Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Felvilágosító roadshow - A baj nem jár egyedül
2013. november 27. 07:55

diabétesz, cukor, cukorbeteg, cukorbetegség, cukorvizsgálat

Felvilágosító roadshow - A baj nem jár egyedül
Ingyenes rendezvénysorozat indul országosan a cukorbetegség egyik legsúlyosabb szövődménye, a fekélybetegség okozta egészségügyi problémák megelőzésére valamint a helyes, hatékony és mielőbbi sebkezelés előmozdítására, az egészséges lábakért!
Felvilágosító roadshow - A baj nem jár egyedül

Magyarországon a nem baleset okán végzett lábamputációk mintegy 70 százaléka(!) cukorbetegség eredetű. Egyik szövődménye, a fekélybetegség, annak is legsúlyosabb és legmakacsabb változata, a lábszárfekély okozta sebek – a beteg tájékozatlansága miatt történő – elhanyagolásának, a probléma elbagatellizálásának következménye.

Sokszor nem figyelnek lábukra eléggé az érintettek, pedig minden második ilyen műtét megelőzhető, elkerülhető lenne – a probléma súlyosságának felismerésével, megfelelő sebkezeléssel és egy hatékony alternatív gyógymóddal, az ún. lökéshullám terápiával lábakat lehetne megmenteni.

A lábszárfekély problémájának súlyosságát felismerve idén novembertől kezdődően a Magyar Cukorbetegek Országos Szövetsége és a Harmónia Gyógyászati Centrum közös erővel egy ingyenes, három hónapon át tartó nyíltnap- sorozatot indít (2013. november- 2014. január) annak érdekében, hogy minél több beteg esetében megelőzzék a visszafordíthatatlan károsodást hátrahagyó műtétet.

A diabéteszről, mint krónikus betegségről illetve annak komplikációiról nem lehet eleget beszélni! A cukorbetegség egyik legsúlyosabb és leggyakoribb szövődménye a fekélybetegség, annak is a talán legmakacsabb változata a bőr rétegeiben kialakuló lábszárfekély, melyről viszont a betegek már kevesebbet tudnak: kiket, milyen korosztályt érint, miként alakul ki, illetve milyen komoly következményei lehetnek, ha nem megfelelően kezelődik. A lábszárfekélyről valamint a mielőbbi és helyes sebkezelés fontosságáról történő tájékozódás tehát minden érintett érdeke!

A baj nem jár egyedül!

 

dr. Darabos Gábor érsebész szakember a diabétesz szövődményei közül a közepes és nagy átmérőjű verőerek károsodására hívta fel elsősorban a figyelmet. – A kis verőerekben és a hajszálerekben is fellép elváltozás, amely a vesében és a szemben mérhető leginkább. Emellett súlyosan rombolja a lábfejen lévő idegek működőképességét, ami neuropathia (a cukorbetegség egyik gyakori és súlyos, az idegrendszer károsodásával járó szövődménye) kialakulásához vezet.

 

A diabétesz legkomplexebb szövődménye a diabéteszes láb szindróma, amely az erek és az idegek károsodásából tevődik össze. Utóbbi miatt a nyomásnak kitett helyeken (ahol a beteg nem érez fájdalmat) gyorsan alakulhat ki keringési zavar, ami gyorsan fekély kialakulásához vezet. Ráadásul a talpi fekélyek esetén pillanatokon belül felülfertőződik a seb. Tekintettel a talp bőrének „vékonysága miatt” a fertőzés gyorsan elérheti a csontokat, ami csontvelőgyulladás formájában jelentkezhet. Vagyis az érzéskiesés miatt észrevétlenek maradnak a sérülések, a láb izomzata sorvad, a lábfej deformálódhat. Éppen ezért kiemelt fontosságú a fertőzések megfelelő és tartós kezelése.

 

A roadshow első időpontja és állomása: 2013. november 30., szombat - Budapest, Harmónia Gyógyászati Központ, V. kerület, Markó u.11. 

Forrás: kiskegyed.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK