Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - pajzsmirigy betegség és terhesség

pajzsmirigy betegség és terhesség kérdések és válaszok

pajzsmirigy betegség és terhesség
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!



Segítséget szeretnék kérni pajzsmirigy betegségemmel kapcsolatban.

Jelenleg 17. hetes terhes vagyok, 34 éves, 2005 óta pajzsmirigy alulműködésem van (Hashimoto-thyreoiditis, hypothyreosis) , amelyre kezdetben Euthyrox, most L-Thyroxin 50 µg tablettát szedek. A gyógyszer mennyisége nem változott 2005 óta.

Belgyógyász végzettségű kezelőorvosom a pajzsmirigy probléma megoldására gluténmentes diétát javasolt, melynek hatására a korábbiakhoz képest részben rendeződött a pajzsmirigy állapota.

A 2016.08.19-én a Semmelweis Egyetem Pentacore Laboratóriumban mért pajzsmirigy értékeim a következők voltak:


Érték: Abn referencia tart:

TSH Supersens. 3.663 mU/L 0.350 – 4. 940
T3 szabadfrakció 4.30 pmol/L 2.63 – 5.70
T4 szabadfrakció 12.57 pmol/L 9.00 – 23.20
ATPO 204.30 U/mL 0.00 – 63.00


A 2016.08.23-án a Székesfehérvári Szent György Kórházban mért pajzsmirigy értékeim:


Érték: Ref. tartomány:

TSH 5.57 mIU/l 0.55 – 4.78
T4 szabadfrakció 13.84 pmol/l 11.5 – 22.7



A gluténmentes diétás étkezés mellett a fenti kezelőorvosom a következő vitaminok szedését javasolta, melyet a teherbeesés előtt szedtem és jelenleg is naponta szedek:

D vitamin 10.000 NE egy hónapig szeptember 1-től október 1-jéig, utána 5000 NE
B Komplex napi 1 db. (Mega B-100, Vitaking)
Szelén 100 µg napi 1 db (Vitaking)
Cink 30 mg napi 1 db (Vitaking)
Beta-Carotin 25000 NE napi 1 db (Vitaking)
Vas komplex napi 1 db (Vitaking, Iron All)
Magnézium és C-vitamin por formátumban napi 2 x ½ - ½ mokkáskanál 2 dl vízben feloldva.

Az lenne a kérdésem, hogy a fenti pajzsmirigyértékek fényében amennyiben nem növelem meg továbbra sem a pajzsmirigy gyógyszer adagot, árthatok-e a babának, tekintve, hogy a nőgyógyászom a pajzsmirigy gyógyszer növelését javasolja, amíg a belgyógyász kezelőorvosom határozott álláspontja az, hogy amennyiben a T3 és T4 értékek rendben vannak, a babának sem lehet semmi baja, mert az a lényeg, hogy a hormonszintek rendben legyenek, az egyéb pajzsmirigy értékek nincsenek hatással a kisbaba mentális fejlődésére.

Köszönöm a Doktornő/Doktor Úr mielőbbi visszajelzését!

Köszönettel: Rajkó Ágnes


Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó orvos - szakember kategóriák
Válaszok erre a kérdésre
2016. november 08. 11:46
Tisztelt Asszonyom!
Nem tudom, ki Fehérváron a nőgyógyásza, de neki van igaza. Sajnos a belgyógyászok közül nem mindenki jártas kellően az endokrinológiában. Az Ön problémája téma tudományos értekezleteken is, de endokrinológusokkal történt konzultációkból is tudom, hogy a terhesség elején a "hormongyógyászok" mindjárt a kétszeresére emelik a Thyroxin adagját. Ennek az az oka, hogy a magzat pajzsmirigy-hormonszintjéről fogalmunk sincs, és feltételezhető, hogy az Ön normális hormonszintjében benne van a baba pajzsmirigy-tevékenysége is, tehát ő túltermel, és ebből a születés után probléma adódhat.
Egészséges, szép babát, könnyű szülést kívánok: Deáky Zsolt
Megválaszolta: Deáky Zsolt
Keressen az eddigi kérdések és válaszok között
Keresett kifejezés:
Regisztráljon páciensként a kérdések feltevéséhez! Regisztráció itt
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this




INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank