Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Akác leírása, hatása (Robinia-pseudoacacia L.)

Akác

 Hüvelyesek családja
Fabaceae

népi neve
krisztus-koronafa, agác, koronafa, csipkefa, ragacsfa, istenpapucsa

angol neve
Black Locust

német neve
Gemeine Robinie

Leírás és előfordulás:
lombhullató erdészeti fa, melyet a XVIII. században a futóhomok megkötésére telepítettek be hazánkba. Azóta annyira meghonosodott, hogy egyike a legközönségesebb növényeknek. Akár 25 méter magasra is megnövő, szabálytalan koronát nevelő, sokfelé kiírthatatlan gyomfa, amely elfoglalja a területet az őshonos növényektől. A fiatal fák kérge sima és barnás, az idősebbeké barnásszürke, repedezett. A hajtások barnásvörösek. Levelei páratlanul szárnyaltak, 10-35 cm hosszúak, 9-19 levélkéből állnak. A levélkék oválisak, tojásdadok, 2-3,5 cm hosszúak, 1,3-2,8 cm szélesek. A pálhalevelek tüskékké alakultak át. Május-júniusban nyíló fehér, illatos virágai dús, lelógó fürtöt képeznek. Termése hüvely.

Felhasznált részek, drogok:
elsősorban a virág (Robiniae pseudacaciae flos), ritkábban a levél (Robiniae pseudacaciae folium) és a kéreg (Robiniae pseudacaciae cortex).

Főbb hatóanyagok:
a virágokban flavonoidok és illóolaj.

Főbb hatások:
a virágoké enyhe görcsoldó és vizelethajtó.

Felhasználások:
a virágdrogot vizelethajtó-, köhögéscsillapító- és gyomorteák alkotórészeként.

Ajánlott napi adag:
virágból 6 g.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
a levelekben, kéregben és a magvakban előforduló, robinnak nevezett lektin miatt e drogok alkalmazása óvatosságot igényel.

Megjegyzések:
a likőriparban a virágokból készült kivonatot édes típusú likőrök ízkiegészítőjeként alkalmazzák. Virágaiból kiváló méz készíthető, de nyersen is fogyasztható.

A fajt gyógyászatilag például túlzott gyomorsav termelődés, és az ezzel összefüggő panaszok ellen, továbbá homeopátiás hasmenés, migrén, és arcidegzsába kezelésére használják. Illatos virágai olykor fűszerül is szolgálnak. Irodalmi adatok a magok fogyasztása vagy a kéreg megrágása után fellépő, a lektinek által kiváltott súlyos mérgezésekről számolnak be.

Tea: 2 dl forró vízzel leforrázunk 2 teáskanálnyi szárított akácvirágot, majd 5 perc elteltével leszűrjük. Íze kellemes.

Az akácvirág jó köhögéscsillapító hatású, de használják még túlzott gyomorsav-termelődés esetén.

Hogyan gyűjtsük az Akác, fehér gyógynövényt?

A növény virágzatát hasznosítják gyógyászati célokra. Az akác jellegzetes, édeskés illatú, fehéres vajszínű virágját friss nyílásában érdemes szedni, mégpedig úgy, hogy a virágokat lefejtjük a fürtökről, majd jól megszárítjuk. A virágzás májusra, június elejére esik.
Az elnyílott, földre hullt virágot ne gyűjtsük! A kéreg fogyasztása után a lektinek által kiváltott mérgezések fordulhatnak elő.

Forrás: Patikamagazin.hu, Gyogynovenyhatarozo.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK