Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Bőrpróbával időben diagnosztizálható a Parkinson-kór
2014. augusztus 25. 20:44

bőrpróba, Parkinson-kór, diagnosztika

Bőrpróbával időben diagnosztizálható a Parkinson-kór
Bőrpróba teheti lehetővé a Parkinson-kór diagnózisát a betegség korai szakaszában - derült ki német kutatók tanulmányából. A megvizsgált páciensek felénél figyelték meg egy bizonyos fehérje felhalmozódását a bőr idegrostjaiban. Lehetséges, hogy ennek alapján a jövőben idejében és biztonsággal felismerhetik a betegséget.
Bőrpróbával időben diagnosztizálható a Parkinson-kór

A második leggyakoribb idegrendszeri betegség

A Parkinson az Alzheimer-kór után a második leggyakoribb degeneratív idegrendszeri megbetegedés. A würzburgi Julius Maximilians Egyetem közleménye szerint az eredmény lehetőséget ad arra, hogy a betegség mechanizmusát pontosabban megvizsgálják.

A Parkinson-kór esetében az alfa szinuklein fehérje lerakódásai alakulnak ki az agysejtekben. Ezt azonban csak a halál után lehet kimutatni. A diagnózis ezért lényegében a tünetekre hagyatkozik, amelyek csak a kór előrehaladott állapotában jelentkeznek - olvasgató az Acta Neuropathologica című szaklapban megjelent tanulmányban.

Fontos a korai felismerés

A kutatók 31 Parkinson-kóros beteget és egy egészséges kontrollcsoportot vizsgáltak meg. Régóta ismeretes, hogy különböző területek idegsejtjeit érintik a lerakódások - mondta Daniela Berg, a német Parkinson Társaság elnöke, aki a würzburgi kutatást a klinikai diagnózis szempontjából fontosnak értékelte.

"Azonban csak a páciensek mintegy felénél lehetett kimutatni az alfa szinuklein fehérje lerakódásait, és személyenként több biopsziát is végre kellett hajtani" - magyarázta Berg. Hozzátette: lényeges, hogy mikor ismerik fel a kórt, nagy lépés lenne tehát, ha korán fel lehetne állítani a diagnózist.

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK