajta előzhető meg a legbiztosabban. A legjobb nem elkezdeni dohányozni, s ha mégis így alakult volna, minél hamarabb le kell szokni róla. A soha nem dohányzókkal összehasonlítva még azok is kétszeresen veszélyeztetettek, akik már legalább 15 éve abbahagyták a dohányzást.
A passzív dohányzás veszélyeit nehéz pontosan felmérni, de egyes adatok azt mutatják, hogy nem sokban marad el az aktív dohányzás káros hatása mögött, pusztán valószínűbb, hogy az, aki maga nem dohányzik, valamivel kevesebb időt tölt füstös közegben.
A megelőzés fontos eszköze a rendszeres szűrés. Amennyiben a betegség a röntgenfelvételen az ún. középárnyék vagy a szív mögött kezdődik, nehezebb kiszűrni. Sok esetben a hörgőben kezdődő daganat nem mutat felismerhető árnyékot, míg egy bizonyos méretet el nem ér. E felismerési nehézségek valamint a tüdődaganat gyors terjedése indokolja - különösen az életkor növekedésével - a gyakorinak számító, évenkénti szűrővizsgálaton való részvételt.

Hasznos tudnivalók

A cigarettapapír égésekor rengeteg rákkeltő anyag keletkezik, a "light" cigarettáknál éppúgy, mint a hagyományosnál.
A pipa és a szivar kisebb tüdőrák-veszéllyel jár, de a szájüreg, a nyelőcső, a gége rákjainak kialakulását is okozhatják.
Passzív dohányzáskor a rákkeltő anyagok kisebb koncentrációjú, de gyakorlatilag állandó jelenléte a dohányzással összemérhető veszélyt jelent.
A hazai tüdőgondozó és rákszűrő hálózat jól kiépített és eredményesen működik, luxus nem élni a lehetőséggel, és főként 50 éves kor után elmulasztani a szűrést. A szűrésen felfedezett, de még teljesen panaszmentes betegek operálhatósága és ezáltal gyógyulási esélyei, sokkal jobbak, mint a tünetek nyomán felfedezett betegségek esetében.

Forrás: Hazipatika.com

Kapcsolódó szakorvosok
Kapcsolódó hírek
Kapcsolódó szakkifejezések
Kapcsolódó videók
A betegséghez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Tisztelt Doktornő! 42.éves nő vagyok, s két témában szeretném a véleményét kérni.Az egyik édesanyámmal kapcsolatos, aki az idén lesz 67. éves.Nem rég baloldali, tüdő csúcsi, rosszindulatú daganatot diagnosztizáltak nála.Tünetei a következők voltak:tartós rekedtség végtagfájdalmakkal.)Dióhéjban leírom az egyik lelet fejlécét:Diagnózis:Tu.pulm. lobi sup.I.s. NSCLC Met hep.multiplex, Met. pulm.i.d. susp.Szövettan, cytológia:carcinoma planocellulare nonkeratoides.T:4 N:2 M:1 Klin.Stad:IV ECOGPS:1.Kisérő betegségek:paresis nervi recurentis, I.s. hypertonia, Nicotinizmus.Édesanyám mát túl van az első kemo terápián,két palack infúziót kapott.Még elvileg 3 lesz.Hangja már alig van, és a lábai is nagyon fájnak.A kérdésem az lenne, mennyire súlyos az állapota, és mire számíthatunk a jövőben.Mint laikus, azt olvastam interneten, hogy sajnos elég komoly a baj.!Önnek mi a véleménye?Másik kérdésem magammal kapcsolatos.KB:10 évvel ezelőtt enyhe fokú COPD-t állapítottak meg nálam, amire akkoriban symbicortot kaptam, amit egy rövid ideg használtam is.Most írtak fel nekem légzés funkció vizsgálat után Airflusol Forspiro 50/250 nevű készítményt.Ezt csak egyetlen egyszer mertem belélegezni, mivel ez egy béta blokkolós készítmény a szalmeterol miatt.Nekem van egy mitralis prolapsusom, I.fokú insuff-al, amire korábban concort szedtem.És itt jön a lényeg:Kénytelen voltam abba hagyni a szedését, saját felelősségemre, mert durva mellék hatások jöttek elő kb:6-7 hónap után.Pl:palpitatio, égő, remegő szív, halálfélelemmel párosulva, depresszió,szabálytalan szívverés, extra systole, stb. Szóval majdnem teljesen kikészültem, és a családom is megsínylette.Orvostól- orvosig jártam,(kardilógusok sokasága,)de csak ezt tudták megállapítani.(mit.prolap.szerencsére )A gyógyszer elhagyása után csak nagyon lassan rendeződött az állapotom,most viszonylag úgy érzem magam, mint korábban.Szóval ez az oka annak, hogy én nem fogom használni a béta blokkolós szereket.A kérdésem az lenne, létezik e helyette más fajta készítmény, ami a hörgökre jó lenne.Még annyit leírok, hogy köpetem az naponta többször is van, sárgás-zöldes néha, és tömöttebb az állaga.De viszont lehet, hogy ez nem a tüdőmből jön, mert néha úgy érzem, mintha vissza csorogna a garaton.(allergiás vagyok több mindenre is, amire Mometason Sandozt-használok,és van egy idült mandulám is!).Még ami esetleg említésre méltó, az a biciklizés közbeni néha előforduló esemény, hogy nehezebben jön a levegő.Kedves Doktor Nő!Elnézést ha hosszúra nyúlott a levelem, de semmit nem akartam kihagyni.Köszönöm türelmét és megértését, várom mielőbbi megtisztelő válaszát.Üdvözlettel:Andrea
Kérdező: p.andrea72@freemail.hu Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Tiszeteletem! Egy hete észrevettem, hogy vizesednek az ujjaim. Nem nagy mértékben, de ha pár percig nem mozagtom a kezemet, akkor érzem, hogy nehezebben hajlítom az ujjaimat. Nagyon félek, hogy komoly bajom van. Tudnának tanácsot adni? Előre is nagyon köszönöm! Nem vagyok terhes, de van egy 9 hónapos kisfiam. Tisztelettel. Sz.
Kérdező: Szandra07 Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Jónapot kívánok. Kb másfél éve kitört a szobám ajtajának üvege (ilyen átláthatatlan kristályüveg féle) és ilyen nagy posztert ragasztottunk rá előről hátulról. Ahogy nyitva volt az erkélyajtó és a huzat átjárta hallottam hogy mozog a poszter és elkezdett idegesíteni hogy mivan hogyha az üvegport hordja szét a lakásban. Nagyon megijedtem mert másfél éve igy van de aztán elgondolkodtam hogy mennyire kellenne csiszolni vagy összemorzsolni hogy repülni tudjon az üveg? Lámpával vizsgálgattam hogy elég kis üvegmorzsalékok vannak de remélem annyira nem kicsit hogy a szellő felkapja őket. Mi a véleménye? Egyébként 2 napja voltam tüdőszűrőn és teljesen negatív. Annak már lett volna jele ha az üvegpor apró sebeket ejtett volna a tüdőmön ugye? Egyébként az üvegpornak mi az élettani hatása? ki lehet köhögni vagy rákkeltő ? Köszönöm válaszát előre is mert félek
Kérdező: kolbasz41 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr. Hangonyi Csilla 2013-04-24 20:44:26
Jónapot kívánok. Mindössze annyi kérdésem lenne hogy voltam tüdőszűrőn és az aszisztensnő aki készítette a felvételt hamar fotózott és nem vettem mély lélegzetet. A felvétel teljesen negatív lett. Attól a felvétel még hiteles ugye? Köszönöm válaszát!
Kérdező: kolbasz41 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Dr. Hangonyi Csilla 2013-04-23 22:15:36
Segítséget kérnék, nagyon félek.! Az éves alkalmassági vizsgálaton foltot találtak a tüdőm felett, kivizsgálásra küldött a tüdőgyógyász,amely bronchoscopiából, hasi UH-ból laborból, és CT vizsgálatból állt. A bronchoscopia során gyulladtnak találták a bal felső lebenyt, antibiotikumot írtak fel. A beavatkozás során, szövetmintát nem tudtak direkt kicsípni, a hörgőmosó folyadékból a direct Koch vizsgálat negatív lett, és a citológia sem mutatott kórosat(P1). A CT leleten, bal oldalon, az 1/2. segmentumban peripheriasan, dorso- laterálisan 37x25x25mm kiterjedésű, részben köteges jellegű kis levegőbronchogrammot is mutató infiltratum képződés figyelhető meg, amelynek cranialis része kissé tömöttebb struktúrájú, enyhén lobulált felszínű. A bal tüdő egyéb területén, valamint a jobb tüdőben más kóros dentitás eltérés nem mutatható ki.3 hónap múlva CT co. Ez után ismét antibiotikum következett és egy hét múlva RTG controll, amely szerint az előző felvételhez képest gyakorlatilag nincs változás. Egy hónap múlva ismét RTG co. lesz, s ha nincs változás, vagy minimális eltérés, műtétet javasolt a tüdőgyógyász, kérdésemre, hogy nem kellene-e tűbiopszia azt válaszolta, hogy annak nem tenne ki, és lehet, hogy a CT controllra sem lesz szükség. Kérem szépen értelmezze számomra a leletet, és javasoljon esetleges teendőket.
Kérdező: Tokai Piri Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz: Dr. Laki István 2012-09-26 22:33:29
További Tumoros megbetegedések
Kapcsolódó gyógynövények
Kapcsolódó kórtörténetek
Kapcsolódó BNO kódok
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
Értesüljön elsők között az Önt érdeklő legfrissebb egészségügyi hírekről, cikkekről, betegségek gyógyítási lehetőségeiről!

E-mail cím:*
Név:*
Reklám
Reklám

INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank