Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Gyógynövények - Fecsketárnics

Fecsketárnics leírása, hatása (Gentiana asclepiadea)

Fecsketárnics

A fecsketárnics (Gentiana asclepiadea) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályának a tárnicsvirágúak (Gentianales) rendjébe, ezen belül a tárnicsfélék (Gentianaceae) családjába tartozó faj.

Előfordulása
A fecsketárnics elterjedési területe Közép- és Dél-Európa, valamint az Alpok. Törökországban és Iránban is vannak őshonos állományai.

Megjelenése
A fecsketárnics 30-100 centiméter magas, évelő növény, több egyszerű, sűrűn leveles, sokvirágú, felálló vagy elhajló szárral. Az 5-8 centiméter hosszú levelek szórt állásúak vagy két sorba rendeződtek, lándzsásak vagy tojásdad-lándzsásak, hosszan kihegyezettek, felfelé egyre kisebbé válnak, 3-5 erük van, ép szélűek. A rövid kocsányú virágok egyesével-hármasával állnak a felső levelek hónaljában. A párta 30-50 milliméter hosszú, sötétkék, belül ibolyásvörösen pontozott, és világos hosszcsíkok tarkítják, ritkán világoskék vagy fehér színű, keskeny harang alakú. 5 háromszögű cimpája között egy-egy tompa fog látható. A csésze cső alakú, hártyás, 5 igen rövid, keskeny cimpája van.

Életmódja
A fecsketárnics élőhelye a hegyvidéki öv völgyeitők 2200 méter magasságig terjed. Üde lomb- és tűlevelű elegyes erdőkben, törpefenyvesekben, erdőszéleken, nedves réteken honos. Nyirkos, meszes, agyagos vagy tőzeges vályogtalajokon nő.
A virágzási ideje augusztus-október között van.

Hatóanyag

Gentiopikrin keserűanyag. Kevés szverozid alapú, keserű szekoiridoid-glikozidot is tartalmaz.

Napjainkban már a homeopátia alkalmazza, de a homeopátia is inkább testvér faját a kígyótárnicsot . A múlt században veszettség ellen is alkalmazták.

Forrás: Wikipedia, gyogynovenylexikon.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK