Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Mobiltelefonos gyerekek veszélyben
2014. december 17. 20:19

mobiltelefon, gyerekek, baleset, veszélyes

Mobiltelefonos gyerekek veszélyben
A gyalogos- és kerékpáros-balesetek áldozatai és sérültjei között is sok a kiskorú, nem szólva arról, hogy az okozó, s az áldozat gyakran ugyanaz.
Mobiltelefonos gyerekek veszélyben

Bár a beleseteket okozók életkoráról nincs pontos kimutatás, a szakemberek szerint a kerékpáros hibájából bekövetkezett bajokért gyakorta gyerekek felelősek. A gyalogos- és kerékpáros-balesetek áldozatai és sérültjei között is sok a kiskorú, nem szólva arról, hogy az okozó, s az áldozat gyakran ugyanaz.

Az ilyen események időbeli bontását nézve kiderülhet az is, hogy a gyerekeket leggyakrabban a nyári szünidő alatt éri baleset. A BRFK közlekedésrendészetének, valamint a baleset-megelőzési szervezeteknek a szakemberei ezért minden évben arra figyelmeztetnek, hogy a szülők felügyelete és felelőssége mennyire fontos: legalább beszélgessenek el a gyerekkel a közlekedés veszélyeiről. Turjányi István százados, a BRFK forgalomszervezési és megelőzési alosztályának vezetője szerint a gyerekbalesetek egy jelentős része évek óta közvetve arra vezethető vissza, hogy a szülők nem tudják elhelyezni a kicsiket, nincs pénzük megfizetni a szabadidő értelmes eltöltésére alkalmas programokat, például egy-egy biztonságosabb tábort.

A százados szerint közismert, hogy a kicsik veszélyérzete alacsony, ráadásul bíznak a felnőttekben. Például úgy gondolják, hogy a zebra megvédi őket. Ráadásul szertelenek, kiszámíthatatlanok és gyakorta ügyetlenek. Elesnek a kerékpárral, nem tudják rendesen irányítani a gördeszkát vagy a görkorcsolyát, így lehet, hogy az autók útjába kerülnek. Játékszereik is az úttestre jutnak. Közhelyes jelenet, ennek ellenére gyakori baleseti szituáció, amikor a gyerek a labdája után szalad az útra, kocsi elé lép féktávon belül. Ezeket az ösztönös helyzeteket gyakran csak az autósok védhetik ki azzal, hogy a KRESZ betartásán túl is óvatosabban vezetnek olyan helyeken, ahol ilyen esetekre számítani lehet.

A százados elmondta, hogy a közvetett baleseti okok között egyre többször szerepel a zene. Vagyis, amikor a gyerek fülhallgatón keresztül hallgat zenét, amikor lelép az útra. A sétálómagnó vagy a discman szinte tökéletesen kizár egy érzékszervet, miközben a korszerű autók többsége annyira csendes, hogy azokat normális körülmények között is alig lehet meghallani. Az utóbbi években számos esetben a gyerekeket mobiltelefonozás, pontosabban SMS-írás közben éri baleset a kocsiúton. Ebbe a tevékenységbe annyira belemerülnek, hogy leszegett fejjel, megtorpanás nélkül sétálnak egy arra haladó autó elé.

Baleseti forrás a kerékpárok állapota is. A szülők nem gondolnak arra, hogy a gyerekbicikliket használat előtt műszakilag éppúgy át kellene nézni, mint minden más járművet. Egy gyengébben fogó fék életveszélyt is okozhat. Amíg a skandináv országokban a rendőrség eljárást indíthat olyan szülők ellen, akik fejvédő nélkül engedik közterületen kerékpározni gyereküket, addig nálunk a rendőr esetleges figyelmeztetését zaklatásnak veszik a felnőttek. Nálunk nincsenek biztonságos kerékpárutak, és a közlekedési morál is külön veszélyt jelent a gyerekekre.

 

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK