Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Pajzsmirigy és a szembetegségek kapcsolata
2013. november 13. 08:27

pajzsmirigy, szem, kezelés, szembetegség

Pajzsmirigy és a szembetegségek kapcsolata
A szem és a pajzsmirigy betegségei közötti kapcsolatról az orvostudomány már régóta tud. Ennek ellenére azt tapasztalom, hogy a gyakorlatban erre ritkán gondolnak, amikor a beteg látásával kapcsolatos panaszok miatt keresi fel orvosát. A szegény betegeknek pedig - végképpen kiszolgáltatván - nem is juthat eszükbe, hogy látási problémáinak oka valahol máshol keresendő.
Pajzsmirigy és a szembetegségek kapcsolata

Az így kialakuló szembetegségek egy része nem csupán kellemetlen, de a látás elvesztéséhez is vezethet. Erről a problémáról nemzetközi és hazai kongresszusokon több előadást tartottam és közleményt publikáltam: ezért is ért az a megtiszteltetés, hogy az Európai Endokrin Társaság felkérésre referátumot tartsak a közel 4000 fős hallgatóság számára. A szomorú tapasztalatom azonban az, hogy ennek ellenére a betegek gyakran kálváriát járnak be, amíg a valós diagnózisra fény derült és az oki kezelést elkezdik. A teljesség igénye nélkül csupán néhány problémát kívánok megemlíteni és bemutatni. Ennek az oka az, hogy ezekre az esetekre teljes mértékben igaz, a korai felismerés, a mielőbbi kezelés, és a gondozás feltétlen szükséges.

Szemszárazság
A leggyakoribb tünet: a szemszárazság. A szemszárazság akkor alakul ki, ha a szükségesnél kevesebb mennyiségű könny termelődik. Előfordulhat az is, hogy romlik a könny összetétele és emiatt gyorsabban párolog el a szem felszínéről. Ritkább kiváltó okok a szemhéjak vagy a pislogás rendellenességei.

A könnytermelés csökkenésének hátterében a könnytermelő mirigyek megbetegedése, vagy a szemhéj szélének gyulladása is állhat. A kiváltó - vagy a már fennálló tüneteket súlyosbító - okok között környezeti tényezők, például a száraz, meleg légkondicionált helyiség, a cigarettafüst és egyes gyógyszerek egyaránt szerepelhetnek. Hosszan tartó olvasás vagy a számítógép képernyője előtt végzett munka és a kontaktlencse viselése is gyakran váltják ki a szem szárazságát.

Ritkábban fordul elő, hogy valamilyen autoimmun betegség következtében károsodnak a könnymirigyek és ezért alakul ki a betegség. Előfordul gyakran, hogy a szemszárazság előtt kifejezett könnyezés, gyulladás  lép fel és a szemszárazság  már „csak” a mirigy jelentős részének pusztulása után okoz panaszt. Lényeges, hogy ezekben az esetekben is törekedjünk az okok megkeresésére és időbeni kezelésére.

Egy fiatal hölgy keresett meg, akinek szemszúródással, könnyezéssel járó panaszai voltak. Szemének pirosságát figyelték meg főleg a bal oldalon (1/a ábra). Az alkalmazott szemcsepptől a tünetek kezdetben megszűntek és ebbe mindenki, így értelemszerűen a beteg is belenyugodott.

A panaszai azonban néhány hét múlva újra kezdődtek. Kezdetben allergiás folyamatot tételezetek fel, azonban allergia nem volt kimutatható. Ezután számos vizsgálat (fogászati, gégészeti, nőgyógyászati góckeresés) történt, negatív eredménnyel. Hosszas vizsgálódás után az egyik szemész kolléga küldte hozzám a beteget. Ekkor derült ki, hogy családjában már több autoimmun betegség (ízületi-, pajzsmirigy-, cukorbetegség) fordult elő, ezért kérték immunológiai, ill. immuno-endokrin vizsgálatát. Kiderült, hogy valóban pajzsmirigy betegség állott a szemészeti panaszai hátterében, és annak kezelésével panaszai megszűntek (1/b ábra).

(1/a. ábra) Kezelés előtt

(1/b. ábra) Kezelés után

Az endokrin oftalmopatia kezelése napjainkban sem egyszerű!
Több kezelési mód áll rendelkezésünkre, de gyakran ezek kombinálásával érünk csak el jó eredményt. A szelén kezelés az utóbbi 2-3 évben került be fegyvertárunkba, ezért nincs még elegendő adat a végső kiértékeléshez.

Milyen gyógymódok vannak?

  • Szteroid kezelés:
    - Szájon át alkalmazott kezelés (hatékonysága 45-50%, Wiersinga W. 2009)
    - Intravénás nagy dózisú, pulzatív metilprednisolon (összdózis 10-12 g, hatékonyság 75- 85%, Bartalena 2012)
     

  • Retrobulbaris irradiáció (sugárkezelés): 20 Gy összdózisban (hatékonyság 60-65%, Wiersinga W., 2003)
     

  • A szteroid és a retrobulbaris irradiáció kombinálása (hatékonyság 80-85%, Wiersinga et al.2006)
     

  • Szelén kezelés: a statisztikai kiértékeléshez kevés adat van még (Balázs Csaba dr., Rácz Károly dr.: A szelén szerepe az endokrin betegségekben  Orv. Hetil.,  154 (41), 1628–1635, 2013)

Mivel az endokrin oftalmopatia kezelése nehéz és nem mindig egyszerű feladat, ezért a hangsúly a megelőzésre tevődött át.

Megelőzés módjai:

  • Elsődleges prevenció: (orbitopatia nincs!)
    - Dohányzás abbahagyása
    - Genetikai háttér tisztázása (familiaritas?)
     

  • Másodlagos prevenció: (csak jelzett tünetek)
    - Dohányzás abbahagyása
    - Thyreosztatikus kezelés
    - Óvatosság a radiojód terápia indikációjában
     

  • Harmadlagos prevenció: jellegzetes tünetek vannak!
    - Kerülni mind a hyper-, mind a hypothyreosist
    - Dohányzás abbahagyása (passzív dohányzás kerülése!!!)
    - Helyi kezelés (szemcseppek)

A cél valóban a korai felismerés és a betegek életminőségének helyreállítása, ill. javítása.

Forrás: csaladinet.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK