Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Károsodhat az agyműködése annak, aki több monitort figyel egyszerre
2014. szeptember 26. 21:03

monitor, agyműködés, káros hatás

Károsodhat az agyműködése annak, aki több monitort figyel egyszerre
Károsodhat az agyműködése, érzelmi problémái alakulhatnak ki annak, aki több monitort figyel egyszerre: tévét néz, közben internetezik, esetleg az okostelefonján a közösségi oldalakat is követi - derül ki egy brit tanulmányból.
Károsodhat az agyműködése annak, aki több monitort figyel egyszerre

A Sussexi Egyetem kutatói azt fedezték fel, hogy a több képernyőt egyszerre használóknál kisebb az anterior cinguláris kéreg (ACC) néven ismert, az elülső homloklebeny közelében található agyterület - számolt be a PLoS One online tudományos lapban megjelent tanulmányról a The Daily Telegraph.

Ez az agyterület szabályozza az érzelmeket és szerepet játszik a döntéshozásban, az empátiában, az indulatok szabályozásában és az ítéletalkotásban.

A brit tizenévesek majdnem kétharmada figyel még egy képernyőre, miközben tévét néz.

A tudósok elismerték, hogy a kisebb ACC-területtel élők talán hajlamosabbak több médiát használni, ám ugyanennyire elképzelhető, hogy a túl sok technológia közvetlenül károsítja az agyat.

"Ez volt az első kutatás, amely az agyszerkezet és a médiahasználat közötti kapcsolatot vizsgálta. Fontos felhívni a figyelmet: ahogy a készülékeket használjuk, az talán megváltoztatja a gondolkodásunkat, és lehet, hogy ezek a változások az agyszerkezet szintjén mennek végbe" - mondta Kep Kee Loh neurológus.

Korábban már kimutatták, hogy aki hosszú időn át új környezetben van, új élményeket él át, annak megváltozhat az agyszerkezete. A zsonglőröknél a mozdulatok gyakorlása miatt megnő az agy fehérállományának mennyisége, melyről úgy vélik, hogy felgyorsítja a reakcióidőt és a mozdulatot - írták a kutatók.

A Sussexi Egyetem kutatócsoportja 75 önkéntesnek vizsgálta meg az agyát. Kikérdezték őket mobiltelefon-, számítógép- és televízió-használati, valamint újságolvasási szokásaikról. Akik több készülék használatáról számoltak be, azoknak az agyi ACC-területen kisebb volt a szürkeállomány sűrűsége.

Eredményeik alátámasztják azokat a korábbi kutatásokat, melyek a többmonitoros "multimédiázás" és a figyelem zavarai, az érzelmi problémák - köztük a depresszió és a szorongás - között fedeztek fel összefüggést.

"A változások pontos oka egyelőre nem világos. További, hosszú időn keresztül újra és újra elvégzett vizsgálatok szükségesek az ok-okozati viszonyok feltárásához" - magyarázta Loh.

Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK