Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Fogyókúra - Fogyjunk le a zsírégetést szabályozó fehérjével!
2013. november 21. 08:51

gyógyszer, elhízás, túlsúly, fehérje, fogyókúra

Fogyjunk le a zsírégetést szabályozó fehérjével!
Az izomműködés hőt termel, ez köztudott. Másképpen is termelhet azonban hőt a szervezet, a barna zsírsejtek révén, azaz izomműködés nélkül.
Fogyjunk le a zsírégetést szabályozó fehérjével!

Ezek a sejtek az ún. UCP1-fehérje segítségével termelnek hőt, és ez játszik szerepet pl. a téli álmot alvó állatokban, vagy a csecsemőkben, hogy megóvja őket a kihűléstől. A bécsi állatorvosi egyetem kutatói (Vetmeduni Vienna) találtak egy olyan molekulát, amely bizonyos körülmények között aktiválja a UCP1-fehérjét, elősegíti a zsírégetést. A közlemény a PLoS One hasábjain jelent meg.

A UCP1-fehérje kizárólag a barna zsírszövetben található meg. Néhány éve úgy vélték, hogy csak állatokban és emberi csecsemőkben van barna zsírszövet, de azóta felnőttekben is nyomára bukkantak. Ez adta az ötletet, hogy a molekula használható lenne az elhízás elleni harcban. "Ha szabályozni tudjuk majd e fehérje működését, akkor már közel vagyunk a zsírégetés technikai megvalósításához" – említi Elena Pohl biofizikus, a fenti egyetem munkatársa.

A UCP1 energiát hasznosít

A fehérje a sejtek mitokondrium-membránjában található, ez a mikroerőmű biztosítja a szervezet sejtjeinek működését. A nagyobb energiaigényű sejtek, pl. izomsejtek több mitokondriumot tartalmaznak. Érdekes módon a barna zsírszövetben még ennél is magasabb a mitokondriumok aránya. Még a szövet színéért ezek a sejtalkotók felelnek… A nagyobb tömegben jelenlevő "normál" zsírszövet fehér színű. A mitokondriális UCP1-fehérje a sejt energiáit hasznosítja hőtermelésre. Ha "kikapcsoljuk" a UCP1 működését, az állatok megfagynak. A téli álmot alvó állatok e fehérje nélkül nem élnék túl a telet.

A UCP1 szabályozható?

Elena Pohl és kutatótársai keresik a fehérje szabályozhatóságának lehetőségeit. A cikkben lévő bonyolult biokémiai fejtegetések lényege, hogy a UCP1-fehérje úgy tűnik, egy ún. aldehid-származék révén aktiválható. E technika pontos kidolgozása után lesz mód arra, egyéb anyagok segítségével, hogy a kérdéses fehérje működése

Csökkenthetjük a szabadgyökök mennyiségét is?

A szabadgyökök kiterjedt irodalma mutatja, hogy számos biológiai folyamatban vesznek részt, sejtkárosító hatásúak, és fontos betegségek alapvető folyamataiban szerepelnek, mint az érelmeszesedés, Alzheimer-kór és a daganatos betegségek. A kutatók azt is észrevették, hogy az említett aldehid-származék (HNE) és zsírsavak elegye csökkenheti a szabadgyökök mennyiségét a szervezetben. "Ha megtaláljuk az UCP1-gyel, és más UCP-származékokkal kapcsolatos mechanizmusokat, reményeink szerint ez számos betegség kialakulására, fejlődésére is fényt vethet."

Gyógyszerek az elhízás ellen

Már a múlt század 30-as éveiben felmerült egy (UCP1-hez hasonló) vegyület, az ún. 2,4-dinitrofenol alkalmazása, amely szintén a sejtek mitokondriumában volt fellelhető. Megfelelő mennyiségben alkalmazva, az emberi anyagcserét kb. 50%-kal (!) fel tudta gyorsítani. Mivel igen súlyos, esetenként halálhoz vezető mellékhatásokat okozott, így hamar visszavonták a forgalmazását. A UCP1-re gyakorolt hatás más történet: csak szigorúan szabályozott körülmények között nyerhet alkalmazást a kutatók véleménye szerint.

Forrás: egeszsegkalauz.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További fogyókúrás hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK