Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Orvosi szótár - Hormonterápia - hormonkezelés

Hormonterápia - hormonkezelés leírása, hatása

Hormonterápia - hormonkezelés

Rákkezelési módszer, amelynek során hormonokat vonnak el, adnak be, vagy hormonhatásokat gátolnak meg. Endokrin terápiának is nevezik.

Kapcsolódó betegségek
Kapcsolódó videók
A kifejezéshez kapcsolódó orvosoknak feltett kérdések és válaszok
Segítséget szeretnék kérni édesanyám (62 éves) emlődaganatával kapcsolatosan. 4 cm daganatot találtak a mellében, mely a medence, a bordacsontra, valamint a csigolyákra áttétet adott. Lágyszövetet nem érint áttét. A daganat jellege: ösztrogénnel és progeszteronnal 100 %-ban jelölődnek, 3+ intenziással, HER 2 negatív, p53-al egy-egy sejt jelölődik, E-cadherinnel negítv, Ki 67 helyenként meghaladja a 14 %-ot. Diagnózis: Carcinoma lobulare invasivum mammea Az onkoteam a műtétet nem javasolta, hanem az infúziós kemoterápiát indítaná el, viszont az onkológus hormongyógyszert, csonterősítő (ossica 50 mg, Letrozol Phace 2,5 m, calcivid) mellett egyéb gyógyszeres kezeléssel kezdené a terápiát. A kérdésem: milyen prognózisra lehet számítani csontáttét esetében. A kezelések mellett a fő daganattal miért nem kezdenek valamit? Tudom, hogy a gyógyulásra nincs esély, de meddig lehet egy ilyen betegség lefolyását elnyújtani, (hónapokban, esetleg években lehet gondolkodni), amennyiben jól reagál a kezelésekre: Köszönettel: Judit
Kérdező: pjuti0630 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Deáky Zsolt 2019-04-02 10:34:17
Tisztelt Doktor Úr/Nő! Hosszú hónapok óta hajhullással küszködöm. Februárban a vérvételi eredmény 5,87-es TSH értéket mutatott, így endokrinológushoz mentem, aki megvizsgált, és szerencsére nem adott gyógyszert, csak Bioszelénium étrendkiegészítő kapszulát. Három hónapig kell szednem, és bár még csak az elsőnél járok, mégsem érzékelek semmilyen változást, viszont már alig van hajam. Félek, hogy a ,,semmire várok", és hogy valami más probléma állhat a háttérben. Mit tudnék tenni ebben az esetben? Előre is hálásan köszönöm válaszát.
Kérdező: hmona21 Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
2012-ben műtöttek Boeck sarcoidosissal. Egy kb. tyúktojás nagyságú folyadékkal telt csomót vettek ki a nyakam jobb oldalán. Gyógyszeres kezelést nem kaptam. Kb. 2 éve jelentkeztek újabb tünetek. Tüdőcsúcson göbök, nyakam jobb oldalán csomók, asztmatikus tünetek, szívpanaszok, nehézlégzés, kiütések , gombás fertőzések stb. Voltam különböző vizsgálatokon: tüdőgondozó, kardiológia, bőrgyógyászat, reumatológia, allergológia, szemészet, pajzsmirigy vizsgálat stb., de mindenütt csak tüneti kezeléseket kaptam. Amit én érzek: szívpanaszok (zsibbad a szám, szapora pulzus 100-110) szedek vérnyomáscsökkentőt, pajzsmirigy alulműködés (Letrox 125 mg), éjszaka ha fekszem nem kapok levegőt, úgy érzem megfulladok, a nyakam jobb oldalán egészen föl a koponyámig fáj és meg van vastagodva egy ér, állandó köhécselés, fulladás - nincs levegő, lassan mindenre allergiás vagyok (pl. ultrahang vizsgálathoz használt zselé, minden ami tartósítószert tartalmaz), nem használnak az allergia gyógyszerek (sok mindent kipróbáltam) időnként zsibbad a jobb kezem, egy idő óta szem panaszok. Szeretnék egy olyan orvost találni (mégha maszek alapon is) aki végre átlátná és kezelné a betegségem.
Kérdező: HMagdi Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz:
Szép jó napot! A problémám annyi lenne, hogy kb 10 éve volt egy tüdőembóliám, most meg pajzsmirigy problémával küszködök! Azt mondták a dokik, hogy nem tudnak csinálni vele semmit, mert hormonkezelést kéne kapjak, de azt az embólia miatt nem kaphatok! Mit tegyek? Mi lesz így ennek a vége? Semmi megoldás nincs rá? Válaszukat előre is köszönöm!!!
Kérdező: Dicsi Válaszok száma: 3 db Utolsó válasz:
Kedves Doktornő / Doktor úr! Sajnos csak szeptemberben jutok el újra az endokrinológusomhoz, így fontos lenne tudnom a következőt. 2016 nyarán volt nekem egy akut pajzsmirigy gyulladásom, ami kb. 3 hét alatt futott le nálam. Először a THS szintem lement majdnem 0-ra, és túlműködött a pajzsmirigy. Miután kiderült, hogy nem autoimmun, és elmúlt a fájdalom, a TSH szintem borzasztóan megemelkedett, volt 14 is 2016 késő nyarán. Majd 2016 őszétől egészen 2018 májusáig 4,5-5,5 körül mozgott a szintje. Ekkor fordultam (amúgy tünetek nélkül) endokrinológushoz, nehogy legyen bármi is. Az orvos felírt nekem egy gyógyszert, a neve Letrox 100, melyből reggelente szedek be egyet. Pont a minap volt vérvételem, és a TSH szintem az utoljára mért 5,520-ról leugrott 0,400-ra. Az FT3, FT4 normális tartományban van, már 2017 óta. A kérdésem az lenne, hogy mit javasolnak, szedjem tovább a Letroxot addig, amíg nem kerülök újra orvoshoz (ez jelen esetben szeptember), vagy most álljak le vele, és szeptemberben csináltassak egy vérvételt, és azzal menjek az endokrinológushoz? Válaszukat előre is nagyon szépen köszönöm! SzG.
Kérdező: SGERGE Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Tisztelt Dr. Úr! Két napja vettem észre egy csomót a mellemben. Azóta voltam mammográfián es uh is melyeknek ez lett az eredménye. Mammográfia részleges zsiros átalakulás látható.jobb oldalon az emlőbimbó vonalában egy 7mm es ovális halvány éles határú képlet van.bal oldalon hasonló ket db 4 mm es kifejezetten halvany képlet.tipusos malignitasra utalo jel egyik oldalon sincs. Uh jobb oldalon egy 7mm körüli septalt cysta. Közveten mellette a ductusok közt egy 5mm körüli szabálytalan,echoszegény terület mely környezetében kisse intenzivebb elmosott hataru kötöszövetes kötegek is elkülönülnek.lehet kis gyulladásos folyamat de biztosan nyilatkozni nem tudok.axillákban pathologias méretűes szerkezetű nyirokcsomó nem láthato.van okom aggodalomra? Esetleg tumor lehet? Mintavételre kaptam előjegyzést Köazönettel
Kérdező: petyo79@freemail.hu Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! A 3 pontos vércukor és inzulin leletem értékelésében kérném a segítségét. Hysterectomia-n estem át 1 éve, petefészek cisztákkal küzdök (nem PCOS), a nagyműtétet követően fél éven belül hashártya és bél összenövéseket oldottak. Túlsúlyos vagyok (165 cm 100 kg). Szeretném a cisztásodás lassítása érdekében rendezni a vércukor és inzulin értékeimet. Érdekelne, hogy szükségesnek találja-e ezek alapján a gyógyszerszedést (Meforal, Merckformin), javítana-e a petefészkek állapotán. Merckformin XR 500 mg-ossal nagyon alacsony volt a vércukorszintem, beszélni, gondolkodni is nehezemre esett. Elegendő lehet még a 160 g-os diéta és a rendszeres testmozgás? A tüneteim: Gyakori vércukorszint leesés, különösen ha 3 óránként nem eszek. Evés utáni ólmos fáradtság. Visszatérő gombás fertőzések a bőrön, nőgyógyászati területen. Hajnali rendszeres ébredés hipózás érzéssel, erős szívdobogással kísérve. Reggeli erős izzadás, remegés. Végtagok, száj zsibbadása. Az aktuális helyzettel szembesülés miatt készíttettem a vérvizsgálatot, melynek eredményei referencia értékekkel a következők: G(0) 5,3 mmol/l Referencia értékek: 3,8 - 6 G(60) 5,8 mmol/l Referencia érték nincs megadva G(120) 4,8 mmol/l Referencia érték: 4,1-7,8 I (0) 16,5 mIU/L Referencia érték: 3,5-25,0 I (60) 117 mIU/L Referencia érték nincs megadva I (120) 38,8 mIU/L Referencia érték nincs megadva Inzulin rezisztencia (HOMA index) 3,89 (Normális 2 alatt) Köszönöm a segítségét!
Kérdező: soso.hana Válaszok száma: 2 db Utolsó válasz: Deáky Zsolt 2017-10-23 10:14:17
Kedves Doktornő! 50 éves nő vagyok ,3 éve operáltak rosszindulatú emlődaganattal.Tavaly mikromeszeket mutatott a mammográfia a felső quadránsoknak megfelelően több gócban elhelyezkedő micromész csoportok láthatóak.legnagyobb átmérő 45mm.....(UH ,emlő mr neg )core biopszia masztopátiát igazolt ,a kérdésem az lenne hogy függetlenül a nagysága miatt az egész meszes terület jóindulatú?a minta jó helyről származott,tartalmazott meszeket,köszönettel Vica
Kérdező: kobuki Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Tisztelt doktor úr! 39 éves nő vagyok sincumart szedek két éve volt egy mélyvénás trombozisom a bal lábamban. Hosszas álldogálás után megfájdult a bal combom ami napról napra egyre feljeb terjedt egészen a bal medencémig fel éreztem erős fájdalmat. Voltam vele a háziorvosnál aki a sebészetre irányitott. A leleten ez áll: A bal comb az ülőideg kilépési pontjától provokálható. Mozgászavara nincs. A lumbalislordosis enyhén elsimult az L V S1 résben kb. 5-6 mm-es ventralis irányú listhesis. A foramen jelentősen beszűkült. DG. Discopathia I V Diagnózisok: M5110/3 - Lumbalis és más intervertebrális discus rendell. radiculopathiával. Ez mit jelent pontosan? Komoly probléma? Az nem lehet hogy egy ujabb trombozis lett a lábamba? Válaszát előre is nagyon szépen köszönöm. Tisztelettel: egy aggódó édesanya.
Kérdező: aggodo77 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: luczai marianna 2017-03-21 05:36:13
Kedves Doktor Nő/Úr, Babatervezés miatt vérvételen voltam, a ciklus 2.napján a következő laboreredményem lett (32 éves vagyok): TSH: 1,95 mUI/L FSH 17,7 UI/L LH 7,3 UI/L Oestradiol 178 pmol/L Tesztoszteron 0,69 nmol/L alatt Prolactin 250 mIU/L Ezek az értékek 50 ug Euthyrox szedése mellett kaptam (TSH-m 3,8-4,1 körül volt régebben). Petefészkek rendben, PCOS nincs. Menstruáció 27 naponként van, 5 napos, a 20-22 naptól barnázás előfordul. Erősen hátrahajló méh, erős, fájdalmas menstruáció jellemző. Sok édességet eszem, 165 cm, 53 kg vagyok, stresszes életmódot folytatok. Ön véleménye szerint a FSH emelkedett értéke mitől lehetséges? IR okozhatja vagy más is? Nagyon szépen köszönöm! Üdvözlettel: Zsanett
Kérdező: pointbreak Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Deáky Zsolt 2016-12-11 16:06:39
Tisztelt Doktor Úr/Nő! A párommal óvszeres védekezéssel szeretkezünk már több hónapja. November 21.-25.-ig volt neki rendes ciklusa. Viszont Dec. 4.-én elkezdett vérezni és fájt a hasa. dec. 6.-tól erősödött a fájdalma, a vérzése nem erősödött. Tegnap puffadásra is panaszkodott a hasa alatt. Ma ment el nőgyógyászhoz, ahol azt mondták, hogy vagy terhesség, vagy ciszta. Jövő héten megy ultrahangra. Ön szerint mennyire valószínű, hogy ez terhesség? Én úgy hallottam, hogy terhesség esetén elmarad a vérzés. Ráadásul márkás óvszert használtunk minden alkalommal, ami 99%-os védelmet nyújt. Védekezésre sosem sajnálom a pénzt. A párom nem akar gyógyszert szedni a mellékhatások miatt, meg szívműtéte volt és nem is szedhet bizonyos gyógyszereket. Esetleg méhen kívüli a terhesség? A nőgyógyász azt mondta, hogy az endometrium mérete 6mm. Ez jót jelent? Ciszta esetében utalhat valami fertőzésre a betegség, vagy rákos megbetegedés is lehet? A páromat nőgyógyász megvizsgálta, előfordulhat hogy nem vette észre a méhnyakrák valamely tünetét? A párom már fájdalomcsillapítót szed, mert már annyira felerősödött a fájdalma, hogy nem bírja ki gyógyszer nélkül. Köszönöm a segítségét!
Kérdező: Laszlo89 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Deáky Zsolt 2016-12-09 15:52:49
Fogalmam sincs, hogy mi lehet a bajom, rettenetesen félek. Tavaly elveszítettem az édesanyámat méhrák miatt. A trauma feldolgozásában az "segített", hogy rengeteget ettem, így 15 kilót híztam, ami most már közel 90 kilós testsúlyt jelent a 160 cm-es "magasságomhoz". Fokozott szőrnövekedés jelentkezett, ami igazából már 10 éve lassan-fokozatosan elindult, kislányom születése után 30 éves koromban, de tavasszal mintha ez a folyamat erősödött volna. Májusban kimaradt egy menstruációm. Barátnőmnek is. Hallgattam rá, hogy ez valószínűleg a melegtől és a túlsúlytól van. Júniusban rendesen megjött, bár kevesebb volt, aminek még örültem is. Júliusban megint kimaradt, de megint "megnyugtattuk" magunkat, hogy a melegtől, túlsúlytól, "kortól" lehet. Augusztusban és szeptemberben rendes menstruáció következett, így megint megnyugodtam. Októberben azonban 9 napig tartott a menstruációm, és jóval bővebb volt, mint szokott lenni, már-már ijesztő mennyiségben. 2 óránként kellett betétet cserélnem, többször át is áztam. Nagy, váladékos darabkák is voltak benne, ami azért aggasztott, mert korábban nekem még ha volt is ilyen, csak nagyon pici és nagyon ritkán. Próbáltam többször is az SZTK-ban az orvoshoz bejutni, de ez itt a környezetemben nem egyszerű, nem is jutottam be. Majd ez a darabos, bő, 9 napig tartó mensturáció elmúlt, s a novemberi 6 nappal korábban érkezett, egy szexuális együttlét után, ami nem volt "durva", és nekem nem is szokott ilyen lenni, de mégis megemlítem, hátha van jelentősége. Ez a menstruáció megint nem szokványos volt, mert egy nap után lecsökkent a mennyisége, sőt... jóval kevesebb volt, mint szokott lenni, inkább csak ilyen rózsaszínes hüvelyváladéknak nevezném. 5 napig ilyen volt, majd "időben megjött rendes mennyiséggel". Most azóta is meg van, igazából nem olyan bő és aggasztó, mint az előző havi, de ez meg a pecsételő vérzést is beleszámítva most tart 14 napja. Ez most pár napja már barnás, mennyiségre még mindig "normálisnak" mondható, de ugye minimálisan csökken, nem múlik el. Fájdalmaim, görcseim nincsenek. "Farokcsont" fájdalmam van szeptember eleje óta, amit az ülőmunkának, a mozgásszegény életmódnak és a túlsúlynak tudnék be, de leírom, hátha tévedek, és az is ide tartozik. Orvoshoz mindenképpen el kell mennem, tudom, de ehhez magánorvost kell felkeresnem, mert a körzeti rendelés katasztrófa, egy héten háromszor 4 óra rendelés van egy orvossal aki a terhesgondozást is viszi, így sok társammal együtt sosem férek bele a rendelési időbe. Addig is szeretném ha "megnyugtatnának", hogy a leírt tünetek alapján talán ez még nem a legrosszabb, vagyis hogy ez nem feltétlenül daganat, "csak" valami más... hormonzavar, mióma vagy bármi, ami gyógyítható. Önök szerint a leírt tünetek alapján mi jöhet szóba, mi bajom lehet, és mire számíthatok? Válaszukat hálásan köszönöm!
Kérdező: csacsika76 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Deáky Zsolt 2016-11-12 16:34:30
Tisztelt Doktornő/Doktor Úr! Segítséget szeretnék kérni pajzsmirigy betegségemmel kapcsolatban. Jelenleg 17. hetes terhes vagyok, 34 éves, 2005 óta pajzsmirigy alulműködésem van (Hashimoto-thyreoiditis, hypothyreosis) , amelyre kezdetben Euthyrox, most L-Thyroxin 50 µg tablettát szedek. A gyógyszer mennyisége nem változott 2005 óta. Belgyógyász végzettségű kezelőorvosom a pajzsmirigy probléma megoldására gluténmentes diétát javasolt, melynek hatására a korábbiakhoz képest részben rendeződött a pajzsmirigy állapota. A 2016.08.19-én a Semmelweis Egyetem Pentacore Laboratóriumban mért pajzsmirigy értékeim a következők voltak: Érték: Abn referencia tart: TSH Supersens. 3.663 mU/L 0.350 – 4. 940 T3 szabadfrakció 4.30 pmol/L 2.63 – 5.70 T4 szabadfrakció 12.57 pmol/L 9.00 – 23.20 ATPO 204.30 U/mL 0.00 – 63.00 A 2016.08.23-án a Székesfehérvári Szent György Kórházban mért pajzsmirigy értékeim: Érték: Ref. tartomány: TSH 5.57 mIU/l 0.55 – 4.78 T4 szabadfrakció 13.84 pmol/l 11.5 – 22.7 A gluténmentes diétás étkezés mellett a fenti kezelőorvosom a következő vitaminok szedését javasolta, melyet a teherbeesés előtt szedtem és jelenleg is naponta szedek: D vitamin 10.000 NE egy hónapig szeptember 1-től október 1-jéig, utána 5000 NE B Komplex napi 1 db. (Mega B-100, Vitaking) Szelén 100 µg napi 1 db (Vitaking) Cink 30 mg napi 1 db (Vitaking) Beta-Carotin 25000 NE napi 1 db (Vitaking) Vas komplex napi 1 db (Vitaking, Iron All) Magnézium és C-vitamin por formátumban napi 2 x ½ - ½ mokkáskanál 2 dl vízben feloldva. Az lenne a kérdésem, hogy a fenti pajzsmirigyértékek fényében amennyiben nem növelem meg továbbra sem a pajzsmirigy gyógyszer adagot, árthatok-e a babának, tekintve, hogy a nőgyógyászom a pajzsmirigy gyógyszer növelését javasolja, amíg a belgyógyász kezelőorvosom határozott álláspontja az, hogy amennyiben a T3 és T4 értékek rendben vannak, a babának sem lehet semmi baja, mert az a lényeg, hogy a hormonszintek rendben legyenek, az egyéb pajzsmirigy értékek nincsenek hatással a kisbaba mentális fejlődésére. Köszönöm a Doktornő/Doktor Úr mielőbbi visszajelzését! Köszönettel: Rajkó Ágnes
Kérdező: Agnes1982 Válaszok száma: 1 db Utolsó válasz: Deáky Zsolt 2016-11-08 11:46:49
Üdvözlöm Februárban 1db Kemót kaptam Carbonplatint mivel kivedték a jobb herémet daganat miatt. Azóta eltelt 6 hónap. Kérdésem az lenne okozhat e bármiféle problémát a magzatnál ha teherbe esik a feleségem.Vagy el kell e telni e egy évnek ahoz hogy gyereket várjunk. V
Kérdező: sanyika Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! 2015. októberében készült pajzsmirigy vérképemben a következők voltak az eredmények: TSh 2,1. FT-4 12,6. Múlt héten elmentem újra az újabb eredmények: TSh 5,9 FT-4 10,3. Endometriosis miatt Visanne hormon szedek november óta. Azt szeretném megkérdezni, hogy ez a gyógyszer befolyásolhatta rossz irányba a pajzsmirigy működésem? Semmilyen tünetem nincs, nem híztam, vérnyomásom rendes, nem hullik a hajam stb. Mi a teendő ebben az esetben? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Cseh Éva
Kérdező: csevi Válaszok száma: 0 db Utolsó válasz:
Megosztás

Ha tetszett, lájkolja, pluszegyelje, küldje tovább!


Flattr this




INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK
Tanar.hu

Google PageRank