Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - ERCP-EST

ERCP-EST kérdések és válaszok

ERCP-EST
Tisztelt Doktor Úr/Nő!
Nemrégiben(február) elvégeztek rajtam egy EST beavatkozást.Hogy lehet az,hogy a műtét után sem ürül több epe,még kevesebb,mint előtte.Ezt ultrahangos vizsgálatokkal támasztottuk alá.(az étkezést követően félóránként néztük az epehólyag méretét)Nincs kövem,szűkületem,látszólag semmi nem akadályozza az epe elfolyását.
Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2013. július 30. 07:12
Kedves Uram / Asszonyom !
Ha a HIDA normális volt az EST előtt, akkor minden bizonnyal az epeelfolyás is normális volt. Emellett szól a normális labor és a nem tágabb epeutak. Nem is értem, hogy miért történt az EST. A beavatkozást követően pedig tág nyílást találtak, és minden egyebet rendben. Mit kellene még javítani?
Megválaszolta: Prof. Dr. Papp János
2013. július 29. 10:20
Még az EST előtt a HIDA vizsgálat megtörtént,amely közepes epeelfolyást állapított meg.A májértékek normális határok között vannak.Az ERCP eredménye mégis:a papilla szinesgombostűfejnyi,kemény,nem kanülálható.Tűpapillotommal elővágás,majd vezetődróttal selectívebben kanüláljuk a choledochust,majd komplett papillotomia.Mivel nem történt változás 3 hónap után sem megint ERCP eredménye:Tág papillotomiás nyílás,töltve gracilis,homogén choledochus,ill.intrahep.epeutak,jó cholecystatelődés.Ezek után csak a CCK jöhet szóba de sajnos magyarországon nincs ilyen vizsgálat,meg hormonkészítmény se.STENTET pedig csak akkor tesznek be,ha organikus elváltozás látható.Várom válaszát ezzel a nem egyszerű problémával.
2013. július 29. 07:12
Az UH legfeljebb azt bizonyítja, hogy az epehólyag nem vagy kevésbé húzódik össze, azt nem, hogy kevesebb epe ürül. Az epe jöhet közvetlenül a májból is, és ilyenkor "kihagyja" az epehólyagot. A kérdés inkább az, hogy az EST után van-e még mindig elfolyási akadály, Ezt laborokból, un. HIDA vizsgálat eredményéből és esetleg az epeutak tágasságából szoktuk megbecsülni. Természetesen meg lehet az EST nyílást is tekinteni
Megválaszolta: Prof. Dr. Papp János
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank