Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Fokhagyma leírása, hatása (Allium sativum L.)

Fokhagyma

Liliomfélék családja
Liliaceae; Alliaceae

népi neve
foghagyma, fokhajma

angol neve
Garlic

német neve
Knoblauch

Leírás és előfordulás:
évelő növény, de egy- és kétéves típusai is vannak. Gyökérzete bojtos. Hagymája több gerezdből (fiókhagymából) tevődik össze, melyek a hagymalevél tövén egymás mellett képződő oldalrügyekből fejlődnek ki. A hagymát egy pergamenszerű ezüstös fehér buroklevél veszi körül. Tőkocsánya rendszerint 30-50 cm hosszú, lapos, barázdált, aprított leveleinek hüvelyei a tőkocsányt félig ölelik. A nálunk tömegben termesztett fokhagymának nincs virágzati szára, virága vagy sarjhagymája, de előfordulnak magszárat fejlesztő (sarjhagymás és virágot hozó) változatok is. A virágok szerkezete hasonlít a vöröshagymáéhoz. Őshazája egyesek szerint a kirgiz sztyeppevidék, mások szerint India.

Felhasznált részek, drogok:
a gerezdes hagyma és a porrá örölt szárított hagyma (Allii sativi bulbi pulvis), illetve a hagymából előállított illóolaj (Allii sativi aetheroleum).

Főbb hatóanyagok:
kéntartalmú vegyületek (főként alliin, valamint az alliinből az allináz enzim hatására képződő allicin, diallil diszulfid, diallil triszulfid, ajoén és egyéb vegyületek).

Főbb hatások:
antimikrobiális, antivirális, antioxidáns, vérrögök képződését gátló, vérszérum magas koleszterin szintjét csökkentő és vérnyomáscsökkentő.

Előfordulás gyógyszerkönyvben:
szárított hagyma por [Ph. Hg.VIII. 01/2002:1216 (2004), Ph. Eur. 6. - 1216 (2008)].

Előfordulás növényértékelő monográfiában:
E-monográfia (hagyma -1998), ESCOP - monográfia (hagyma - 2003), WHO - monográfia (hagyma - 1999).

Felhasználások:
a hagymából készült kivonatokat, porokat és olajokat a vérszérum koleszterin szintjének (össz-, triglicerid- és LDL-koleszterin) csökkentésére, az érelmeszesedés folyamatának lassítására, az enyhén magas vérnyomás mérséklésére és a vérrögök kialakulásának gátlására, valamint légúti fertőzések megelőzésére és kiegészítő kezelésére; a kapszulázott illóolajat légúti-, gyomor-bélrendszeri- és húgyúti fertőzések kezelésére.

Ajánlott napi adag:
érelmeszesedés megelőzésére 6-10 mg alliin (kb. 3-5 mg allicin), ami kb. egy gerezd fokhagymának felel meg, illetve 0,5-1 g szárított fokhagymapor; felső légúti fertőzéseknél 2-4 g friss hagyma vagy 2-4 ml tinktúra (1:5, 40% etanol).

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
a nyers fokhagyma és a fokhagyma készítmények a fermentált, szagtalanított termékek kivételével kellemetlen lehelletet és testszagot okoznak. A vérlemezkék összecsapzódását gátló hatása fokozhatja a véralvadásgátló szerek hatását.

Megjegyzések:
élelmiszerként és fűszerként egyaránt fogyasztjuk.

Forrás: Patikamagazin.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK