Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Egy biztos ok, amiért érdemes embernek lenni: a szilva
2014. augusztus 25. 20:00

szilva

Egy biztos ok, amiért érdemes embernek lenni: a szilva
Azt nem mondom, hogy az egyetlen, de az egyik legörömtelibb terméke annak, hogy múlik a nyár, és érkezik az ősz, egyértelműen a szilva. Lekvárnak elkészítve egész télen át édes kísértés, aszalva fogyasztani csodás bűnbeesés, pálinkának megfőzni – khm – természetesen egészségmegőrzés. Valljuk be, a nagyi által készített szilvás gombócnak sincsen párja. De a szilvaszüret alkalmával, az „egyet a kosárba, egyet a szánkba” elvet követni is jó móka.
Egy biztos ok, amiért érdemes embernek lenni: a szilva

Szivárványszínek és nemzetközi (el)ismertség

Minden népnek, országnak, éghajlatnak mást és mást jelent ez a gyümölcs, hiszen rengeteg fajtája ismert. Színükben, nagyságukban, ízükben a felsoroltak miatt is lehet eltérés. A szivárvány szinte minden színében pompázik: van kék, lila, zöld, sárga és piros.

Miért lehetnénk „szilvanemzet”?

Hazánk gyümölcsfáinak közel 25%-át a szilvafák teszik ki. Igaz, ezek közül akad, amelyik nem kertben nevelkedett, gyermekek örömére termő fa, hanem az út mentén éli világát.

Nemcsak a móka kedvéért

Az, hogy a szilva frissen fogyasztva, de leginkább folyadék formájában milyen jó hatással is lehet hangulatunkra, mindenki számára ismeretes. Ám, egészségünk megőrzése, immunrendszerünk erősítésese szempontjából sem elhanyagolható erővel bír, sőt, véd a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések ellen. Hogy miért is?

Vitaminok

A- és C-vitamin tartalma igen jelentős, továbbá béta-karotin, A-provitamin, valamint szinte valamennyi B-vitamin fajta megtalálható az apró gyümölcsben. Az A-vitamin jó hatással bír a látásra, nyálkahártyára, bőrre, de bizonyos tanulmányok szerint, védelmet biztosít a rák, főként a tüdőrák szövődményei ellen.

Ásványi anyagok

Tartalmaz vörösvérsejtképző hatással bíró vasat, illetve fluoridot. De megtalálható benne a kálium is, mely testnedveink, sejtjeink egyik fontos összetevője, szabályozva a vérnyomást és a szívverést.

Szilva, a „menő”

Ha valamin magas antioxidáns tartalommal bír, akkor az manapság biztos divatos. Ha ez a gyümölcs nem is, de Te a divatot szeretnéd követni, vagy csak egyszerűen szereted a szilvát, nyert ügyed van. Olyan (polyphenolic) antioxidánsokat tartalmaz, melyek segítségünkre lehetnek a reaktív oxigén és a szabad gyökök elleni harcban. Ez azért is lényeges, hiszen ezeknek az anyagoknak fontos szerepe lehet egyéb betegségekben és az öregedés folyamatában.

Nyersen „fogyaszt”, de aszalva is segít

Mivel a nyers gyümölcs víztartalma magas, viszont cukortartalma alacsony, továbbá jelentős mennyiségű rost is van benne, elősegíti a zökkenőmentes emésztést, így fogyókúrázók is bátran fogyaszthatják. Vizelethajtó hatásnak köszönhetően nem csak a bélrendszerünkben lévő salakanyagok eltávolításáról gondoskodik.

Habár aszalt formában is isteni és segíti az emésztést, magas cukortartalma miatt a diétázók inkább kerüljék ebben a formában.

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK