Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kardamom leírása, hatása (Elettaria cardamomum White et Maton)

Kardamom

Gyömbérfélék családja
Zingiberaceae

népi neve
kardamom

angol neve
Cardamom

német neve
Kardamom

Leírás és előfordulás: évelő növény. Robusztus gyökértörzséből eredő hüvelyes hajtásai elérik a 3-4 m-t. Levelei lándzsa alakúak, 60-80 cm hosszúak, 6-8 cm szélesek. Virágai fehérek, lilás erezetűek, fürtökbe rendeződöttek. A legkeresettebb és legértékesebb ,,zöld kardamom” termése ovális alakú, aromás illatú, 1-2 cm hosszú, 2-12 mm széles, háromélű, papírvékony héjú, világossárga vagy szürkéssárga színű tok, melyben 10-20 db barna, kissé csípős, citromos ízű mag található. A kereskedelemben kevésbé értékes, fehér és barna színű, a zöldétől eltérő méretű kardamom is kapható. Sri Lankán, Dél-Indiában, Malajziában és Szumátrán honos.

Felhasznált részek, drogok: a termés és a mag (Cardamomi fructus), illetve a termésből előállított illóolaj (Cardamomi aetheroleum).

Főbb hatóanyagok: a magvakban illóolaj (terpinil-acetát, cineol és limonén főbb alkotórészekkel), zsíros olaj és szerves savak.

Főbb hatások: a magvaké szélhajtó, görcsoldó, emésztésjavító és gyomorerősítő, az illóolajé a fentiek mellett antiszeptikus és tonizáló.

Előfordulás növényértékelő monográfiában: E-monográfia (1985, 1990).

Gyógyászati és kozmetikai felhasználás: a magvakat emésztésjavító és gyomorerősítő készítmények alkotórészeként; az illóolajat emésztésjavító, gyomorerősítő és hashajtó összetételekben, gyógyszerek ízjavító anyagaként, valamint szappanok, kozmetikai krémek és keleti típusú parfümök összetevőjeként.

Ajánlott napi adag: 1-2 g drog, illetve azzal egyenértékű kivonat.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések: a magvak fogyasztása epekövesség esetén csak orvossal történt konzultáció után javasolt. Illóolaja nem toxikus, nem irritálja és nem érzékenyíti a bőrt, és nincs fototoxikus hatása.

Megjegyzések: a kardamom egyike a legősibb fűszereknek, amit fűszerkeverékek (pl. curry-, masala) összeállításához és önmagában is szívesen használnak sütemények, puddingok, krémek és kávé illatosításához.

Forrás: Patikamagazin.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK