Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - A májrák kávéval is megelőzhető?
2013. november 04. 09:19

kávé, májbetegség, rák, daganatok

A májrák kávéval is megelőzhető?
Jó hír a kávésoknak: a Milánói Farmakológiai Kutatóintézet munkatársainak vizsgálata szerint a rendszeres kávéfogyasztás mintegy 40 százalékkal csökkenti a májrák kialakulásának kockázatát.
A májrák kávéval is megelőzhető?

Az amerikai Betegség-ellenőrzési és Megelőzési Központ (CDC) statisztikai adatainak alapján a májrák a kilencedik daganatos halálok az Egyesült Államokban, és a harmadik a világon.

A leggyakoribb szövettani típus a májsejtes rák (HCC), melynek kockázata férfiakban a nők háromszorosa. A Clinical Gastronenterology and Hepatology című szaklap oldalain nemrégiben megjelent tanulmány szerint a kávéfogyasztás mérsékli a kockázatot. Korábban már bizonyították a kávé jótékony hatását a méhrák és a prosztatarák esetén, de felmerült az is, hogy az élettartamot növeli.

 

 

Dr. Carlo La Vecchia és munkatársai 1996 és 2012 között megjelent cikkek adatait elemezték ki, így a fókuszban 16, igen magasan jegyzett tanulmány állt, mintegy 3153 eset bevonásával. Ugyan az egyes vizsgálatok ideje és a vizsgált minta nagysága eltért, azonban abban mind megegyeztek, hogy ok-okozati kapcsolatot egyik sem talált a májrák és a HCC között. A szóban forgó metaanalízis nem tudta megerősíteni, hogy a kávé megfelelő megelőző eszköz lehet, de a kockázatelemzés egyértelműen bizonyította a jótékony hatást.

Kissé torzítja az eredményeket, hogy a vizsgált betegek nagy része emésztőszervi rendellenességben szenvedett, melynek következtében általában felfüggesztették a kávéivást.

Korábban bizonyították, hogy a kávé csökkenti a cukorbetegség kockázatát, és mivel a cukorbetegség a májrák kiemelt kockázati tényezője, lehet, hogy a hatás ebből az irányból jön létre. Mindazonáltal a májrákok 90 százaléka elkerülhető lenne a hepatitisz B elleni védőoltás alkalmazásával, az alkoholbevitel megszorításával és a hepatitisz C-átvitel megelőzésével.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK