Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Köszönjük Szent-Györgyi Albert!
2014. szeptember 17. 21:05

c vitamin

Köszönjük Szent-Györgyi Albert!
A Goodwill Pharma Kft. szegedi gyógyszeripari vállalat Szent-Györgyi Albert munkásságának elismeréseként szeptembertől C-vitamin termékeit Szent-Györgyi Albert C-vitamin néven hozza forgalomba. A sok ismert és alkalmazott vitamin közül az egyik legfontosabb a C-vitamin (aszkorbinsav), hiszen több, jótékony hatása mellett erős antioxidáns, segíti a sejtlégzést, valamint nagy szerepe van a kollagén termelésben is, ami lassítja a bőr öregedési folyamatát. A nemzeti örökségünk részét képező tudományos felfedezés tiszteleteként a cég kezdeményezi, hogy szeptember 16. – a Nobel-díjas kutató születésének napja – a C-vitamin világnapja legyen.
Köszönjük Szent-Györgyi Albert!

Szent-Györgyi Albert Professzor hozzátartozói a közel két évtizede alapított, szegedi, 100%-ban magyar tulajdonú gyógyszeripari vállalatot, a Goodwill Pharma Kft.-t bízták meg a védjegyoltalom alatt álló „Szent-Györgyi Albert” név gyógyszeripari gondozásával. A cég tulajdonosai és az örökösök között lévő barátság és bizalom eredményeként, 2014 szeptemberétől a Goodwill Pharma C-vitamin termékeit (1 000 mg retard 100 db és 500 mg retard 30 db tabletta, csipkebogyó kivonattal) Szent-Györgyi Albert C-vitamin néven hozza forgalomba. A vállalat fontosnak tartja a magyar tudományos értékek megőrzését, gondozását és ehhez járul hozzá azzal, hogy C-vitamin étrend-kiegészítő készítményük a felfedező nevét viselje a jövőben. A társaság nem titkolt szándéka az is, hogy Szent-Györgyi személyében – akinek ezt az elengedhetetlen vitamint köszönhetjük – példaképet állítson a jövő generációi számára.

Szent-Györgyi Abert és a C-vitamin

Szent-Györgyi a ’30-as évek elején izolálta a C-vitamint, eredményeiért 1937-ben Nobel-díjat kapott. Felismerte, hogy a szegedi fűszerpaprika sokkal többet tartalmaz ebből az anyagból, mint a citrusfélék, így nagy mennyiség előállítását sikerült véghezvinnie. A korábbi grammnyi mennyiség helyett egyszeriben kilónyi állt a rendelkezésére. Szent-Györgyi élethez viszonyulását és jellemét tükrözi, hogy a C-vitamin felfedezését, annak molekula szerkezetét azonnal megosztotta a világ tudósaival, így rövid időn belül mindenki számára elérhetővé vált. A folyamatosan fejlődő vállalatot és tulajdonosait – a közös szegedi gyökerek mellett – Szent-Györgyi Albert színes személyiségéből adódó szabad és határok nélküli gondolkodásmódja is inspirálja, ezért a tudós munkásságát követve további fejlesztéseket terveznek.

 

 

Munkásságát 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjjal ismerték el. Az egyetlen magyar tudós, aki magyarországi tudományos tevékenységéért kapta ezt a magas kitüntetést. Tudományos munkásságát 1937-ben itthon Corvin-koszorúval ismerték el. Ezt követően a Cambridge-i Egyetemen, F. G. Hopkins biokémiai tanszékén megszerezte második doktorátusát, ezúttal kémiából, majd E. C. Kendall támogatásával egy évig az Egyesült Államokban dolgozott. A Magyar Tudományos Akadémia levelező (1935), rendes (1938), majd 1945. május 30-án tiszteleti tagjának választotta. 1987-ben a Szegedi Orvostudományi Egyetem felvette nevét (Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem).

Legyen a C-vitamin világnapja szeptember 16-a

A nemzeti örökségünk részét képező tudományos felfedezés tiszteleteként – amely a mai napig meghatározó szerepet tölt be a vitaminokról alkotott képünkben – a cég kezdeményezi, hogy a Nobel-díjas kutató születésének napja, szeptember 16. a C-vitamin világnapja legyen. A Goodwill Pharma ez úton felhívást is közzétett, amelyben a világnaphoz további csatlakozókat is invitál, akik egyetértenek a cég kettős céljával: legyen egy nap, amikor kiemelten gondoskodunk egészségünkről C-vitaminnal, és hogy a világ megismerje hazánk egyik legnagyobb büszkeségét Szent-Györgyi személyében.

Tehetséggondozás

„Tudjuk, hogy a fiatalok jelentik a jövőnket, ezért támogatással bátorítjuk a tehetségeket. Vállalatunk a Szent-Györgyi Albert C-vitamin termékek év végéig tartó forgalmának 1%-át ösztöndíj program keretén belül a Szegedi Tudományegyetemen tanuló, kimagaslóan tehetséges egyetemisták támogatására fordítja a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Clubon keresztül. Emellett javasoljuk, hogy a C-vitamin világnapján, minden év szeptember 16-án gondoskodjunk C-vitamin forrásainkról.” – mondta Dr. Jójárt Ferenc, a Goodwill Pharma Kft. ügyvezető igazgatója.

Ezért van szükségünk a C-vitamin pótlásásra

A legtöbb emlős élőlény szervezete képes a C-vitamint előállítani, néhány kivétellel: például a tengerimalac mellett ilyen az ember is. Génkészletünkben jelen van az a gén, amelyik a C-vitamin termeléséért felelős, viszont az evolúció során ez mutálódott, így már nem látja el ezt a feladatot. Éppen ezért van szükségünk külső C-vitamin-bevitelre – természetes élelmiszerekből vagy kiegészítő-anyagok formájában – egészségünk megőrzéséért. A C-vitamin a természetes élelmiszerekben csak kis mennyiségben fordul elő és a C-vitamin igény egyénileg és időben is nagyon változó. A természetes C-vitamin megtalálható főként a citrusfélék gyümölcseiben (pl.: citrom, narancs, grapefruit) valamint bogyós növényekben, zöldség és főzelékfélékben (paradicsom, paprika, kelvirág, burgonya, stb.). A nagy dózisú C-vitamin-bevitelt növényi források közvetlen fogyasztásával igen nehéz elérni: a csipkebogyó 100 grammjában fajtától és érettségi foktól függően  körülbelül 400 mg található. Amennyiben napi 500-1 000 mg C-vitamint kizárólag természetes úton szeretnénk magunkhoz venni, akkor nagyon tudatosan kell táplálkoznunk. A C-vitamin ma is érvényben lévő ajánlott napi mennyiségét az 1950-es években határozták meg. Ekkoriban elsősorban a skorbut ellenszereként használták, azóta azonban már számos további pozitív élettani hatása ismert. Szent-Györgyi a napi ajánlott mennyiségnél jóval többet szedett, ami azt mutatja, hogy nagyobb jelentőséget tulajdonított neki, amit azóta számos, a magasabb dózisok pozitív hatásait vizsgáló kutatások eredményei is igazolnak.

 


A C-vitamin néhány pozitív hatása:

  • antioxidáns, fokozza a sejtek regenerálódását,
  • sejtek légzésének alapvető katalizátora,
  • hozzájárul a normál kollagén képződéshez, ezen keresztül az erek normál állapotához, megfelelő működéséhez,
  • hozzájárul az immunrendszer megfelelő működéséhez, melynek kiemelt jelentősége lehet a fertőzések elleni küzdelemben,
  • hozzájárul a fáradtság csökkentéséhez,
  • hozzájárul a szervezetben zajló káros oxidatív folyamatok gátlásához, a sejtek oxidatív stresszel* szembeni védelméhez,
  • nélkülözhetetlen a fogak, a fogíny és a csontok egészsége szempontjából,
  • fontos szereplője az anyagcsere és a hormontermelés folyamatainak,
  • hozzájárul az idegrendszer normál működéséhez.
Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK