Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Fogyókúra - Fogyni akar? Akkor ne koplaljon! - 2. rész
2014. március 12. 09:23

diéta, fogyás, fogyókúra

Fogyni akar? Akkor ne koplaljon! - 2. rész
Az a testtájék, ahol felhalmozódnak a helytelen táplálkozás nyomai, sokat elmond arról, hogy milyen tápanyagból fogyasztottunk túlzott mértékben (cukor, zsír, fehérje...), de táplálkozási és pszichés profilunkról is. Először nézzük a felső zónában: gyomortájon, mellben és karban kerekedőket!
Fogyni akar? Akkor ne koplaljon! - 2. rész

Fogyás „felülről”

Kissé erős gyomor és mell, kövérkés kar... Ahhoz, hogy eredményesen szálljunk szembe a test felső részének kikerekedésével, korlátozni kell a cukorfogyasztást, és jobban megválasztani a proteineket (fehérjéket) a menüben.

Mi legyen a tányérunkon?

 • A diagnózis

Amellett, hogy az életkor előrehaladása is okolható (főleg a menopauza után) pld. a hasi elhízásért, a proteinek (hús, hal, tojás, tej, tejtermékek) túlsúlya felelős lehet érte az étrendünkben. És ha valóban túl kereknek találjuk a gyomor tájékát, akkor a túlzott cukorfogyasztás is állhat a háttérben.

 • Megoldások a táplálkozásban

 1. Mérsékeljük a protein- és cukorbevitelt, a zsírlerakódás, továbbá a cukorfelhalmozódás elkerülésére a szervezetben. Ajánlott, hogy csökkentsük az állati eredetű fehérjék (proteinek) fogyasztását a növényiek javára (pld. avokádó, brokkoli, spenót, tofu, lencse, bab, csicseri borsó beiktatásával az étrendbe). Jól tesszük, ha ebédre kombináljuk a két fajta fehérjéből készülő ételeket. Este pedig javasolt, hogy csak növényi proteineket tartalmazó, kis adag ételt fogyasszunk.

 2. Szinte teljesen iktassuk ki táplálkozásunkból azokat a cukrokat, melyeknek magas a glikémiás indexük (egy tápanyag vércukoremelő hatása, 1-100 közötti skálán). Ezek többek közt elősegítik a 2-es típusú diabétesz és a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását. Válasszuk azokat, melyek energiát adnak a szervezetnek, anélkül, hogy hirtelen emelnék a vércukorszintet.

 3. Növeljük a telítetlen, „jó zsírok” bevitelét pld. több zsíros hal, vagy avokádó fogyasztásával, a telített zsírok csökkentésével. A telítetlen zsírok védik a szívet, és lehetővé teszik a zsírok jobb eloszlását, a zsírsejtek tehermentesítését.

 4. Kerüljük az aszpartám (mesterséges édesítőszer) tartalmú üdítőitalokat, melyek kellemes, cukros ízük ellenére egészségi szempontból nem ajánlottak.

 5. Ne csökkentsük hirtelen a táplálék mennyiségét, azaz ne koplaljunk, mert ezzel csak az éhségérzet és a nassolási vágy fokozódását érhetük el.  Amellett akaraterőnket is jelentősen igénybe veszi, és ha nem elég erős, önbecsülésünk látja kárát... Az egyetlen étkezés, melyen - a napi tápanyag-bevitel kiegyensúlyozottságának betartása mellett - ajánlott „spórolni” vagy könnyíteni, az a vacsora, mely álljon zöldségekből és szezonális gyümölcsökből.

Így változtassunk a szokásainkon

 • A profil

Állandó kontroll mellett nem engedünk meg magunknak semmi „kilengést” táplálkozásunkban, igényesek vagyunk a külsőnkre nézve, a tökéletességre törekszünk? Akkor egyre fokozódó nyomás alatt tartjuk szervezetünket, ami nem minden esetben célravezető.

 • Amin ajánlott túllépni a siker érdekében:

 1. Ne összpontosítsunk folyton a szabályozott étrendre! A diétázásnak nem szabad megszállottsággá válnia - az ételt fogyasszuk örömmel, és inkább tegyük változatossá az étrendünket. Fordítsunk elég időt az étkezésekre, és ne aggódjunk az apró „kilengések” miatt – bízzunk abban, amit szervezetünk megkíván, de azt ne lépjük túl.

 

 1. Vessünk véget az állandó kontrollnak, és tanuljuk meg, hogyan tudjuk elengedni magunkat. Rendszeresen biztosítsunk magunknak időben is megfelelő hosszú kikapcsolódást, pld. fülhallgatón át történő zenehallgatással, miközben elszigetelődünk a külvilágtól – a tétlenség nem bűn! (És azt is jól tesszük, ha a relaxálás idejére pld. kikapcsoljuk a mobiltelefonunkat). Nem könnyű megvalósítani, ha nem szoktunk hozzá a „semmittevéshez”, de szervezetünk sokkal könnyebben regenerálódik, amikor kikerül a megszokott kontroll alól. Olyan tevékenységeket is végezzünk, melyek örömmel töltenek el minket. Ilyen lehet kedvenc hobbink, néhány relaxációs gyakorlat, vagy meditáció, melyek lehetővé teszik az agy „pihentetését” is – mondják a pszichológusok.

 2. Azért fogyjunk, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, nem pedig amiatt, hogy kövessük, amit a kor divatja diktál. Semmiképp se a „modell-soványságot” tekintsük célnak, hanem inkább törekedjünk az alkatunknak megfelelő, ideális testsúlyra, természetességre, ami nem jelenti a különféle divatirányzatok elhanyagolását.
   
 3. Hetente egyszer mérjük meg a súlyunkat, ne mindennap! Ajánlott, hogy reggel, éhgyomorra álljunk rá a mérlegre. És tanácsolható, hogy a vágyott súlyveszteséget olyan öltözékben értékeljük, amelyben kellemesen érezzük magunkat, ami szolgáljon referenciául.
   
 4. Hallgassunk belső igényeinkre, mindarra, amiről úgy érezzük, szükségünk van a boldog élethez (úgy a táplálkozásban, mint egyéb téren, betartva a mértékletesség elvét). Szabaduljunk fel gátlásaink alól! Fontos, hogy helyettesítsük az „ennek így kell lennie” típusú gondolatokat a „nekem így tetszik” meggyőződésével. Mindez segít csökkenteni a felgyülemlett feszültséget és kényszereket, melyeknek gyakran mi magunk vagyunk az előidézői.

 

Forrás: patikamagazin.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További fogyókúrás hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK