Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A kövérség is fogyaték?
2014. december 18. 19:56

túlsúly, betegség, kövérség, fogyaték

A kövérség is fogyaték?
Egy nagyon érdekes döntést hozott az Európai Bíróság, amely szerint bizonyos esetekben a kóros elhízást fogyatéknak lehet tekinteni. A döntés precedens értékű az Unióban, ám még a túlsúlyosak érdekvédelmi szövetsége is úgy gondolja, hogy ez kedvezőtlen következményekkel járhat.
A kövérség is fogyaték?

A pert egy 160 kilós férfi bébiszitter indította Dániban, mert úgy gondolta, kövérsége miatt rúgták ki. Karsten Kaltoft 15 évig dolgozott ugyanannál a munkáltatónál, és négy éve rúgták ki. A munkaadó kirúgásakor a csökkenő gyerekszámra hivatkozott, de Kaltoft szerint kövérsége miatt kellett mennie. Azt ő maga is elismerte, hogy képtelen volt lehajolni és bekötni a gyerekek cipőjét, de a földön ülve tudott játszani velük, ezért a munkáját is el tudta végezni.

A bíróság ítéletében azt mondta ki, hogy ha az elhízás hátráltatja „teljes és hatékony részvételt” a munkában, akkor fogyatéknak tekinthető. A döntés az egész unió területén érvényes.

A bíróság szerint az elhízás önmagában nem fogyaték – de ha valaki emiatt hosszabb távon is kénytelen emiatt hátrányokat elszenvedni megilletik őt a fogyatékkal élők jogai.

A túlsúlyosak érdekvédelmi szövetségének elnöke, Jane Deville Almond viszont azt nyilatkozta a BBC-nek, hogy szerinte az elhízás nem fogyaték. „Ha elkezdjük az elhízást fogyatéknak tekinteni és túlsúlyos munkavállalók nagyobb széket és asztalt, valamint jobb parkolóhelyet kapnak, csak rontunk a helyzetükön. Ez ugyanis azt mutatná, hogy az embereknek nincs kontrolljuk saját helyzetük felett.”

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK