Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Fogyókúra - Egészséges táplálkozás: 6+1 tévhit
2013. március 26. 12:15

elhízás, életmódváltás, táplálékhiány, tápanyag, zöld italok

Egészséges táplálkozás: 6+1 tévhit
Hazánkban jelenleg minden harmadik embert érintenek a szív- és érrendszeri megbetegedések, emellett közel tíz százalékra tehető a cukorbetegek száma a lakosságon belül, emésztőrendszeri zavarokkal pedig szinte mindenki találkozik élete során legalább egyszer. Ezek a betegségek megfelelő étkezéssel kikerülhetőek lennének, de a helyes táplálkozás kialakítását tévhitek is nehezítik.
Egészséges táplálkozás: 6+1 tévhit

1. Az egészséges étkezés unalmas, és megnehezíti az életünket
Mivel a helyes étkezés a változatosságra épül, az unalmasság vádja rögtön meg is cáfolható. Az ízeket tekintve sem kell lemondanunk a gasztronómiai élményekről. Az ízlelőbimbóink kezdetben hiányolhatják a megszokott ízfokozókat, továbbá a só- és cukortartalmat. De a szervezetünk átállásával a természetes ízeket újra megtanuljuk értékelni, és az étkezés valódi örömforrássá válik ismét.
Ahhoz, hogy jó minőségű, változatos étrendet alakítsunk ki, csak a gondolkodásunkon kell kicsit változtatni.

2. Az alacsony glikémiás indexű ételek kevesebb kalóriát tartalmaznak
A glikémiás index (GI) csak azt mutatja meg, hogy az elfogyasztott ételben levő szénhidrátokat milyen gyorsan bontja le szervezetünk glükózra, és ezáltal milyen gyorsan és milyen magasra emelkedik a vércukorszintünk. Az alacsony glikémiás indexű ételek fogyasztása kiegyensúlyozott vércukorszintet eredményez, ezáltal az inzulintermelés is kiegyensúlyozottá válik szervezetünkben, nő a koncentrációs képességünk, és nem tör ránk farkaséhség estére. Ettől függetlenül azonban az ételek kalóriatartalma nem változik.

3. Növényi zsiradékból bármennyit fogyaszthatunk
Bár a növényi olajok általában egészségesebbek az állati zsíroknál, jó, ha tudjuk, hogy energiatartalmuk közel azonos a zsírokéval. A növényi olajok titka abban rejlik, hogy inkább telítetlen zsírsavakat tartalmaznak, így fogyasztásuk hosszú távon egészségesebb.
 


4. Az esti evés hizlal
Kutatások bizonyítják, hogy az esti evés önmagában nem járul hozzá a túlsúly kialakulásához, a túlzott kalóriabevitel és a mozgásszegény életmód viszont annál inkább. Az esti mértéktelen falásokat kiküszöbölhetjük, ha odafigyelünk vércukorszintünk szinten tartására napközben is. Elég, ha lefekvés előtt három órával már nem tömjük tele a gyomrunkat, így biztosíthatjuk szervezetünk számára a megfelelő emésztéshez szükséges körülményeket is.

5. Mindig a friss zöldségeket, gyümölcsöket részesítsük előnyben
Ha az általunk vásárolt zöldség és gyümölcs tényleg friss, nem állt a hipermarket raktárában, nem kezelték tartósítószerekkel, természetesen megállja a helyét ez a kijelentés. A bolti áru minősége sokszor azonban nem tud a vele szemben támasztott követelményeknek megfelelni. Az „igazi” friss termékek hiányában jobban járunk, ha a fagyasztottat választjuk, mivel legtöbb esetben a betakarítás és a hűtés között nagyon rövid idő telik el, így ilyenkor megmarad a vitamin- és ásványianyag-tartalom nagy része.

6. A szénhidrátok nem egészségesek
Az egészséges táplálkozás egyik alappillére a megfelelő mennyiségű és minőségű szénhidrátfogyasztás. Ideális esetben a napi energiabevitelünk több mint felét teszi ki. Ha megvonjuk a szervezetünktől a szénhidrátokat, anyagcserénk felborulhat, hiszen az energiánkat ebben az esetben magasabb zsír- és fehérjefogyasztással pótoljuk. A magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztásával és a mértékletesség elvét követve a szénhidrátokat sem kell étkezéseinkből száműzni.

+ 1: A természetes összetevőket tartalmazó élelmiszerek minden esetben egészségesek
A „természetes összetevők” felirat megtévesztő lehet, mivel ez még nem garancia arra, hogy natúr, feldolgozásmentes élelmiszert választunk. Mivel ez a definíció elég bizonytalan, a termék tartalmazhat számos feldolgozott anyagot és lehet magas a cukortartalma is, így kezeljük fenntartással és olvassuk el az összetevők listáját is!

 

Forrás: nlc.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További fogyókúrás hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK