Hüvelyesek családja
Fabaceae
népi neve
amerikai mogyoró
angol neve
Peanut
német neve
Erdnuss
Leírás és előfordulás:
egyéves, lágyszárú növény. Karógyökere erős, jól fejlett, az alsó részén dúsan elágazó. Szára felálló vagy elfekvő, az előbbiek magassága 50-60 cm, az utóbbiak hossza 15-20 cm. Az elfekvő szárú típusok oldalirányban nevelnek hosszabb, 50 cm-t is elérő szárat. Levelei hosszúnyelűek, 15-25 cm hosszúak, párosan összetettek, a levélkék visszástojásdadok, színükön fényesek, fonákukon szőrözöttek. A levelek hónaljában eredő apró virágai sárgák. A megtermékenyülés után a földbe fúródnak és 6-10 cm mélyen érnek be a szalmasárga színű, recés héjú, felfújt hüvelytermései, melyekben bordós színű hártyával borított magok találhatók. Őshazája Brazília és Paraguay, ahol vad alakjai és rokonfajai is megtalálhatók.
Felhasznált részek, drogok:
a mag (Arachidis semen) és a magból hidegen préseléssel kinyert, illetve különböző módon kezelt (finomított, hidrogénezett) zsíros olaj (Arachidis oleum raffinatum, Arachidis oleum hydrogenatum).
Főbb hatóanyagok:
a magban főként zsíros olaj (30-60%) és fehérje. A zsíros olaj fontosabb alkotórészei az olajsav- és a linolsavészter, (35-70, illetve 10-40%), ezenkívül kis mennyiségben tokoferol (E-vitamin) és gyulladáscsökkentő fitoszterol.
Főbb hatások:
a zsíros olaj bőrtápláló, a bőr szárazságát enyhítő és a rugalmasságát fokozó.
Előfordulás gyógyszerkönyvben:
a magból készített finomított, illetve hidrogénezett zsírosolaj [Ph. Hg. VIII. - 01/2002:0263 (2004) és 01/2002:1171 (2004)].
Ajánlott napi adag:
a feldolgozott forrásokban nincs megadva.
Felhasználások:
ekcémás bőr és halbőr jellegű elváltozások kezelésére, illetve kozmetikai készítmények vivő- és hatóanyagaként. A hidrogénezett, telített zsírsavakat tartalmazó olaját (ami szilárd termék) a gyógyszer-technológiában kúpok készítésénél használják.
Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
külsőleges alkalmazáskor allergiás reakció jelentkezésével nem kell számolni.
Megjegyzések:
fogyasztása egyeseknél allergiás reakciót válthat ki.
Forrás: Patikamagazin.hu