Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Mi a tavaszi fáradtság igazi oka?
2015. március 04. 20:17

tavaszi fáradtság, tavasz, fáradtság, életmódváltás, vitaminhiány

Mi a tavaszi fáradtság igazi oka?
Fáradtnak érzed magad és alig bírsz reggel kikelni az ágyból? Napközben is csak vonszolod magad? Alig várod, hogy végre folyamatosan süssön a nap és sokáig legyen világos? Úgy látszik, hogy Téged is "elkapott" a tavaszi fáradtság..., de ne aggódj, tippjeinkkel pikk-pakk átvészeled!
Mi a tavaszi fáradtság igazi oka?

A tavaszi fáradtság első számú oka: Vitaminhiány

Igaz már télen is lehet kapni banánt, narancsot, szőlőt és egyéb finomságokat, de ezek vitamintartalma elmarad a nyári, hazai friss gyümölcsök mögött! Az utóbbi időben előtérbe kerültek a vitamintabletták is, amelyeknek van jótékony hatása, de a természetes összetevőket nem tudják teljesen pótolni, ráadásul nem is mindenki szedi őket, érthető okokból! Télen a zöldségek is sokszor gyorsfagyasztottak, melyeknek közel sem olyan a vitamintartalmuk, mint a nyáron termett társaiknak.

A legjobb, ha a természetes módon termett, szezonális zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztjuk! Főleg nyersen együk, úgy több bennük a vitamin!

Most pótolhatod a napsütés hiányát!

A másik tavaszi fáradtságot előidéző tényező, a napsütés hiánya. Hiszen a D-vitamin a napfény hatására képződik a szervezetben. A csontok megfelelő működéséhez, gyógyulásához és a csontritkulás megelőzéséhez szükséges.

A napsütést használjuk ki, ha tudjuk! Menjünk ki a szabadba, üljünk ki a teraszra! Süttessük az arcunkat és a kezünket legalább 10 percig naponta. Egyaránt jót tesz a szervezetünknek, a lelkünknek és a bőrünknek is.

Az időjárás változása

Az úgynevezett fronthatások megterhelik a szervezet alkalmazkodóképességét. Tél végén, tavasz elején gyorsabban váltogatják egymást a magas légnyomású anticiklonok és az alacsony légnyomású ciklonok.

Ahogy hirtelen beköszönt a szokatlanul jó idő, ezek hatására a szokásosnál is fáradtabbnak érezhetjük magunkat. Sőt, az idegrendszerünk minden ilyen változásra érzékenyen reagál. Ilyenkor kialakulhat fejfájás, hangulatingadozás és rosszullét. Idős korban, vagy betegeknél erre még jobban oda kell figyelni, akár komolyabb rosszulléthez is vezethet!

Kerekedj felül a tavaszi fáradtságon, változtass az életmódodon!

  • Aludj eleget (8-10 órát). Az alváshoz válassz kényelmes matracokat, hogy igazán pihentető legyen.
  • Igyál a megszokottnál még több folyadékot (3-5 l víz, tea, frissen facsart gyümölcslé)
  • Méregteleníts! A legjobb módja, ha egész nap nyers ételeket eszel: friss salátákat, magvakkal, kevés olívaolajjal és citrommal, gyümölcsöket is fogyaszthatsz!
  • Mozogj! Heti 3-4-szer menj el edzeni, előtérbe helyezheted a kinti testmozgásokat, mint a kocogás, kirándulás, kerékpározás. Az indoor foglalkozások közül pedig jó hatással lehet a fáradt szervezetre a pilates és a jóga!
  • Változtass mindennapos étrendeden! Egyél friss gyümölcsöket, zöldségeket naponta többször! Kerüld a megterhelő, nehéz ételeket!
  • Csökkentsd, vagy hagyd el teljesen az alkoholfogyasztást!
  • Felejtsd el végleg a tavaszi fáradtságot, és élvezd a jó időt! :)
Forrás: http://proaktivdirekt.com/magazin/cikk/mi-a-tavaszi-faradtsag-igazi-oka
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK