Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kezdőlap - Fogyókúra - Mit kell tudni a sóról?
2013. szeptember 13. 09:02

só, fogyás, diéta, érrendszer, vesekő

Mit kell tudni a sóról?
A só az egyik legtermészetesebb ételízesítőnk. A víz és a só életünk építőelemei, nélkülük nem létezhetne élet a Földön. Vagyis fogyasztásuk rendkívül fontos. Nagyon nem mindegy azonban, hogy mennyit és milyet fogyasztunk.
Mit kell tudni a sóról?

A só

A kémiában csak nátrium-klorid-ként emlegetjük. Mint nevéből is kiderül két fő alkotó eleme a nátrium, és a klór. A sót rengeteg ételhez használjuk, sőt, ha nem érezzük, hiányoljuk is. Sajnos a legtöbb  ember sokkal több sót fogyaszt, mint amennyit szabadna. Bár ezt mi nem is érezzük most, de 10-20 év múlva komoly problémáink adódhatnak.

Hogy ezt megelőzd, érdemes mindig odafigyelni arra, hogy ne vigyél be nagy mennyiségű sót szervezetedbe.
Most mondhatod magadnak a képernyő előtt, hogy hülyeség, már hogy lehetnél beteg a sótól, de hidd el. A sótól is lehetsz beteg.

Milyen betegségeket okozhat a mértéktelen sófogyasztás?

Magas vérnyomás: A sóban lévő nátriumnak vízmegkötő hatása van. Ha sok nátriumot viszünk be a szervezetünkbe, akkor az bekerül a vérbe, a vér tömege megnő, ez pedig bekerül az erekbe. Sajnos a vér tömegével az erek nem tudnak nagyobbodni egy idő után, így pedig kialakul a magas vérnyomás.

 

Érrendszeri- és szívproblémák:  Ha a vérnyomás nő, akkor az a tested motorját egyre jobban megdolgoztatja. A szív egy ideig természetesen bírja a terhelést, főleg amíg fiatal vagy. Ám egy idő után, ahogyan te is öregszel, úgy a szerveid is megöregednek. Utána, ha nem figyelsz arra, hogy a vérnyomásod milyen, akkor szívproblémáid is lehetnek. A magas vérnyomás gyengíteni szokta a vérereket, tehát oda több lepedék is le tud rakódni. Ha azok az erek eltömődnek, amelyek a szívet és az agyat táplálják, akkor az illető szívinfarktust kaphat, ami halálos is lehet. Nem hiába halnak meg olyan sokan azok, akiknek magas vérnyomásuk van.

Vesekő: A mértéktelen sófogyasztás első számú betegsége a magas vérnyomás után. Ha sok sót fogyasztasz, akkor a vérnyomásod megindul, viszont a veséd nem biztos, hogy fel tudja dolgozni a hirtelen jött sóáradatot. Ráadásképpen a vesekő egy igen kellemetlen betegség, ami miatt kórházba is juthatsz. Ha a vesekő megindul a vesédből, iszonyatos fájdalmat és görcsöket okoz. Ha nem tud a kő eltávozni, akkor műtéti úton kell eltávolítani. Nem hiszem, hogy ez hiányzik akárkinek is, ugye? Aki hajlamos a vesekőre, annak télen-nyáron kötelező lenne a napi 3 liter folyadék elfogyasztása! Ha valakinek a családodban van, vagy volt veseköve, akkor igyál nagyon sokat, és tényleg csak kicsi mennyiségben használd a sót!

Csökkentsd a só fogyasztását!

Ha el szeretnéd kerülni a fent említett betegségeket, akkor érdemes csökkentened a só bevitelét a szervezetedbe. Természetesen teljesen a sót sem szabad megvonni, hiszen mint minden ételre, erre is szüksége van a szervezetednek, viszont csak minimális mennyiségben.

Forrás: kamaszpanasz.hu
Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this

További fogyókúrás hírek


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK