Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Gyógynövények - Indiai orgona, neemfa

Indiai orgona, neemfa leírása, hatása (Azadirachta indica A. Juss.)

Indiai orgona, neemfa

Meliaceae
Meliaceae

népi neve
margosafa

angol neve
Neem

német neve
Niembaum

Leírás és előfordulás:
15 m magasságot is elérő, terebélyes, trópusi örökzöld fa. Törzsének és idősebb ágainak kérge vastag, durva, hosszanti irányban vagy ferdén barázdált. Levelei páratlanul szárnyaltan összetettek, a levélkék a csúcsi levél kivételével átellenesen helyezkednek el. Csillag alakú virágai aprók, fehérek vagy ibolyásfehérek, illatuk a jázminvirágéra emlékeztetőek. Ehető termései oválisak, tompavégűek, sárgák vagy narancssárgák. Magvai hosszúkás tojásdadok, barnák, kihegyezett csúcsuak, ehetőek. Indiában, Burmában és Kína egyes részein honos.

Felhasznált részek, drogok:
a kéreg (Azadirachtae indicae cortex), a levél (Azadirachtae indicae folium), a mag (Azadirachtae indicae folium) és a magvakból hidegen préselt zsíros olaj (Azadirachtae indicae oleum, Margosae oleum).

Főbb hatóanyagok:
flavonoidok, triterpén-származékok, karotinoidok, szerves savak, ásványi anyagok. Legfontosabb vegyületének az azadirachtint tekintik, ami sok készítménynek (pl. rovarok elleni növényvédőszernek) a hatóanyaga.

Főbb hatások:
a levél antimikrobiális, antioxidáns, bőrtápláló, bőrnyugtató, fekélyellenes; a termések és a magvak féreghajtók, illetve a rovarok szaporodási ciklusára kedvezőtlenül hatók; a magolaj antibakteriális, gyulladás- és fájdalomcsillapító; a kéreg fertőtlenítő, összehúzó és tonizáló.

Előfordulás növényértékelő monográfiában:
WHO - monográfia (levél, magból kinyert zsíros olaj - 2007).

Felhasználások:
a magolajat külsőleg reumás izületi gyulladás, zúzódás és rándulás, külsőleg sejtregeneráló, bőrtápláló, bőr vízmegtartó képességét és rugalmasságát fokozó kozmetikai készítmények alkotórészeként; a levélkivonatot bőrfertőtlenítő és gyulladt bőr ápolására alkalmas összetételekben, sebgyógyulást elősegítő készítményekben, valamint fog- és szájápoló készítmények hatóanyagaként; a kérget - ami elsőrendű és hagyományosan alkalmazott fogápolószer - fogkrémek és szájápolószerek összetevőjeként.

Ajánlott napi adag: a levél forrázatából (1:20) 15-30 ml, tinktúrából (1:5) 4-8 ml belsőleges alkalmazás esetén. Külsőleg a 70%-os alkohollal készült kivonat hígítva (40%-ig) és naponta kétszer alkalmazható.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések: a levélkivonatok érzékeny bőrűeknél bőrgyulladást okozhatnak. E kivonatok használata várandósoknak, szoptató anyáknak és 12 éven aluli gyermekeknek ellenjavallt.

Megjegyzések: a magvakat rovarűző- és növényvédőszerek hatóanyagaként is felhasználják.

Forrás: Patikamagazin.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK