Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Hasogató fülfájás - íme, öt gyógynövény a fájdalom ellen
2014. július 31. 20:58

fülfájás

Hasogató fülfájás - íme, öt gyógynövény a fájdalom ellen
A fülgyulladás, a kínzó fülfájás mögött a legtöbbször valamilyen bakteriális fertőzés állhat. De problémát okozhat a huzat, és az is, ha a strandon - és ez most különösen aktuális - belemegy a víz. Gyerekek fülfájása esetén azt sem lehet kizárni, hogy játék, például a homokozóban való hempergőzés alatt homok vagy apró kavics került a fülbe, és az okozza a panaszokat.
Hasogató fülfájás - íme, öt gyógynövény a fájdalom ellen

Gyerekek esetén mindig forduljunk orvoshoz, mert csak szakember tudja megállapítani, mi áll a fájdalom hátterében, és ha kell, ő tudja sérülésmentesen eltávolítani az idegen tárgyat a fülből. Felnőtteknél azonban rövid ideje fennálló fájdalom esetén érdemes néhány házilag is alkalmazható, gyógynövényekre alapozott módszert kipróbálni. Súlyosabb, vagy hosszabb ideje fenálló tüneteknél azonban ne kísérletezgessünk, mert orvosi vizsgálatra, kezelésre lehet szükség.

Forrás: Thinkstock

Így segít a természet

1. Hagymapakolás: Egy fej vöröshagymát vágjunk apró darabokra, csavarjuk egy tiszta konyharuhába (vagy tiszta pamutpelenkába) és préseljük addig, míg a hagyma levet nem ereszt - vagyis addig, amíg a leve meg nem jelenik a konyharuha külső rétegén. A hagyma levével átitatott pakolást tegyük a fájós fülre és hagyjuk rajta legalább fél órán keresztül.

A vöröshagymában található erős kéntartalmú vegyületek és a hidrogén-rodanid biztosítja az erőteljes antibiotikus hatást. Illóolajának - amelyet a szeleteléssel, préseléssel tudunk igazán jól előcsalogatni - erős baktériumölő hatása van.

2. Fokhagymadugó: Ennél egyszerűbb módszer talán nincs is. A megpucolt fokhagymagerezdet dugjuk a fájós fülbe és hagyjuk benne pár órán keresztül. Ahogy a vöröshagymánál is, a benne található illóolaj aromái segítenek a gyulladás és a fájdalom legyőzésében.

3.. Petrezselyempakolás: Az egészen apróra vágott petrezselymet tegyük konyharuhába, és ahogy a hagymánál, itt is törekedjünk arra, hogy a petrezselyem illóolajos leve átjárja a textilt. Tegyük az egészet a fájós fülre és tartsuk ott legalább egy fél óráig. A petrezselyemben található illóolaj magas százalékban tartalmaz flavonoidokat, vitaminokat. A petrezselyem lereszelt gyökerét is használhatjuk pakolásként, mert a benne lévő hatóanyagok kiválóak fájdalomcsillapításra, a fülfájdalmak mellett például az izületi fájdalmak esetén is használható.

4. Aloe vera zselé: A természet egyik csodanövényének tartott aloe vera gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő hatása közismert. Ha van otthon cserepes gyógynövényünk, akkor a "legöregebb", vastag, húsos leveléből vágjunk le egy darabot, préseljünk ki néhány csepp zselét a levélkéből és egy fültisztító pálca segítségével nagyon óvatosan kenjük be a fájós fülbe a frissen szerzett gyógyzselét. Az aloe vera hatóanyaga természetes állapotban nagyon gyorsan bomlik, így a kinyert levet azonnal használjuk fel.

Forrás: Thinkstock

5. Kövirózsacseppek: Vásárolhatunk drogériában is kövirózsacseppeket, de akár a saját kertünkből is beszerezhető a szükséges levél. Mindig a növény legalsó levelét használjuk. Késsel óvatosan ejtsünk néhány metszést a megmosott levélkén és préseljünk közvetlenül a fájós fülbe néhány csepp kövirózsacseppet. Feküdjünk egy fél órát úgy, hogy a cseppek ne tudjanak visszafolyni. Remek és hatékony segítség minden típusú fülgyulladás esetén.

Forrás: life.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK