Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Segítség! Baj van a körmömmel! - 1.rész
2015. január 19. 15:33

köröm, körömápolás, körömerősítés

Segítség! Baj van a körmömmel! - 1.rész
Akár erős, és mégis sérülékeny, akár töredezésre, elvékonyodásra hajlamos, vagy más hibája van, körmünk állapotán gondos ápolással könnyen segíthetünk. Csak kellő figyelmet kell fordítanunk rá, és ismernünk kell a körömproblémák megoldási módjait. Jó tanácsok a hatékony törődéshez, a szép körmök megtartásához.
Segítség! Baj van a körmömmel! - 1.rész

1.  Körömvédelem

  • Sokan nem tartják be, de egyik fontos szabály: mindig viseljünk gumikesztyűt a házimunkához. Hiszen a tisztítószerek, oldószerek és egyéb, otthon használatos vegyszerek nagymértékben gyengítik a körmöt. Emellett kertészkedéskor se feledkezzünk meg a védőkesztyűről, mert ültetéskor, gyomláláskor is rontunk körmünk állapotán. Fokozottan ügyeljünk a körmünkre barkácsolás közben is, mert az ilyenkor gyakran előforduló nyomó hatás, szorítás, ütés könnyen körömsérülést okozhat.
  • Krémezzük rendszeresen! Ha fokozottan kitettek körmeink a napnak, vagy a szárító hatású klimatikus viszonyoknak, töredezetté, sérülékennyé válnak. Ugyanakkor a hideg évszak beköszöntével is óvni kell a körmöt: soha ne lépjünk ki a fűtött helyiségből vastag kötött, vagy bőrkesztyű viselése nélkül, mert az alacsony, és főleg a fagyos hőmérséklet ugyanolyan szárító hatással van a körmünkre, mint a kézfejünk bőrére. Fontos tehát minden évszakban megfelelő zsírtartalmú krémmel védeni bőrünket, körmünket egyaránt.
  • Ha rendszeresen lakkozzuk a körmünket, a színes fedőlakk előtt használjunk bázis körömlakkot (alaplakkot), amely gyakorlatilag védelmi réteg - amellett így jobban is tapad a fedőlakk. Amennyiben még B-vitaminokat, vagy más hasznos adalékanyagokat is tartalmaz az alaplakk, még nagyobb védelmet jelent a köröm szépsége és egészsége szempontjából. A körömlakklemosó pedig legyen acetonmentes és körömerősítő hatású, mert az acetonos túl agresszív módon hat, főként gyakori használat mellett.


2. Körömerősítés

  • Amikor a körömgyengeség jelei mutatkoznak (töredezik, veszít keménységéből, gyakran beszakad stb.), tanácsos olyan étrend-kiegészítőt szednünk, mely célzottan a körmök erősítését szolgálja. Ez a kúra a köröm állapotának javításához nélkülözhetetlen anyagokat juttatja a szervezetbe (kén, cink, B5, B6, B8-vitamin) és legalább két hónapig kell tartania ahhoz, hogy hatékony legyen.
  • Ami a táplálkozásunkat illeti: a köröm erősítése érdekében fogyasszunk több állati eredetű fehérjét (proteint) tartalmazó élelmiszert (ilyen pld. a máj, tojássárgája, hús, hal), cereálékat és száraz hüvelyeseket (sárgaborsót, lencsét, szárazbabot) többek közt magas B-vitamin tartalmuk miatt. A dió, mogyoró és növényi olajok E-vitaminban gazdagok, ezért szintén  ajánlottak. Fontos még, hogy esszenciális zsírsavakban (hal-, olívaolaj), vasban és cinkben (pld. vörös hús, tojás, tenger gyümölcsei tartalmazzák) is bővelkedjék az étrendünk.
  • Figyeljünk arra is, hogy ne tartsunk hosszan olyan fogyókúrát, mely kiegyensúlyozatlan étrenddel jár együtt, mert a tápanyagok hiánya tönkreteheti a körmeinket. Körömproblémák esetén a vegetáriánus étrend sem ajánlott, mert az állati eredetű proteineket mellőzi, így gyengítheti a körmöt.

 

3. A köröm szépségének és a körömágy bőrének (együttes) megóvása

  • A szépen, divatosan lereszelt körmök jól mutatnak - de nem mindegy, hogyan végezzük ezt a műveletet. Fontos ügyelnünk arra, hogy körömreszeléskor kívülről befelé, egy irányban haladjunk.  Ha ide-oda mozgatással reszeljük, könnyebben érdessé válhat a köröm felülete. Ajánlott továbbá, hogy ne fürdés után vegyük elő a körömreszelőt, mert a víz puhítja a körmöt, és ilyenkor ez a művelet azzal a kockázattal jár, hogy beszakítjuk.
  • Gyakran kenjük be körmünket és a körömágy bőrét körömápoló olajjal (ilyen pld. a jojoba-, olíva-, mandula-, vagy teafaolaj), mely könnyen felszívódik, és belülről táplálja az érintett területet. Eljárhatunk még úgy is, mint pld. a marokkóiak, akik, ha szép kézbőrt-körmöt akarnak, esténként 5 percig argán-olajos fürdőben áztatják a kezüket (a szakboltokban sok helyen kapható is a marokkói argán-olaj balzsam). Utána masszírozzuk be az olajat a körmünkbe, különös figyelmet fordítva a köröm alján lévő félholdra, hogy serkentsük a növekedést. Végül felvehetünk pamutkesztyűt éjszakára, hogy az olaj tökéletesen beivódjék az így kezelt részbe.
Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK