Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Hírek - Zöld menstruáció - környezetvédelem a kényes napokon
2014. július 28. 22:00

menstruáció, nyári hónapok

Zöld menstruáció - környezetvédelem a kényes napokon
Amióta nemcsak zajlik a maga természetes módján a menstruációs folyamat, de már beszélni is lehet róla, azóta kérdés, hogy milyen módszerekkel lehet a leghatékonyabban "felfogni" a menstruációs vért. Amióta a környezetvédelem is szemponttá vált, azóta kérdés az is, melyek lehetnek azok a módszerek vagy eszközök, amelyek a legbarátságosabbak a természettel.
Zöld menstruáció - környezetvédelem a kényes napokon

Life.hu a többször is felhasználható, mosható, vagyis a "zöld" egészségügyi eszközöket járta körbe. Ki is próbáltuk azokat!
Becslések szerint egy átlagos nő termékeny időszaka során több mint tízezer betétet vagy tampont használ el. Ezek nagy része az eldobható kategóriába tartozik, és súlyosan terhelik a környezetet. Nem mindegy tehát, hogy tudatos nőként milyen eszközt választunk a kényes napokra. Sokan azzal utasítják vissza az innovatív megoldásokat, mert attól tartanak, azok használata kényelmetlenebb, körülményesebb, vagy egyenesen egészségtelen. A Life.hu újságírója a cikkben szereplő mindhárom eszközt kipróbálta. Íme a tapasztalatok:

Mosható intimbetétek

A mosható intimbetét attól bio, hogy rendkívül finom pamutszálakból készült és valóban tisztítható mosással. Alacsony hőfokon, fertőtlenítőszerek nélkül is foltmentes lesz, gyorsan szárad és viselete kifejezetten barátságos érzés. Van, aki azért nem kedvelte meg, mert egy kicsit „vaskosabb”, mint az eldobható variáció, nekem azonban ez nem jelentett semmilyen gondot, már ami a komfortot illeti. Ráadásul nemcsak géppel, kézi mosással is remekül tisztán tartható. Mivel teljesen bőrbarát (sőt nyálkahártyabarát), leginkább azért, mert nulla százalék műanyagot tartalmaz, így szabadon lélegzik a szervezet, az erre érzékeny nők is bátran használhatják: nem irritál és nem okoz viszketést. Ha valaki mégsem tud megbarátkozni a mosás gondolatával - vagy félti (az egyébként ebben az esetben minimális) mosásra használt vizet, az választhatja az eldobható biobetétet is, amely pozitív tulajdonságai mellett rendkívül gyorsan lebomlik, és nem terheli évtizedekig vagy még tovább a környezetet. A biobetétek egyébként olyan gazdálkodásból származnak, amelyek nem használnak vegyszereket, se gyom-, se rovarirtószereket, vagyis maga a pamutnövény, a betét alapanyaga is teljesen természetes és vegyszermentes.

Forrás: http://ecofemme.org

Karcmentes megoldás - a biotampon

Anyaga szintén pamut. Egy kicsit tartottam attól, hogy a „hagyományos” tamponokhoz képest a felhelyzés majd „karcosabb” lesz. Volt bennem idegenkedés - nem tudom, miért gondoltam azt, hogy tapintásra olyan a biotampon, mint mondjuk egy sima kínai pamutpóló. De nem, szó sincs ilyesmiről: kifejezetten finom a tampon anyaga, és éppen annyira csúszik, amennyire egy tampon ebben az esetben csúszhat. A méretezés is teljesen jó. Ugyanúgy három méretben kapható, mint a többi tamponféle. Az ára egy kicsit magasabb, de ez is megfizethető. Ha sokalljuk, még mindig választani lehet a feljebb ismertetett mosható betétet.

Forrás: Thinkstock

Intimkehely védelmében

A környezetvédelem és takarékosság lehet a két legfontosabb kulcsszó, ha valaki az intimkehely mellett dönt. Még akkor is, ha elsőre kicsit soknak tűnik az ár a kis szilikon, cumisüveg-kupakra hasonlító eszközért. Ugyanakkor ez a kis szilikon-tölcsér akár tíz évig is használható, vagyis összehasonlítva bármely más eszközzel, módszerrel, messzemenően a legjobb befektetés. Ha megszeretjük. Én négy gyerek szülése után is, a beszerzést követően egy hónapig szemezgettem a kehellyel, szoktam a gondolatot, hogy azt bizony oda valahogy fel kell helyezni. Elsőre nem is sikerült: túl alacsonyan maradt, és valamilyen kritikus pontot nyomott, én legalábbis úgy éreztem: folyton pisilnem kell tőle.

Az első csere után azonban már én is ügyesebb voltam, és ahogy a kis kupak a „helyére” került, úgy illeszkedett, ahogy azt oda tervezték. Teljesen biztonságos, nem volt szivárgás vagy mellécsorgás, semmi pecsételgetés, bár az első nap biztonság esetére egy betéttel is védtem a fehérneműt. Teljesen feleslegesen. A kivétele sem volt bonyolult, bár tény, sokat gondolkodtam azon, hogy a munkahelyemen például, ahol a WC-kagyló és a mosdó külön helyiségben van, hogy is fogom illendő módon, mások szeme elől rejtve megoldani a tölcsér ürítését. Az első ciklus alatt nem is vittem magammal. Csak a saját fürdőszobám biztonságában mertem használni a kelyhet. A következő hónapban azonban a tölcsér kiürítése után fertőtlenítőkendővel áttöröltem (lehet vásárolni hozzá ilyet is) így nem kellett kiosonni a mosdókagylóhoz, nem volt titkolózás, rejtegetés. Ráadásul mivel a kehely sokkal több folyadékot tud magába gyűjteni, mint a betét vagy a tampon, a „csere” ideje is hosszabb: elég négy-, nyolcóránként cserélni, vagyis olyan is volt, hogy otthon indulás előtt ( reggel kilenc körül) felraktam, délután meg (16 órakor) már otthon vettem ki. Arra azonban nagyon kell figyelni, hogy használata során a kéz és maga az eszköz is tiszta legyen, és esténként pluszban fertőtleníteni. Nekem így tűnt igazán higiénikusnak. Egyébként kíváncsiságból kerékpározás közben is kipróbáltam, és teljesen rendben volt: a helyén maradt, pedig erre nem számítottam, azt hittem a nyitott lábak, plusz az extra mozgás majd kibillenti a helyéről, de nem, teljesen stabilan illeszkedett, még pedálozás közben is. Ha pontozni kellene a zöld módszereket, a kehely a felső harmadba kerülne nálam, az biztos. Fontos plusz információ, hogy aki még nem szült, az választhat a saját méretének jobban megfelelő, kisebb kelyhet is.

Forrás: life.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK