Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Mennyi zöldséget és gyümölcsöt együnk?
2014. április 03. 08:56

zöldség, gyümölcs, vitamin, tápanyag

Mennyi zöldséget és gyümölcsöt együnk?
Kutatók szerint naponta legalább hét adag gyümölcsöt, vagy zöldséget érdemes enni azért, hogy a legjobban megvédhessük magunkat a betegségek ellen.
Mennyi zöldséget és gyümölcsöt együnk?

A WHO ajánlása szerint napi öt adag zöldség, vagy gyümölcs elfogyasztásával már megvédhetjük magunkat a ránk leselkedő betegségekkel szemben és az egészségünkért is komolyan tehetünk. Ez az ajánlás már 25 éve érvényben van, de a kutatók manapság már inkább a napi hét adag elfogyasztását ajánlják. A szakemberek véleménye is megoszlik a kérdésben, de azt mindannyian elismerik, hogy több zöldség és gyümölcs fogyasztása valószínűleg növeli a szervezet védekezőképességét, mintha csak 5 adaggal ennénk.

De mennyi is egy adag?

Általában egy egészséges felnőtt esetén egy adag 80 gramm gyümölcsöt, vagy zöldséget jelent. A napi öt adag tehát 40 dkg, míg a napi hét adag már több, mint fél kilónak – egészen pontosan 56 dkg-nak – felel meg. Naponta tehát körülbelül fél kilót érdemes elfogyasztanunk.

A gyerekek esetén máshogy kell számolni az adagokat, erre sokféle módszert találhatunk az interneten, hiszen rengeteg dologtól függ a fejlődésben lévő szervezetek esetén a vitaminigény, ezért érdemes szakemberhez fordulnunk – egy dietetikustól pontos választ kaphatunk a kérdéseinkre.

Jó tudni, hogy az egyes országok szakembereinek is megoszlik a véleménye a naponta szükséges adagok számáról. Míg Németországban vagy Hollandiában a napi öt adagot is elégségesnek gondolják, addig máshol – például Kanadában, vagy Japánban – a napi hét, vagy annál is több adagra esküsznek, de Franciaországban egyenesen a napi tíz adagot tartják ideálisnak. Gondoljunk csak bele, ez naponta 80 dkg zöldség vagy gyümölcs elfogyasztását jelenti!

A zöldségeket, gyümölcsöket ne csak nyersen, önmagukban fogyasszuk, hanem megfőzve, levesként, egytálételek mellé, vagy tésztákhoz is használjuk fel őket.

Elég, ha minden nap megeszek öt répát?

A válasz határozottan nem! Bár a répa nagyon egészséges és az öt darab bőven eléri a korábban részletezett mennyiségeket, mégsem elég – fontos ugyanis, hogy változatosan, többféle növényt fogyasszunk, hiszen a különféle tápanyagok és vitaminok más és más zöldségekben és gyümölcsökben fordulnak elő.

Mik a legjobbak?

Majdnem minden zöldség és gyümölcs értékes és számít. Általában igaz az, hogy a nyers alapanyagok többféle ásványi anyagot és vitamint tartalmaznak, mint a megfőzött, vagy megpárolt társaik – de természetesen ez utóbbiakban is marad az elkészítés után megfelelő mennyiség. De ne vessük meg a fagyasztott termékeket sem, ezekből sem tűnnek el a fontos alkotóelemek, ahogyan a szárított gyümölcsökből sem, mint amilyen például a mazsola, a datolya vagy a füge.

A boltokban készen kapható szószok, levesek és pudingok is tartalmaznak még valamennyit, de ezek kevésbé ajánlhatóak, általában magas só, cukor vagy zsírtartalmuk miatt.

Mi a helyzet a konzervekkel és juice-okkal?

Sokak szerint ezek is tartalmazzák a szükséges összetevőket, de tanácsként érdemes megfogadni, hogy csak édesítetlen és tartósítószer-mentes termékeket fogyasszunk és naponta csak egy adagot fedezzünk ilyen forrásból. A konzerveknél figyeljünk arra, hogy a konzerv leve se tartalmazzon hozzáadott cukrot, sót – ellenkező esetben kevésbé lesz egészséges.

Napi egy adagot fedezhetünk babból, vagy egyéb hüvelyes növényből is, de azzal legyünk tisztában, hogy ezekben kevesebb tápanyag van, mint a többi zöldségben és gyümölcsben.

És a krumpli?

Sajnos el kell keserítenünk a krumpli rajongóit: ezt a zöldséget nem számolhatjuk bele a napi öt, vagy hét adagba, így az ebből elfogyasztott mennyiségektől nem leszünk egészségesebbek. Ennek egyik legfontosabb oka, hogy a krumplit elsősorban a szervezet energiaigényének biztosítása érdekében fogyasztjuk. Emiatt egy csoportba soroljuk a kenyerekkel és tésztákkal.

Forrás: anna.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK