Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Fáj a lába a magassarkúban? – Ez lehet az oka!
2015. február 26. 20:54

lábfájás, Achilles-ín, magassarkú

Fáj a lába a magassarkúban? – Ez lehet az oka!
Reggeli lábszármerevséggel leggyakrabban az aktívan sportolók szoktak találkozni, ám lényegében bárkinél előfordulhat lábszárfájdalom, különösképp azoknál, akik főleg magassarkút viselnek. A kellemetlen tünet hátterében gyakran az Achilles-ín problémája áll, mely szerencsére könnyen kezelhető. Dr. Váradi Éva főorvosnőtől, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistájától többet is megtudhat a problémáról.

Ín: hosszú és sérülékeny

Az Achilles-ín a lábszár izmait a sarokcsonthoz rögzíti, és a lábfej lefeszítésében, lábujjra állásban vesz részt – tehát a járásban, futásban, ugrásban játszik fő szerepet. Mivel ennyire sokat használjuk, esetleg túlerőltetjük, igencsak gyakran sérül. Bár leginkább azoknál okoz problémát, akik rendszeresen sportolnak – pl. futnak –, ám előfordulhat, hogy a magassarkú cipők miatt az ín megrövidül, rugalmatlanná válik, majd gyulladásba kerül, ami nagyfokú fájdalommal jár. Mindezeken kívül okozhatja egy egyszerű rossz mozdulat is, ugyanis ekkor hegszövet keletkezhet a felszínén, ami irritálhatja az ínt körülvevő védőburkot.

Az Achilles-ín gyulladás jelei:

  • reggeli lábszármerevség, nehezített járás
  • sarokfájdalom
  • nyomásérzékenység
  • duzzanat az ín mentén

Ezért nem szabad kihagyni a bemelegítést és a nyújtást

Mivel a környező izmok állapota, edzettsége nagyfokú védelmet jelent az Achilles-ín sérülési ellen, ezért fontos a lábszár megfelelő edzése – akár rendszeres sétával –, valamint sportolás előtti nyújtása, hogy az esetlegesen merevebb izmok ellazuljanak. Ennek hiányában lényegesen könnyebben sérül és kerül gyulladásba az ín – hívja fel a megfelelő bemelegítés fontosságára a figyelmet dr. Váradi Éva főorvosnő, a Fájdalomközpont aktív fájdalomcsillapítás specialistája.

Fontos a pihentetés és a gyulladáscsökkentés

Bár vannak olyan állapotok, amikor érdemes a probléma ellen és a gyógyulás elősegítése érdekében mozogni, ám Achilles-ín gyulladásnál fontos az adott végtag pihentetése, akár fáslizása. Érdemes továbbá aktív fájdalomcsillapítást is igénybe venni, melyen belül injekciós kezeléssel a gyulladás gyorsan megszűntethető.

Tehát a felépülés két pilléren nyugszik: az egyik a pihentetés, a másik pedig a gyulladáscsökkentés.

Mindez természetesen más kiegészítő terápiák felgyorsíthatják – guna terápia, fizikoterápia, lézer-, ami leginkább azok számára bír nagy jelentőséggel, akik nagy fájdalmaik vannak, illetve rendszeresen sportolnak, és a probléma miatt nem szeretnének hosszabb szünetet tartani.

 

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK