Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Gondold újra! Ma van a hepatitis világnapja
2014. július 28. 21:36

hepatitis A, hepatitis C, védőoltás, megelőzés

Gondold újra! Ma van a hepatitis világnapja
A közösségi médiában zajlik majd az idei Hepatitis Világnap kampánya, amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet a fertőző májgyulladásra, a betegség kiváltó okaira és a megelőzésre.
Gondold újra! Ma van a hepatitis világnapja

Már 10. éve rendezik meg szerte a világon a hepatitis világnapját július 28-án. A WHO idén a közösségi média csatornáin keresztül tervezi népszerűsíteni a prevenció fontosságát. A „Ne sárgulj be!" című, hepatitis-megelőzési program keretein belül Magyarország is csatlakozik a július 28-i, nemzetközi akcióhoz.

Forrás: Thinkstock

Hepatitis a közösségi hálón

Az Egészségügyi Világszervezet szerint az emberek hajlamosak a hepatitis okozta megbetegedéseket figyelmen kívül hagyni, vagy félreérteni, vagy ami a legrosszabb, a betegeket megbélyegezni. A WHO emiatt most arra ösztönzi az embereket, hogy kezdjenek másképp gondolkodni a hepatitis betegségekről. Az akció két legfőbb közösségi csatornája a Facebook és a Twitter. Idén arra bátorítanak mindenkit, hogy készítsen és osszon meg olyan képeket, amelyek valami miatt elgondolkodtatták őket – ez lehet egy érdekes felhőalakzat, egy furcsa tárgy vagy akár egy rejtvény is – és ezeket lássák el a #ThinkHepatitis hashtaggel.

Magyarország is posztol

A hepatitis A járvány kibontakozása miatt az Egészségügyi Világszervezet 2012-ben hepatitis A vírussal alacsonyan fertőzött területről közepesen fertőzött országgá minősítette vissza Magyarországot. Ennek nyomán idén májusban nagyszabású tájékoztató kampány indult „Ne sárgulj be!" címmel, amelyet Keresztes Ildikó, Dukai Regina és Győrfi Pál is támogatott. A világnap alkalmából Keresztes Ildikó ma ezzel kapcsolatos üzeneteket jelentet meg rajongói oldalain.

Forrás: VIPR Kommunikációs Ügynökség

Mi is pontosan a hepatitis A?

A hepatitis tulajdonképpen a máj gyulladását jelenti. Ezt az állapotot vírusok is okozhatják, ezeket vírushepatitiseknek nevezi az orvosi szaknyelv. Többféle hepatiti vírus létezik, a legismertebb és leggyakoribb fajtája a széklet útján terjedő hepatitis A, ezt követi gyakoriságban a vérrel és testnedvekkel, szexuális úton terjedő hepatitis B fertőzés, illetve a hepatitis C. De létezik hepatitis E is, sőt egészen G-ig azonosítottak már hepatitisvírusokat. A hepatitis A az egyik legelterjedtebb vírusfertőzés a világon. Az Egészségügyi Világszervezet becslései szerint 1,4 millió új hepatitis A fertőzés fordul elő évente.

Hepatitis A hazánkban

Magyarországon néhány száz eset fordult elő az évezred első éveiben, ugyanakkor a tavalyi évben összesen 1074 hepatitis A vírus okozta megbetegedést regisztráltak, hétszer többet, mint a korábbi évek jellemző kumulatív középértéke. A hepatitis A fertőzések gócpontjai lehetnek az iskolák és óvodák, de a tömegközlekedés során, közintézményekben és közterületeken, nyilvános mosdókban is megfertőződhetünk. A vírus sárgasággal járó májgyulladást okoz, amelyet gyakran kórházban kezelnek.

Hepatitis B

A hepatitisvírusok közül a hepatitis B jelenti a legnagyobb problémát a világon, hiszen a tizedik vezető haláloknak számít globálisan, illetve tízszer könnyebben elkapható, mint a mindenki által rettegett AIDS vírusa. Magyarországon évente több százan fertőződnek hepatitis B vírussal annak ellenére, hogy a hepatitis B ellen már 1999 óta kötelezően oltják a 13 éves fiatalokat.

Megelőzés

Ma már a hepatitis A és a hepatitis B ellen létezik védőoltás. Ha valaki még nem védett hepatitis A és B ellen, mert korábban nem esett át fertőzésen vagy még nem kapott védőoltást, akkor ajánlott a háziorvosnál kérni a szükséges vakcinákat.

A témával kapcsolatban további részleteket IDE kattintva olvashatsz! 

 

 

Forrás: life.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK