Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Árnika leírása, hatása (Arnica montana)

Árnika

Népies nevén
angyalital, anyagyökér, kappanfű, máriafű, olaszútifű


Leírás

Rendszertani neve (Arnica montana) is elárulja, hogy Európa magasabb hegyvidékeinek növénye.

Az árnika nemzetségének közel harminc faja közül csak kettő él Európa hegységeiben. Hegyvidéki réteken nő, levelei hosszúkás-lándzsásak, többnyire tompák, épélűek v. kissé fogazottak, bibéje felfelé megvastagodik s kúp alakú csúccsal végződik. Többnyári szára 0,3–0,6 méter magas 1–5 fészkű, alsóbb levele hosszas fordított tojásdad, és rózsásan csoportosul. Hazánkban ritka és védett fűszer és gyógynövény.

Rendszertani besorolása

Az árnika a őszirózsafélék (Asteraceae vagy Compositae) növénycsalád Arnica nemzetségébe tartozik.
zárvatermők, kétszikűek, fészekvirágzatúak.

Hatóanyag

A növény arnicin, szeszkviterpén-laktonokat (helenalint, dihidrohelenalint), flavonoidokat, a szikéfűhöz hasonló illóolajat, cserzősavat tartalmaz.

Botanikai leírás

Tőlevélrózsás növény, levelei elliptikusak, szárölelők, és 1-3-asával keresztben, átellenesen állnak. A fészekvirágzat 1-3 5-8 cm átmérőjű sárga, csöves- és nyeles virágból áll.

A fészkesvirágzatúak (Compositae) családjába tartozik. Rendszertani neve is elárulja, hogy Európa magasabb hegyvidékeinek növénye. Hazánkban ritka és védett növény.

Gyűjtése

Vadon növő példányainak gyűjtése tilos, mert védett! Termesztése és a szaporítóanyag beszerzése az Országos Környezetvédelmi, Vízügyi Felügyelőség engedélyével lehetséges. A növény virágzatát használják gyógyteakészítésre. A növény a magasabb hegyvidékeken június, július folyamán virágzik, ekkor a legnagyobb a hatóanyagtartalma.

Farmakológiai hatás

Mindenekelőtt a szeszkviterpén-laktonok antibiotikus, gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, izületi gyulladás csökkentő és trombózis-gátló hatása indokolja a drog gyakori használatát. Külsőleg vérömlenyek felszívódásának gyógyítására, zúzódások és rándulások, továbbá a reumatikus izom és izületi fájdalmak, felületi vénabetegségek, gyulladt rovarcsípések ellen, valamin szájüregi- és fogínygyulladásoknál ecsetelő- és gargalizálószerként alkalmazzák. A homeopátia vérzések, túlerőltetés okozta izomfájdalmak, valamint érrendszeri betegségek kezelésére alkalmazza.
Felhasználás

Árnika, az ütő és viszérvéredény-rendszerre erős hatással van, amennyiben a hajszálereket tágítani képes. Vérbőséget és fokozott vérellátást eredményez.

Borogatás:Reumatikus panaszok, valamint rovarcsípések helyén kialakult gyulladások kezelésére. Borogatószerként, illetve tinktúra formájában, zúzódások, törések kezelésén kívül rovarok csípésére, ízületi gyulladásokra alkalmazható. Sérülésekre elsősorban kenőcsként népszerű.

Leggyakrabban vérzéscsillapításra, véraláfutások, zúzódások kezelésére használják. Hasznos szer emiatt fogászati kezeléseknél, szülés után és műtéteknél.

Hatásos gyulladás- és fájdalomcsökkentőként ismeretes, külsőleg fertőtlenítő, sebgyógyító hatású, továbbá kelések, vérömlenyek, csonttörések okozta ödémák, zúzódások, rándulások kezelésére ajánlott. Enyhíti a rovarcsípések okozta viszketéseket, ismeretes fertőtlenítő hatása is. Reumatikus panaszokra is kiváló gyógyír. A homeopátia a túlerőltetés okozta izomfájdalmak kezelésére alkalmazza. A belőle készült homeopátiás szer sebgyógyító hatású. Az árnika segít a felületi visszérgyulladás gyógyulási folyamatában.

Forrás: gyogynovenylexikon.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK