Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Fogyókúra - Kevesebb sóval tovább élhet
2013. április 15. 12:16

só, étkezés, vérnyomás

Kevesebb sóval tovább élhet
A British Medical Journal legújabb számában publikált tanulmány szerint az étrendi kálium bevitel növelésével és a sófogyasztás korlátozásával csökkenthető a vérnyomás és az agyi érkatasztrófa (stroke) kockázata.
Kevesebb sóval tovább élhet
Az egyik kutatás azt mutatta, hogy a szokásosnál két-hárommal több adag káliumban gazdag zöldség vagy gyümölcs fogyasztása jótékony hatást gyakorol a szervezetünkre. A sófogyasztás mérséklése pedig még tovább fokozhatja ezt az előnyös hatást. Ráadásul a vérnyomásra kedvező hatást gyakorló megnövelt káliumbevitel az eredmények szerint nem gyakorolt káros hatást a veseműködésre vagy a hormonszintekre.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a kutatás alapján kiadta a káliumbevitelre vonatkozó első ajánlását, amelyben azt javasolja, hogy a felnőttek fogyasszanak naponta legalább 4 gramm káliumot.

A British Medical Journal szaklapban megjelent tanulmányhoz az ENSZ Világélelmezési Programjának, az Imperial College London, valamint a Warwick Egyetem Orvostudományi Karának kutatói 22 kontrollált kísérletet, és további 11 kutatást elemeztek e témában, amelyekben összesen több mint 128 ezer ember vett részt. Az eredmények azt mutatták, hogy az étrendi kálium mennyiségének napi 3-4 grammra növelése felnőttekben a vérnyomás csökkenését eredményezi. Ez a megnövekedett káliumszint ráadásul a vizsgált felnőttekben a stroke 24 százalékkal alacsonyabb kockázatával is összefüggésbe hozható.

Egy másik vizsgálatban a londoni Wolfson Institute of Preventive Medicine kutatói 34 a sóbevitellel kapcsolatos kísérlet eredményeit vizsgálták felül. Kiderült, hogy a sóbevitel mérsékelt csökkentése legalább négy hétig jelentős csökkenést eredményez a magas és normális vérnyomású személyekben egyaránt. Az eredmények nemtől és etnikai hovatartozástól függetlenül érvényesek voltak. Az alacsonyabb vérnyomás pedig közismerten csökkenti az agyi érkatasztrófa és a szívbetegség kialakulásának kockázatát.

A kutatást vezető Graham MacGregor professzor elmondta, hogy a tanulmányban említett mérsékelt sóbevitel csökkentés azt jelentette, hogy az alanyok felére csökkentették a naponta elfogyasztott só mennyiségét. "Nagy-Britanniában az átlagos napi sóbevitel 9,5 gramm, tehát ezt kellene körülbelül 6 grammra csökkentenünk, vagy ha nagyon odafigyelünk, a javasolt napi 5 grammra korlátoznunk. Ez azonban nagyon nehéz, mivel a vásárolt élelmiszerek eleve nagy mennyiségű sót tartalmaznak" - állítja a professzor.

Forrás: hazipatika.com
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További fogyókúrás hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK