Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Kockázatos a sok ülés!
2014. november 17. 23:22

ülés, ülőmunka, helytelen testtartás, gerincfájás, sport

Kockázatos a sok ülés!
Húzd ki magad! - sokszor hallottam édesanyámtól egy-két nem is olyan gyenge hátba veregetés között. Ma is visszhangzik a fejemben ez a mondat, amikor fájdalmasan oldalra fordítom a fejem, miközben a billentyűzetet püfölöm... Valószínűleg nem örül neki, hogy most (is) igaza volt.
Kockázatos a sok ülés!

Egyre többen a dohányzás káros hatásaihoz kezdik hasonlítani az ülés okozta egészségügyi problémákat, mivel a folyamatos ücsörgés okozta bajok elterjedése lassan olyan méreteket ölt, mint a dohányzásból adódó egészségromlás. Az ízületi- és végtagfájdalmak csak az első jelei annak, hogy mennyire káros a mozgásszegény életmód egészségünkre.

Egy statisztikai adat, ami hosszútávon is aggodalomra adhat okot: átlagosan 1 órával ülünk többet, mint 10 évvel ezelőtt. Ha belegondolok, hogyan töltöttem a napjaimat például 2004-ben, akkor sajnos egyet kell értenem ezzel a megállapítással, valóban legalább 1 órával hosszabb ideig ülök, de inkább több.

Nem is csoda, hiszen egyre több dolog láncol minket a székünkhöz, kezdve a munkánktól egészen a kapcsolattartásra használt, állítólag mobil eszközeinkig. Ez mozgásszervi problémákon kívül egyéb egészségügyi kockázatokkal is jár, ugyanis a mozgáshiány következtében gyakrabban alakulnak ki olyan krónikus betegségek, mint például a cukorbetegség, a kóros elhízás, szív- és érrendszeri problémák, csontritkulás vagy akár rák is.

Egészséges "ülő" életmód

Megelőzésként azt javasolják a szakemberek, hogyha ülőmunkát végzünk ügyeljünk a helyes tartásra, arra, hogy ne lógassuk a fejünket, legalább óránként álljunk fel, nyújtózkodjunk és kicsit mozgassuk át a tagjainkat. Fontos a rendszeresen végzett sport tevékenység is, de ez nem helyettesíti az óránként vagy akár sűrűbben tartott szüneteket!

Mit is mondhatnánk? Álljatok fel és nyújtózkodjatok egy jó nagyot!

No, jó, ennél azért többet is lehet tenni, íme a divany.hu szakértőinek tippjei:

  1. Húzzuk ki magunkat, hátul zárjuk a lapockát, fejtetővel felfelé nyújtózzunk és lazítsunk.
  2. Fordítsuk a fejet jobbra, majd át balra.
  3. Két vállunkat húzzuk hátra, zárjuk a lapockát és lazítsunk.
  4. Két karral lefelé, fejtetővel felfelé nyújtózzunk és lazítsunk.
  5. Széken ülve, lábak a talajon csípőszéles terpeszben. Felsőtestünket hajtsuk lassan és óvatosan előre, csigolyáról-csigolyára gördüljünk le a lábakhoz. Ezután lassan emelkedjünk fel, két karunkat emeljük fel, nyújtózkodjunk a plafon irányába az ujjakkal.
  6. Széken ülve, lábak között csípőszéles terpesz, felső combok enyhén lefelé mutassanak. Fogjuk át a medencét egyik kézzel elölről, a másikkal hátulról. 7. 7. Billentsük előre a medencét belégzésnél, kilégzésnél pedig hátra. (Ezt a gyakorlatot állva is el lehet végezni.)
  7. Nyújtsuk ki előre a két lábat, sarkat toljuk előre felé, a lábfejet húzzuk magunk felé és lazítsunk.
  8. Nyújtsuk ki előre a két lábat, felsőtestet hajtsuk lassan előre és nyújtózkodunk, majd mikor kellemesen feszül, jöjjünk vissza kiindulóhelyzetbe.
Forrás: proaktivdirekt.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK