Buzérfélék családja
Rubiaceae
népi neve
kávé
angol neve
Coffee
német neve
Kaffeestrauch
Leírás és előfordulás: örökzöld, hő és vízigényes cserje vagy kisebb fa, melynek magassága 3-20 méter között változik. Csak trópusi és szubtrópusi vidékeken lehet termeszteni. Levelei átellenesek, hártyásak vagy bőrneműek. Kellemes, édeskés illatú fehér virágai a levelek hónaljába rendeződnek. Csonthéjas termésében 2 mag található. A termés külső héja rendszerint élénkpiros, a termésfal középső rétege zöldessárga, puha és nyálkás, a 2 „kávébabot” körülölelő belső termésfalréteg pedig szilárd, pergamenszerű. Ezt nevezik ,,pergamenhéjnak”. A pergamenhéjon belül két, egymással szembefordulva elhelyezkedő zöldesszürke mag található, amit vékony maghéj, az ún. „ezüsthéj” borít.
Felhasznált részek, drogok: a pörkölt mag (Coffeae semen) és a száraz, zöld magvak külső részének megpörkölésével készült kávészén (Coffeae carbo).
Főbb hatóanyagaik: koffein, klorogénsav, aromás anyagok, polifenolok.
Főbb hatásaik: a koffein központi idegrendszeri izgató, gyomornedv-elválasztást fokozó, szívműködést serkentő, értágító, vizelethajtó, légzőközpont izgató; az aromás anyagok gyomorszekréciót növelő; a klorogénsav epe- és vizelethajtó; a polifenoloké antioxidáns, a kávészéné összehúzó és gyulladáscsökkentő.
Előfordulás növényértékelő monográfiában: E-monográfia (kávébabhéj -1988).
Gyógyászati és kozmetikai felhasználás: a kávészenet akut, nem-specifikus hasmenések megszüntetésére, illetve szájüregi gyulladások mérséklésére; a kávéitalt epehólyag-bántalom megelőzésére; a koffeint a fáradtság mérséklésére és a koncentráló képesség fokozására.
Ajánlott napi adag: a feldolgozott forrásokban nincs megadva.
Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések: a kávéital nagyobb adagban történő fogyasztása nem ajánlott.
Megjegyzések: a likőriparban a magvakból készült kivonatot kávélikőrök ízesítésére használják.
Forrás: Patikamagazin.hu