Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 
Kezdőlap - Gyógynövények - Kocsányos tölgy

Kocsányos tölgy leírása, hatása (Quercus robur L. [Quercus pedunculata Ehrh.])

Kocsányos tölgy

Bükkfafélék családja
Fagaceae

népi neve
mocsártölgy, makkfa, sömöralma

angol neve
Common Oak

német neve
Stieleiche

Leírás és előfordulás:
nagy, terebélyes koronájú, lombhullató fa. Főként a síkságok jellemző tölgye, mely a hegyeken 6-700 méterre hatol fel. Magassága elérheti az 50 métert. Törzse a talaj felett már kis magasságban elágazik. A fiatal ágakon a kéreg barnászöld, világos paraszemölcsökkel fedett, az idősebb törzseken a kéreg mélyen repedezett, feketésszürke. Levelei nyélenülők, 10-12 cm hosszúak és 6-8 cm szélesek, visszástojásdadok, karéjosak, hullámos szélűek, lekerekített csúcsúak, alapjuknál jellegzetes fülecske található. Felületük fényes sötétzöld, a fonákuk világosabb. Egylaki, váltivarú virágaik levélhónalji füzérvirágzatokban helyezkednek el, május-júniusban nyílnak. Makktermései kupacsban fejlődnek, a kocsány hossza 2-5 cm. A kocsányos tölgy mellett gyakrabban előforduló hegy- és dombvidéki tölgyfaj a kocsánytalan tölgy (Quercus petraea (Matt.) és a molyhos tölgy (Quercus pubescens Willd.), melyek ágkérge szintén gyűjthető.

Felhasznált részeik:
az ágkéreg (Quercus cortex), a gubacs (Quercus galla), a levél (Quercus folium), a mag (Quercus semen) és a kéreg nélküli ágak forgácsa (Quercus lignum).

Főbb hatóanyagok:
cserzőanyagok (8-20%) és triterpének (mintegy 10%).

Főbb hatások:
összehúzó, vérzéscsillapító, gyulladáscsökkentő és antibakteriális.

Előfordulás gyógyszerkönyvben:
ágkéreg [Ph. Hg.VIII. - 01/2002:1887 (2004)].

Előfordulás növényértékelő monográfiában:
E-monográfia (ágkéreg - 1990).

Felhasználások:
belsőleg hasmenés elleni teakeverékek alkotórészeként; külsőleg szájüregi gyulladások kezelésére szájöblögetők és ecsetelőszerek hatóanyagaként, illetve különféle bőrbetegségek (krónikus nedvező ekcéma, lábszárfekély), fagyások kezelésére borogatások formájában, valamint aranyér kezelésére ülőfürdők összetevőjeként.

Ajánlott napi adag:
3 g, illetve azzal egyenértékű készítmény. Külsőleges alkalmazáshoz 5-20 g drogból 1-10 liter vízzel kell forrázatot készíteni.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
amennyiben a hasmenés 2-3 napon belül nem múlik el, akkor tanácsos orvoshoz fordulni az okok kiderítéséhez. Cserzőanyagai gátolhatják a gyógyszerek felszívódását. Használata nagy területre kiterjedő nedvedző és hámló ekcéma, valamint bőrsérülés kezelésére nem ajánlott.

Megjegyzések:
a likőriparban keserű típusú italok ízesítésére és ,,érett” jellegének kidomborítására használják az említett tölgyfák kérgéből vagy a fájuk forgácsából készült kivonatokat.

Forrás: Patikamagazin.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK