Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Alattomos gyilkos - a szén-monoxid mérgezésről
2014. október 27. 19:45

szén-monoxid, mérgező, fűtés, szén-monoxid mérgezés

Alattomos gyilkos - a szén-monoxid mérgezésről
Bár a hivatalos fűtésszezon még csak most kezdődik, máris megtörtént az első idei haláleset, amely a szén-monoxid mérgezés következtében következett be: Csepelen két felnőtt életét követelte a mérges gáz. Figyeljünk oda a megelőzésre, és legyünk tisztában vele, mik a lehetőségek, ha már megtörtént a baj!
Alattomos gyilkos - a szén-monoxid mérgezésről

A fűtési szezon beköszöntével minden évben több tucat  ember esik áldozatul szén-monoxid mérgezésnek. Egy helytelenül működtetett fűtőkészülék, vízmelegítő, egy elzáródott, sérült kémény, hibás gáztűzhely, kandalló, hősugárzó komoly rosszullétet, akár halált is okozhat. Azokban a lakásokban, ahol kályhával, régebbi típusú kazánnal, vagy konvektorral fűtenek, fokozottan fennáll a szén-monoxidmérgezés lehetősége.

 

A szén-monoxid mérgezés tünetei nehezen észlelhetők

 

Mivel a szén-monoxid színtelen, szagtalan, így a veszélyeztetettek sokszor nem észlelik, hogy baj van. A mérgezést kezdetben kábultság, fejfájás, fülzúgás, szédülés, émelygés, hányinger, gyengeség, a bőr kipirulása jelzi, ami még nem feltétlenül ad okot a gyanakvásra. Az idő múlásával azonban izomgörcsök, hányás, bénulás, majd a legsúlyosabb esetekben eszméletvesztés és fulladásos halál lép fel.

 

Szén-monoxid érzékelő berendezés nélkül általában csak a végső stádiumban tűnik fel, hogy valami nincs rendben, de ekkor már megindult a mérgezés folyamata, és képtelenek cselekedni.

 

A szénmonoxid-mérgezés súlyos következményei

 

A szén-monoxid az oxigénnél 300-szor erősebben kötődik a hemoglobinhoz, így a vörösvértesteket lekötve megakadályozza, hogy a vér oxigént szállítson a szervezetben. A mérgezés következtében fellépő oxigénhiány károsítja az agyat, a tüdőt, a szívet. Amennyiben nem sikerül a szén-monoxidot minél előbb kilökni a szervezetből, az maradandó károsodást is okozhat.

 

Kerüljük el a bajt

Ezek a balesetek a kémények rendszeres ellenőrzésével, a kazánok, kályhák szakember által történő beszerelésével és felülvizsgálatával elkerülhetőek lennének. Célszerű egy néhány ezer forintos szén-monoxid érzékelő jelzőkészüléket is beszerezni a nagyobb biztonság érdekében.

Kevesen tudják, hogy a hiperbár oxigénterápiával a szén-monoxid gyorsan eltávolítható a szervezetből, megakadályozva a maradandó károsodást. A kezelés során a betegek a normál légköri nyomásnál 2,5-szer nagyobb nyomáson 100%-os oxigént lélegeznek be, amely könnyebben leszorítja a vörösvértestekről az erősen hozzájuk kötődő szén-monoxidot. A terápia szén-monoxid mérgezés esetén akár életmentő is lehet.


A hiperbár oxigénterápiáról itt olvashat: www.baromedical.hu

 

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK