Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Bőrápolási tanácsok érzékeny és vegyes bőrtípushoz
2015. január 22. 19:50

bőrápolás, smink, mitesszer, bőrszárazság, arcbőr

Bőrápolási tanácsok érzékeny és vegyes bőrtípushoz
Mitesszerek, tág pórusok, fénylő arcbőr? Ne szomorkodjunk, hanem inkább tájékozódjunk a megfelelő kezelés felől, és főként válasszuk meg helyesen, milyen bőrápoló termékeket használjunk. Az érzékeny, vegyes típusú bőr ezt megköveteli.
Bőrápolási tanácsok érzékeny és vegyes bőrtípushoz

Nem könnyű a vegyes bőr kezelése, hiszen nem is zsíros, nem is száraz, emiatt speciális ápolást igényel. Ebben a típusú bőrben találhatók a kisebb-nagyobb bőrhibák a leggyakrabban. Emellett, kérdőíves felmérések tanúsága szerint, jellemzően a 30-40 év közötti nők azok, akik nem mindig tudják, mit kezdjenek vele. Márpedig a megfelelő kezeléssel jelentősen javítható az  arcbőr állapota - mondják a bőrgyógyászok. Ehhez adunk az alábbiakban tájékoztatást és néhány jó tanácsot.

 

 

A bőr nem száraz, hanem érzékeny



A vegyes bőrnek, mely az egyik leggyakoribb bőrtípus, két fő jellemzője van. Hajlamos a zsírosodásra, fénylik, gyakran fekete mitesszerekkel a T-zónában (az arc középső része, a homloktól, az orron át, az állig terjedően). Ez a vonal képezi azt a részt, ahol a faggyúmirigyek a legnagyobb számban találhatók. Kevésbé zsíros az ilyen arcbőr orcákon, az arccsonton és a halántékon. Ezeken a részeken a bőr finomabb, és „normálnak” mondott. De a nők helytelenül gyakran száraznak tartják.

Kezelési tanács: A cél a természetes egyensúly helyreállítása, megtartása

A faggyútúltermelés az arcbőrön a kényelmetlen érzés fő forrása lehet: a pórusok eltömődnek, ami irritációt, olykor kivörösödést eredményez. Közelebbről vizsgálva, a pórusok kitágultak, a bőr érdessé, egyenetlenné válik. Innen ered, hogy a túl gazdag összetételű, nem kifejezetten ilyen bőrtípusra való krémek használata csak súlyosbítja a helyzetet. De még ha figyelembe vesszük is, hogy a faggyútúltermelés akár egy életen át eltarthat, a bőr természetes egyensúlyának fenntartása, a bőr állapotának javítása könnyű krémek és alkoholmentes bőrtisztító készítmények alkalmazásával elérhető – mondják a szakemberek.

A megoldás: gyöngéd, lágy hatású krémekkel kell kezelni a bőrt.

 

Az arcbőr tisztítása ajánlott reggel és este

Mivel a bőr faggyúmirigyei sajnos éjjel is „termelnek”, vegyes bőr esetében fontos a kétszeri bőrtisztítás naponta. Sokan megfeledkeznek ugyanis a reggeli arctisztításról, pedig ez esetben elengedhetetlen.  Mint említettük, mindig lágy, enyhe termékeket használjunk, előtérbe helyezve az ún. micelláris arclemosó vizek, arctonikok alkalmazását, ha vegyes bőrtípussal rendelkezünk. A langyos vízzel történő tisztítás is lehetséges, az említett arctonik, speciális arclemosó mellett, de semmi esetre sem szabad szappant használni, mely irritálja a bőrt. A sminklemosó tejek használatát is kerüljük, melyek nem felelnek meg a vegyes bőrtípus igényeinek.

 

 

Mely készítmények ajánlottak?


  • Gyümölcssav-tartalmú AHA-krémek

A bőrgyógyászok által is javasolt, gyümölcssav-tartalmú AHA-krémek (az AHA az alfa-hidroxi-sav angol rövidítése, mely sav egyes gyümölcsökben is megtalálható) kitűnőek a téli napokra. Azon kívül, hogy finoman hámlasztanak, így a mitesszerek fokozatosan eltűnnek. Előnyük, hogy a bőr általános állapota is javul, egyenetlensége, érdessége csökken, tisztább bőr tapasztalható viszonylag rövid időn belül, kevésbé látható pórusokkal. Egyre azonban ügyelni kell: az AHA-kezelés alatt kerülendő a napfénynek való kitettség.


  • A cink-tartalmú készítmények

Egyaránt hatékonyak a vegyes bőrtípusnál, melyek tisztító és a faggyútermelést szabályozó hatása közismert. A napnak kitett bőr esetében is használhatók, szemben az AHA tartalmú készítményekkel. Alkalmazhatók krém, tisztító lotion, de tabletta formájában is, kúraszerűen, szükség szerint 2-3 hónapig, a túlzott faggyú-kiválasztás csökkentésére.


  • Agyagtartalmú maszkok és bőrradírozás, mint kiegészítő bőrápolás.

Az agyag (vagy kaolin) tartalmú, pórustisztító maszkok is jótékonyan hatnak a vegyes bőrre, használatuk jó néhány napig szebb külsőt kölcsönöz az arcnak. Alkalmazásuk egy-két alkalommal ajánlott hetente.

Ami a bőrradírozást illeti, csak nagyon apró, finom szemcséjű, lágy bőrradírt használjunk – mondják a bőrgyógyászok –, mert minden anyag, mely túlságosan dörzsöli a bőrt, úgy hat vissza rá, hogy a szaruréteg védekezésképpen megvastagszik. A lágy, finom bőrradírozást csak hetente egyszer ajánlott igénybe venni, nem többször.


  • Hidratálás és mikro-szivacs

Sokan visznek fel az orcákra „nehéz” krémeket, pedig nem ajánlott, csak könnyű krémek használata ezen az arcrészen is. Ha a hidratálását tűzzük ki célul, a mai alapozók például, még a folyékonyak is, eléggé hidratálnak, ezért az egész arcra felvihetők. Egyes termékek pedig golyóformájú mikroszivacs-csiszolószemcséket is tartalmaznak, ami felszívja a felesleges faggyú-mennyiséget, anélkül, hogy agresszív hatást váltana ki a bőrön. Ezek használata ajánlott, hiszen ily módon az érzékeny bőr radírozása is lehetővé válik.


  • Ránctalanító krémek


Ez esetben is könnyű textúrájú krémeket tanácsosl választani. Négy lehetőség kínálkozik: az első a gyümölcssav-tartalmú készítmény, mely bőröregedését gátló hatású, és nemcsak ragyogóvá teszi a bőrt, hanem hidratálja is, de kollagéntartalmát is növeli ( a kollagénrostok a kötőszövetben találhatók, és függ tőlük a bőr és a bőr alatti szövetek rugalmassága). A második: a C-vitamin tartalmú bőrápoló, mely javít a bőr színén és elősegíti a kollagén- szintézist. A harmadik: az olyan vitamin-származékok igénybe vétele, mint amilyen pld. aretinaldehid-tartalmú krémekre jellemző, mely a ráncosodás ellen hat, és elősegíti a rugalmasabb bőr elérését. Végül: a hyaluronsavat tartalmazó ránctalanító krém, mely rendkívül hidratáló hatású (és ezt a savat ráncfeltöltésnél is alkalmazzák).


  • Egy kis „arcszauna”…

Öntsünk 3 csepp esszenciális levendula olajat egy tál meleg vízbe. Fedjük be a fejünket egy törülközővel, csukjuk be a szemünket, és hajoljunk a tál fölé 5-10 percig.
A gőz kitágítja a pórusokat, és alkalmassá teszi a gyümölcssavas arctonik felvitelére és beszívódására, ami eltünteti a mitesszereket.

 

Sminkelni lehet – de mértékkel!

Vegyes bőrre ajánlott a folyékony alapozó, vagy az „olajmentes” kompakt púder. Kerülendő a közvetlenül a bőrre felvitt porpúder, mert eltömíti a pórusokat. Ha mégis szükséges, inkább a folyékony alapozóra vigyük fel. A nem kívánatos, fénylő hatás elkerülésére a felesleges faggyút itassuk fel cellulózkendővel, és egy kevés púdert alkalmazzunk a matt hatás érdekében. Legyünk mértékletesek a pirosítóval is – természetesen mitesszerképző hatás nélküli formulát válasszunk.

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK