Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Kaptunk hideget-meleget: így hatnak a frontok
2014. augusztus 22. 20:32

front, migrén

Kaptunk hideget-meleget: így hatnak a frontok
Levertnek érzed magad? Soha nem tapasztalt ízületi fájdalmaid, vagy rosszabb: mellkasi fájdalmaid vannak? Erősen hatnak a frontok, hiszen alig hogy elvonult egy hideg front, amely még mindig érezteti a hatását, rögtön itt van a meleg. Ez azért is problémás, mivel az eddigi kutatások és tapasztalatok alapján a hideg front inkább utólag, míg a meleg előre okoz problémát, ugyanakkor nem ritka a kettős fronthatás sem.
Kaptunk hideget-meleget: így hatnak a frontok

Egyéntől függ

A tudomány jelenlegi állása szerint nem lehet előre megjósolni, hogy egy adott légköri változás, kinél milyen panaszokat fog okozni. Az biztos, hogy a környezeti változások egyeseknél erős reakciókat váltanak ki, amelyek lehetnek idegi és hormonális, valamint súlyosabb testi tünetek is. Legtöbbször azok reagálnak erősebben, akiknek a szervezete egyébként is kibillent az egyensúlyi állapotából. Ezért nincsenek a frontok általában hatással a gyerekekre és a fiatal felnőttekre. (Persze akadnak kivételek.) Azonban az idős, beteg, gyengébb fizikummal vagy idegrendszerrel rendelkező személyeknél előfordulhatnak panaszok.

Hidegre-meleg, melegre-hideg

A meleg front vérnyomáscsökkenést, migrénes panaszokat és depresszióhoz hasonló tüneteket eredményezhet. Fontos, hogy ezt mindig a front elvonulása előtt érezzük. A meleg fronttal magasabb páratartalom és csökkenő légnyomás jár a hőmérséklet emelkedés mellett.

A meleg fronttal ellentétben a hideg front hatását a légörvények elvonulása után érezhetjük. Komolyabb következményekkel is számolhatnak az erre érzékenyek: reumás panaszok erősödése, asztmás roham, gyomorgörcsök (sőt, epe- és vesegörcsök is tarkíthatják a napunkat) valamint akár mellkasi panaszok is előfordulhatnak. Amikor hideg front érvényesül állítólag több a koraszülött és megemelkedik az szívinfarktus-gyanús esetek száma is.

A közérzetünk mindkét esetben rosszabb lehet és többek között nyugtalanság, idegesség, levertség, alvászavar valamint fejfájás kísérheti az ilyen napokat.

Ha kettős fronthatás van, akkor mindezeket egyszerre tapasztalhatjuk. Hazánkban nem ritka jelenség ez sem.

Hogyan védekezzünk?

Mint a legtöbb betegség esetében a két szavas válasz itt is érvényes: egészséges életmóddal. Fontos ezekben a napokban a C- és B-vitamin, a magnézium és a cink valamint a bőséges folyadék bevitel (víz vagy gyógytea formájában). Kipróbálhatjátok a váltózuhanyt, a jógát és a talpmasszázst is, ezekkel ugyanis rugalmasabbá tehetjük a szervezetünket, így kevésbé fogja megviselni a változás.

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK