Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Karácsonyozás cukorbetegen: nem kell lemondani az élvezetekről!
2013. december 18. 10:15

cukorvizsgálat, cukorbeteg, diabétesz, karácsony

Karácsonyozás cukorbetegen: nem kell lemondani az élvezetekről!
Az év végi ünnepi időszak közeledtével talán még nehezebb eligazodniuk a cukorbetegségben érintetteknek a kalóriák és szénhidrátértékek útvesztőjében, nem is beszélve a bőséges karácsonyi fogásokról és az egymást követő rokonlátogatásokról.
Karácsonyozás cukorbetegen: nem kell lemondani az élvezetekről!

Senkinek sem kell azonban idegesen várnia a januári orvosi ellenőrzést, ha odafigyel a megfelelő ételek fogyasztására, a kiadós vacsorák után egy kellemes sétát is beiktat, valamint a nagyobb étkezések előtt és után is ellenőrzi vércukorszintjét. A Tartsd a szintet! Facebook oldal összegyűjtötte a leghasznosabb tippeket, hogy az ünnep acukorbetegek számára is a kellemes élményekről szóljon.

Az ünnepek a legtöbb családban egyet jelentenek a kiadós vacsorákkal, baráti összejövetelekkel, véget nem érő nassolással és pihenéssel. Az újév beköszöntével aztán mindenki a felszedett kilókat és a kihagyott edzéseket számolgatja. A hazánkban élő, megközelítőleg 1 millió cukorbetegnek azonban ez nem hiúsági kérdés, hiszen számukra a megfelelő anyagcsere-egyensúly elvesztése már rövid távon is komoly egészségügyi kockázatokkal járhat. A karácsonyi időszakban különösen fontos a helyes étrend követése és a megfelelő mennyiségű testmozgás, mellyel a kisebb táplálkozási bűnök természetes módon orvosolhatók.

  • "A kontroll nélküli étkezések, esetleg alkoholos italok fogyasztása nemcsak a vércukorszint emelkedését eredményezhetik, hanem ronthatják egyéb anyagcsere-mutatók értékét is. A cukorbetegek számára viszont ez azért veszélyes, mert a vércukorértékük ingadozása gyakran semmilyen érzékelhető tünettel nem jár, így a napi többszöri önellenőrzés szerepe az ünnepi időszakban még fontosabb. A nagyobb energiabevitel természetesen kompenzálható több mozgással bizonyos mértékig, azonban 15 mmol/l feletti érték esetén már egyáltalán nem javasolt a sportolás. Alapvetően mindent lehet fogyasztani, csak arra kell ügyelni, hogy mit mivel kombinálunk, hogyan készítjük el a fogásokat, illetve miből mennyit eszünk"- mondta el Gyurcsáné Kondrát Ilona, dietetikus.

  • A karácsonyi fogásokra már hetekkel korábban érdemes felkészülni receptekkel. Ma már számos olyan gasztronómiai magazin létezik, melyek speciális, cukorbetegek számára is veszélytelen ételeket gyűjtenek, gyakran tápanyag-számítással is kiegészítve.

  • A kifejezetten ünnepi ételekkel kapcsolatban is érdemes tájékozódni. A halászlé például önmagában alig tartalmaz szénhidrátot, azonban természetesen nem mindegy, hogy mennyi kenyeret, tésztát eszünk hozzá. A rántott hal fogyasztható alacsony szénhidráttartalmú salátával, a pulykasült pedig változatos köretekkel, rostonsült zöldségekkel. A savanyú káposztából készült ételek - ahol szükséges, kevesebb rizzsel - szintén bátran fogyaszthatók.

  • Az édességekkel már más a helyzet: a bejgliből, süteményekből még cukor nélkül is csak egy-egy szeletet lehet enni az étkezés végén vagy közben. Még a diétás édességeknél is fontos ellenőrizni a vércukorszintet étkezés előtt és után is!

  • Mi a helyzet az alkoholfogyasztással? Ha nincs egészségügyi állapothoz kapcsolódó kizáró ok, akkor a férfiak naponta 2-3 dl, a nők 1-2 dl száraz bort vagy pezsgőt is elfogyaszthatnak. A sörrel már óvatosabbnak kell lenni, hiszen magasabb a szénhidráttartalma.

  • A karácsony talán a cukorbeteg gyermekek számára a legnehezebb. Mivel az étkezési szokások gyermekkorban alakíthatók leginkább, sokat segíthet, ha nem tradicionális ételek készülnek minden évben, hanem szénhidráttartalom alapján válogatott újdonságok. Ha a család is ezeket eszi, akkor a gyermekek számára is ez lesz a természetes.

  • A legtöbben igyekeznek hasznos karácsonyi ajándékkal meglepni szeretteiket, a cukorbetegeknek pedig mindig szükségük lehet egy-egy újabb, az állapotuk karbantartásához nélkülözhetetlen eszközre. A megfelelő vércukormérő készülék kiválasztásánál például számos praktikus szempontot kell mérlegelni, így például az eszköz vércseppigényét, a mérési időt, de a legfontosabb minden esetben a készülék pontossága és megbízható származási helye legyen.

  • Hasznos, ha a cukorbetegek az ünnepek során felszabaduló idejüket több mozgással töltik ki. Itt is fontos azonban a rendszeres vércukorszint-ellenőrzés, bizonyos értékeknél pedig a hideg levegőn sem ajánlott túl sokáig sportolni, sétálni. Arra is figyelni kell, hogy a vércukormérőt működési tartományának megfelelő hőmérsékleten tárolják.

 

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK