Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Körömbetegségek
2015. január 16. 20:54

körömbetegség, köröm, körömápolás, körömgomba

Körömbetegségek
Sokan nem tudják, hogy a jelentéktelennek tűnő opálosodás a lábkörmön bizony gomba. Sokszor nem is okoz különösebb panaszt. De ha elterjed, enyhébb esetben csak esztétikai és szociális problémát (nem merünk mezítláb járni), máskor fájdalmat, esetleg körömvesztést is okoz. A körömgombásodás népbetegségnek számít, hazánkban minden harmadik ember valamilyen fokon érintett.
Körömbetegségek

Hogyan alakul ki ez a makacs elváltozás?

Többnyire az egyébként is jelen lévő lábujjak közötti gombásodás terjed rá a körömágyra vagy a körömlemezre. Hajlamosító tényezők a köröm különböző sérülései, vérzései, keringési betegségek, és ilyenkor indokolt a fokozott figyelem. Az elváltozás rendszerint egy körmön kezdődik, néha így is marad, gyakran azonban átterjed a szomszédos körmökre. Az első gyanús jel az elszíneződés, mely lehet fehéres, sárgás, szürkés. A körömlemez megvastagodik, egyenetlen lesz, alatta sárgás szarutömeg halmozódik fel. A megváltozott alakú köröm akár fájdalmat is okozhat, nyomva a lábujjat.

Gyógymód persze van, de nem egyszerű. Gombafajtánként eltérő, a konkrét kezelést mindenképpen a szakorvossal kell megbeszélni. Vannak helyi gombaellenes készítmények, ecsetelők, melyek gyakran hatásosak. A makacs elváltozásokat szájon át szedett gyógyszerrel lehet gyógyítani, de ezek hátránya, hogy a terápia hónapokig tart (amíg ki nem nő az új, egészséges köröm). Emiatt a tartós gyógyszerszedés következtében előfodulhatnak - szerencsére ritkán és enyhe- szövődmények, például májkárosodás. Ezenkívül a kezelés összköltsége igen magas lehet. Makacs esetben szóba jön a beteg köröm sebészi eltávolítása is. Bármelyik kezelést választjuk, ne felejtsük el a betegség alatt hordott cipők fertőtlenítését sem.

A legolcsóbb kezelés – mint mindig – a megelőzés

A gomba szereti a meleg, nedves helyeket, ezeket kell megvonni tőle. Gondoskodjunk lábunk alapvető higiéniájáról. Fürdés után gondosan töröljük szárazra a lábujjak közét. Naponta váltsunk zoknit, és ne egy cipőt hordjunk heteken át, váltogassuk, szellőztessük őket. Idegen zuhanyzóba papucsban menjünk be.

A másik gyakori baj a körömágy gyulladása. Az oldalsó körömredőnél kezdődik, melegség, duzzanat, pír és fájdalom kíséri. Baktériumok okozzák, amelyek az apró helyi sérüléseken jutnak a köröm alá, és elszaporodnak. Honnan keletkeznek apró sérülések? Mi magunk tehetünk róla, amikor vágjuk a körmünket! Ezért is fontos, hogy ezt jó technikával, tiszta (fertőtlenített) ollóval vagy csipesszel végezzük, lehetőleg nem megsértve a bőrt. A köröm oldaláról leváló hegyes kis szaruszálkákat utólag is távolítsuk el.

A már kialakult körömágygyulladást helyi párakötéssel, antibiotikumokkal kezelhetjük. Fontos, hogy időben forduljunk orvoshoz, mert kezelés nélkül tovább terjed, és később már sebészi beavatkozás válhat szükségessé a felgyülemlett genny eltávolítására.A legjobb megoldás itt is a megelőzés: a helyes körömvágás, a kéz tisztán tartása. Ha ismételten, gyakran visszatér a gyulladás, esetleg mindig más és más körmön, el kell gondolkodni azon, hogy nincs-e valamilyen hajlamosító betegségünk. Ilyen a cukorbetegség (a vér magas cukortartalmát szeretik a baktériumok), aminek lehet első figyelmeztető tünete a körömágygyulladás is.

Végül ejtsünk szót a körömágy lenövéséről. Nem betegség, de sok kellemetlenséggel jár. Lényege, hogy a körömlemez széle a körömredő oldalsó szövetébe hatol. Többnyire a nagylábujjakat érinti, ahol kisebb gyulladás zajlik, bőrpírral, fájdalommal, duzzanattal. Ez a gyulladás könnyen krónikussá válhat, ami megkeseríti az ember életét. Szinte mindig egyszerű hajlamosító tényezők állnak a háttérben, amelyek egyénenként változnak: például hosszú nagylábujj, amelyen az oldalsó körömredő is igen vaskos. Ehhez járulhat a nem megfelelő cipő, az ilyen lábúaknak ugyanis olyan cipőt érdemes választaniuk, ahol elöl is sok hely van az ujjaknak (tehát nem hegyes orrút). Gyakori hiba még, hogy a lábköröm vágásakor igyekszenek lekerekíteni a köröm sarkait: ezzel megkönnyítik a köröm illetéktelen helyre való hatolását.

A kezelés helyi ecsetelésből, gyulladáscsökkentésből, fertőtlenítésből áll. Olykor szükség van a krónikus gyulladásos szövet, sőt néha a köröm eltávolítására, súlyos gyulladás esetén antibiotikum adására is. Ha azonban körömvágáskor meghagyjuk annak sarkait és megfelelő cipőt hordunk, lehet bármilyen a lábunk, nagy valószínűséggel elkerül minket ez a kellemetlenség is.

dr. Kállay Krisztián

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK