Orvosok.hu
Betegségek
Orvoskereső
Orvos válaszol
Szakember kereső
Szakember válaszol
Video-doktor

Nem foglalkoznak problémáival?
Nálunk több száz orvos, specialista közül választhat. Egyszerre kérdezhet több tucat orvostól, egészségügyi szakembertől azonnal.
Itt választ kap problémáira.

Nem találnak Önre a páciensek? 
Több Pácienst szeretne? Szerezzen több pénzt tudásával!
 Regisztráljon most díjmentesen, és ajándékba adunk Önnek egy 10.000 Ft értékű wellness hotel utalványt. 

Orvosok.hu Facebook
Orvosok.hu Youtube
 

Kurkuma leírása, hatása (Curcuma spp.)

Kurkuma

Gyömbérfélék családja
Zingiberaceae

népi neve
sáfránygyökér

angol neve
Turmeric

német neve
Gelbwurz

Leírás és előfordulás:
a nemzetség közel 40 tagja a trópusi Ázsiában honos. Fontos fűszer- és festőnövények. A gyógyászatban az indiai és a jávai kurkumának (Curcuma domestica Val., syn.: C. longa L.; C. xanthorrhiza Roxb.) van jelentősége. Mindkét kurkumának jellegzetes, húsos, hengeres vagy hosszúkás tojásdad, 0,5-1 méterre is megnövő, vízszintesen kúszó gyökértörzse van. Ezek belül élénksárga színűek, illatuk aromás. Az indiai és a jávai kurkuma levelei 40-60 cm hosszúak, szegletes - lándzsásak, virágzataik a leveles száruk csúcsán nyílnak. A kurkumák a trópusi erdők félárnyékos, ligetes helyein nőnek.

Felhasznált részek, drogok:
gyökértörzs a gyökerekkel (Curcumae longae rhizoma, Curcumae xanthorrizae rhizoma).

Főbb hatóanyagok:
kurkuminoidok (jávai kurkumánál 1-2%, indiainál 3-5%; fő összetevő a kurkumin) és illóolaj (jávainál 3-12%, fő ősszetevője a xantorrziol és a turmeron; az indiainál 2-7%, fő összetevő a turmeron és a zingiberén).

Főbb hatások:
gyulladáscsökkentő, epehajtó, májvédő, szélhajtó, gyomorerősítő, antioxidáns, daganatellenes és koleszterinszint-csökkentő.

Előfordulás gyógyszerkönyvben:
jávai kurkuma gyökértörzs [Ph. Hg.VIII. - 01/2002:1441 (2004)].

Előfordulás növényértékelő monográfiában:
E-monográfia (indiai kurkuma gyökértörzs -1985, 1990), ESCOP - monográfia (indiai kurkuma gyökértörzs - 2003, jávai kurkuma gyökértörzs - 2009), WHO - monográfia (indiai kurkuma gyökértörzs - 1999).

Felhasználások:
különböző eredetű diszpepsziás panaszok, peptikus fekélyek megelőzése, epehólyag-gyulladás, epehólyag műtéti eltávolítása után jelentkező tünetegyüttes, ízületi gyulladás. Rendszeres fogyasztását szívbetegeknek, vagy potenciális szívbetegeknek (erős dohányosoknak, kórosan magas koleszterinszinttel bíró) a rizikófaktorok hatásának csökkentésére ajánlják, illetve olyanoknak, akik rákkeltő hatású anyagokkal dolgoznak (például vegyi üzemekben). Helyileg (külsőleg) alkalmazva bőrfertőzések, ízületi gyulladás, pikkelysömör és ekcéma esetén javasolják használatát. Illóolaja a keleti típusú parfümök egyik illatkomponense.

Ajánlott napi adag:
a gyökértörzsből 1,5-3,0 g, illetve azzal egyenértékű kivonat.

Nemkívánt hatások, ellenjavallatok, figyelmeztetések:
epeutak elzáródása esetén használata ellenjavallt. Alkalmazása ritkán allergiás reakciókat válthat ki. A kurkumát rendszeresen nagy adagokban fogyasztóknak óvakodniuk kell a hosszabb ideig tartó napozástól, mert fényérzékenységi reakció alakulhat ki.

Megjegyzések:
az ázsiai konyhaművészetben a kurkuma az egyik legfontosabb élelmiszer színezék és fűszer, a curry-fűszerek nélkülözhetetlen alapanyaga, gyakori fűszere a rizs-, a lencse- és halételeknek.

Forrás: Patikamagazin.hu

Kapcsolódó betegségek
Megosztás

Tetszett? Hasznosnak találtad? Gyere nyomj egy "Like-ot",kommentáld és oszd meg ismerőseiddel, küldd tovább!


Flattr this
INFORMÁCIÓK
KERESŐK
KÖZÖSSÉG
PARTNEREINK