Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - 7 étel, ami elűzi a rossz kedvet
2014. november 18. 20:35

rossz kedv, ételek, csokoládé, tengeri ételek, stressz

7 étel, ami elűzi a rossz kedvet
Zord időjárás, rövid nappalok, növekvő fűtésszámla, stressz és időhiány. Neked is rossz kedved van? Ha már enni úgyis muszáj :), használd az ételeket arra, hogy felvidítsanak. Ez nem azt jelenti, hogy lelkiismeret-furdalás nélkül falj fel mindent, amit a szemed megkíván, hanem inkább azt, hogy a közérzetednek megfelelően válaszd ki az ételeidet. A következő ételek amellett, hogy egészségesek, még jobb kedvre is fognak deríteni.
7 étel, ami elűzi a rossz kedvet

1. Stresszre: étcsokoládé!

Igaz csak átmenetileg, de gyorsan segíthet a stresszoldásban a csokoládé, főleg a magas kakaótartalmú étcsokoládé. Egy nem régiben publikált svájci tanulmányban találjuk erre a magyarázatot: már pár kocka étcsoki elfogyasztása csökkenti a stresszhormonok mennyiségét a szervezetben, ezáltal csökken a feszültség és könnyebben mehet a munka. A legjobb, ha mindig tartasz egy szelet étcsokoládét a fiókodban, tudod..., a stresszes helyzetekre. ;)

2. Dekoncentrált vagy? Egyél salátákat!

A különböző saláták, a gomba, a bab, a borsó, a gabonapelyhek mind-mind jó választás lehet ilyenkor, mivel a lassúság és a dekoncentráltság folsav után kiált. Kombináld egy kis mozgással és a kettő együtt biztosan segít majd a vérkeringés serkentésében, így eljuthatnak az értékes tápanyagok az agyba! Jó folsav forrás a mandula, a dió és más olajos magvak is, a rágcsálás ráadásul segít koncentrálni is.

3. Morcos vagy?

Ez bizony lehet az éhség miatt is! Egyértelmű jele lehet annak, hogy gyorsan magadhoz kell venni valami energiadús élelmiszert. Bár a szénhidrátok kézenfekvő döntésnek tűnhetnek, óvakodjunk attól, hogy önmagában csak azt fogyasszuk. Inkább kombináljuk valamivel, ami segíthet abban, hogy lassabban égjen el az a cukor a szervezetben. Tegyük fel, hogy az egészséges szénhidrátunk egy alma, ehhez vagy fehérjét vagy valamilyen zsírt kell fogyasztanunk. A Woman's Day egy adag mogyoróvajat javasol, ám itthon nem igazán kapható egészséges mogyoróvaj, így mi inkább egy natúr joghurtot ajánlanánk. Persze nem hangzik rosszul a nutellás alma sem, de akkor már inkább egy nutellás banán. :)

4. Idegességre: tengeri hal!

Lazacos szendvics | Fotó: 123rf.comLazacos szendvics

Egy finom halas szendvics segíthet lecsillapítani az idegeket. Amikor úgy érzed, hogy már végképp pattanásig feszültek ez egyébként sem kötél idegeid, tegyél félre mindent és ebédelj egy baráttal! Válassz a tengeri halak közül, például egy füstölt lazacos szendvicset, ami gazdag omega-3 forrás lehet. A kutatások alátámasztják, hogy az omega-3 zsírsav rendszeres fogyasztása segíthet az idegek karbantartásában. A leghatékonyabb ezt a tengeri halakból veheted magadhoz, mint például a makréla, a szardínia, a lazac vagy a hering.

Nem javasolt ilyen helyzetben a kávé, mert az csak fokozná a helyzetet!

5. Mérges vagy, és csak úgy tajtékzol a dühtől?

Igyál egy bögre igazi zöld teát – javasolja a Woman's day portál. A kutatások szerint a zöld tea theanine aminosav tartalma nyugtató hatású és segít a koncentrációban. Mivel nagyon kevés a koffeintartalma, így nem kell amiatt sem aggódni, ha este fogyasztod.

6. Nem tudod, hogy miért de szomorúnak érzed magad?

Ha a kapcsolataink vagy a munkánk miatt vagyunk szomorúak, akkor általában pontosan tudjuk az okát. Amikor viszont csakúgy ránk tör a szomorúság, annak bizony köze lehet a nem megfelelő étkezési szokásokhoz is. Egészen pontosan D-vitamin hiányra utalhat. Ennek a vitaminnak több szerepe is van a szervezetben, az egyik az lenne, hogy segítse egy hormon termelődését, ami a közérzetünkért is felel. Talán ez lehet az oka annak, hogy télen többször érezzük magunkat rossz kedvűnek, hiszen napfénnyel is kevesebbszer találkozunk. D-vitamint nyerhetsz például teljes kiőrlésű gabonapehelyből tejjel kombinálva, májból vagy gombából.

7. Nők, figyelem! Ezt kell enni menstruáció előtt!

Először is leszögeznénk, hogy normális, ha ilyenkor leküzdhetetlen vágyat érzel a szénhidrátok iránt: a szénhidrátok szerepet játszanak a szerotonin hormon termelésében, amelyet többek között a hangulatunkkal is összefüggésbe hoztak a tudósok. Le kell viszont szögeznünk, hogy a csoki és a chips mégsem jó választás, mivel amilyen gyorsan megemelik a vércukorszintet, ugyanolyan gyorsan le is esik az, és ismét méregzsáknak érezheted magad. Egy tojáskrémes szendvics, teljes kiőrlésű lisztből készült kenyérrel ideális választás lehet, és segíthet a hangulatod szabályozásában is.

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK