Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Mumpsz: amit a fertőző betegségről tudni kell
2013. október 10. 09:09

fertőzés, mumpsz

Mumpsz: amit a fertőző betegségről tudni kell
A mumpsz egy fertőző vírusos megbetegedés, ami a fültőmirigy fájdalmas duzzanatával jár. Mik a tünetei és hogyan kezelhető? Melyek a mumpsz lehetséges szövődményei?
Mumpsz: amit a fertőző betegségről tudni kell

Védett vagy?

Magyarországon kötelező a védőoltás, amit három betegség - a mumpsz, a kanyaró, és a rubeola - ellen egyszerre kapjuk meg, először csecsemőként, majd 11 éves korban. Az oltás körülbelül 95%-os védettséget nyújt a mumpsz ellen.

A mumpsz tünetei

A mumpsz legjellegzetesebb tünete, hogy a fülek alatti fültőmirigy megduzzad, ami sajátos, hörcsögszerű megjelenést kölcsönöz az arcnak. A fültőmirigy egy páros mirigy, ami a nyáltermelésért felelős. A duzzanat általában az arc mindkét oldalán megjelenik, de néha csak az egyik oldalra korlátozódik. A duzzanat fájdalmas és nyomásra érzékeny, és általában nehézséget okoz a nyelésben.

A mumpsz többi tünete

  • Fejfájás

  • Ízületi fájdalom

  • Láz

  • Hányinger

  • Szájszárazság

  • Enyhe hasi fájdalom

  • Fáradtságérzés

  • Étvágy csökkenés

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Mindenképp fordulj orvoshoz, ha a mumpsz tüneteit tapasztalod. Ezek egy része megegyezik a mirigyláz és a mandulagyulladás tüneteivel, amik ugyancsak orvosi kezelésre szorulnak.

A mumpsz erősen fertőző, a vírus a náthához és az influenzához hasonlóan cseppfertőzéssel terjed. Ezeket az ember vagy belélegezi, vagy a fertőzést hordozó tárgy – papír zsebkendő, pohár, satöbbi – közvetítésével juttatja a szájba. A vírust a tünetek megjelenése előtti 2-, és az azutáni 5 napban könnyen továbbadhatod - ezért nagyon fontos, hogy ha mumpszos vagy,  ne menj társaságba!

A mumpsz terjedését elkerülheted, ha

  • A tünetek megjelenése utáni 5 napban nem mész suliba, hanem otthon lábadozol

  • Gyakran, szappanos vízzel mosol kezet

  • Tüsszentéskor és köhögéskor zsebkendővel eltakarod a szádat, és a zsebkendőt azonnal kidobod a szemetesbe.

A mumpszból való kigyógyulással egy életre szóló immunitást szerzel a betegséggel szemben.

A mumpsz kezelése

A mumpsz ellen még nem fejlesztettek ki vírusellenes szert, de a betegséget a szervezet immunrendszere 1-2 hét alatt legyőzi. Eközben a tünetek enyhítésére kaphatsz fájdalomcsillapító szereket, és a megduzzadt fültőmirigy hideg vizes borogatása is sokat segíthet a fájdalom csillapításában.

A gyógyulás titka

  • Pihenj sokat: az ágyban fekvés segít, hogy le tudd küzdeni a vírust

  • Igyál sok folyadékot, főleg vizet, és kerüld a savas italokat (gyümölcslevet, limonádét) mert ezek irritálják a fültőmirigyet

  • Egyél könnyen rágható ételeket, például levest, krumplipürét, rántottát, stb.

Gyakori szövődmények

A mumpsz ritkán okoz súlyos szövődményeket. Leggyakoribb szövődményei:

Vírusos agyhártyagyulladáskor a mumpsz vírus átterjed az agyat borító agyhártyára. Ez 7 mumpszos eset közül átlagosan 1-szer fordul elő. A betegség tünetei hasonlóak az influenzáéhoz, emellett fényérzékenység és hányás is kísérheti. A vírusos agyhártyagyulladás 2 héten belül elmúlik. 

A herék megduzzadása minden 5 fiúból 1-et érint. Általában csak az egyik here duzzad meg, fájdalmassá és nyomásra érzékennyé válhat. A tünetekre fájdalomcsillapító szedését, hideg vizes borogatást, és sportolóknak készült alsónadrág viselését ajánlják.

A petefészkek megduzzadása minden 20 lányból 1-et érint. Alhasi fájdalommal, lázzal, hányingerrel jár. A tünetek a mumpsz leküzdésével elmúlnak.

Az erős hasi fájdalommal járó hasnyálmirigy gyulladás, agyvelőgyulladás és halláskárosodás nagyon ritka szövődményei a mumpsznak.

Forrás: kamaszpanasz.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK