Borsfélék családja
Piperaceae
népi neve
feketebors
angol neve
Black Pepper
német neve
Pfeffer, Schwarzer
Leírás és előfordulás:
évelő, fásszárú futónövény. Szórtállású levelei szív alakúak, hegyes csúcsúak. Csonthéjas, 3-6 mm átmérőjű termései éréskor megfeketednek. Őshazája India.
Felhasznált részek, drogok:
a zöld és a fermentált termés (Piperis albi fructus, Piperis nigri fructus) és az éretlenül gyűjtött termésből vízgőzdesztillációval előállított illóolaj (Piperis aetheroleum).
Főbb hatóanyagai:
illóolaj (1,5-3,5%, limonén, delta-karén, alfa-pinén, béta-karofillén és szabinén főbb alkotórészekkel).
Főbb hatások:
antimikrobiális, bőrvörösítő, fájdalomcsillapító és tonizáló.
Felhasználások:
terméseit emésztésjavító, szélhajtó hatású összetételekben; az illóolajat izomtónus-zavarok helyreállítására, izom- és izületi fájdalmak csökkentésére bedörzsölőszerek, krémek és masszázsolajok alkotórészeként, lakóterek és szobák levegőjének fertőtlenítésére, valamint kozmetikai készítmények és parfümök illatösszetevőjeként.
Ajánlott napi adag:
a feldolgozott forrásokban nincs megadva.
Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
csípős anyagokat tartalmazó kivonatai nagyobb adagban bőrvörösítő (bőrégétő) hatásúak.
Megjegyzések:
a zöld és a fermentált, fekete borsot fűszerként használják. Egyike a legismertebb és a paprikával együtt legáltalánosabban használt fűszereinknek, amit főként levesek és húsok ízesítésére, csípőssé tételére használunk. Különféle fűszerkeverékeknek is gyakori összetevője.
Forrás: Patikamagazin.hu