Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Fogyókúra - A tisztítókúrákról és a méregtelenítésről
2013. december 10. 08:03

diéta, gyógynövény, méregtelenítés, salaktalanítás, fogyókúra

A tisztítókúrákról és a méregtelenítésről
A tisztítókúrák alapvetően évszázadok óta jelen vannak az életünkben, rokonságot mutatnak a böjtökkel. A fő céljuk évszázadok óta az, hogy a méreganyagok eltávozzanak a szervezetből, a szervezet ezáltal egészségesebbé váljon, alapvető anyagcsere-folyamatai élénkebben működjenek.
A tisztítókúrákról és a méregtelenítésről

Számtalan variációban léteznek tisztítókúrák: gyógynövények fogyasztásáról, lúgosító folyadék ivásáról, vastagbél-beöntésekről, léböjtkúrákról már mindenki bizonyára hallott, de sokakban felvetődik a kérdés, hogy mennyire megalapozottak ezen kúrák tudományosan.

A lényeg az említett kúrák esetében is a mértékletességen van. Egészséges szervezet esetében időszakosan elvégezhetőek ezek a szertartások, de bizonyos állapotokban, betegségek esetén veszélyesek lehetnek, kifejezetten cukorbetegségben, idősek, gyermekek, terhesek, bizonyos endokrinológia betegségekben szenvedőek esetében hatásuk kiszámíthatatlan lehet.

A másik fontos tényező, amit érdemes szem előtt tartani, hogy az orvosi kezelést számos esetben nem helyettesítik, csak azt kiegészítik, ezért bármilyen kúra elkezdése előtt érdemes kikérni a kezelőorvos véleményét a kúra elvégzésével kapcsolatban.

A colon hydrotherápia

Napjainkban reneszánszát éli az úgynevezett colon hydrotherápia, ennek célja szintén az lenne, hogy a vastagbélben jelen lévő toxinok szervezetből való távozását segítse, de tudományosan nem megalapozott a hatékonysága. Sőt, kifejezett veszélyekkel jár, ezek közül leggyakoribb a nyálkahártya sérülés és az elektrolit háztartás felborulása, ezen felül az alkalmazott hashajtó veszélyes szövődményekkel járó nátriumterhelést okozhat veseelégtelen betegek illetve szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő betegek esetében. Egy átfogó tanulmány szerint a vastagbél elváltozásaira sem volt hatással a colon hydrotherápia.

A gyógynövények, méregtelenítő szerek hatásáról

A gyógynövény tartalmú méregtelenítő készítmények használata előtt mindenképp érdemes tájékozódni a kezelőorvostól, hiszen ezek befolyásolhatják például a vércukrot, vérnyomást, stb. Mielőtt gyógynövény tartalmú készítményt fogyaszt valaki, érdemes a termék tisztaságáról, a benne levő egyéb hatóanyagokról és a különböző hatóanyagok koncentrációjáról is tájékozódni.

A javasolt alternatíva

A tartós és gyökeres életmódváltás szükségtelenné teszi a kampányszerűen végzett tisztítókúrákat. Így nem kell a helytelenül végzett tisztítókúrák szövődményével számolni, illetve hosszú távon az életmódváltás eredménye is tartósabb lesz.

Forrás: kamaszpanasz.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További fogyókúrás hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK